2 juli 2012

Man kan inte begära att få en match flyttad för att halva A-laget sitter i baren på Kreta

Helt fotbollsfritt blir det inte
Helt fotbollsfritt blir det inte här på bloggen, även om jag trappar ner lite några veckor. Håll utkik efter ett spekulativt inlägg om höstsäsongen, resultatredovisning från några uppskjutna matcher, en match i den 13:e omgången och så idag ett problem som stör mig – uppskjutna matcher när föreningar inte säger sig få ihop lag.

Enhetlig linje efterlyses
På detta område råder fullständigt kaos och det jag önskar är att Smålands FF tar bort nuvarande flexibla linje och skapar mer enhetliga regler. Vissa lag går nästan alltid med på att flytta matcher, medan andra sällan eller aldrig är tillmötesgående.
Exempel
Mönsterås damlag var generösa och gick Lessebo tillmötes när de hade svårt att få ihop lag i våras. När sedan Mönsterås hade en del folk borta, så vägrade Oscarshamn flytta. Mönsterås var flexibla mot ett lag, men fick inget tillbaka av ett annat.

I division 5 östra så fick Braås en match flyttad nyligen då de hade svårt att få ihop fullt lag mot Stjärnan, medan Alseda/Ädelfors fick nej från Ariel, vilket skapade irritationer som kunde ha undvikits om Smålands FF hade pekat med hela handen innan säsongen.
Splittrade omgångar - ett ofog
Rent allmänt kan man ju säga att splittrade omgångar är ett ofog. Helst skulle jag se att alla matcher i en omgång spelades samma dag, men jag förmodar att det inte går med det antal domare som finns. Men att samma omgång spelas inom ett par tre dagar tycker jag är det minsta man kan förvänta sig. Sammanhållna omgångar ökar spänningen och trivseln på något sätt.

Varför reser alla bort när de viktigaste matcherna spelas?
Det som förvånar mig är att en hel del föreningar har svårt att få ihop folk till de sista matcherna innan sommaruppehållet. För huvudproblemet verkar ju inte vara skador, utan att folk är bortresta. Hur kan det bli så när spelschemat har legat klart sedan tidig vår? Varför åker 5-10 spelare i A-laget bort just när de viktigaste matcherna före uppehållet ska spelas? Det är inte seriöst.
Mönsterås och ytterligare några lag klarar av om ett par är bortresta, och i Mönsterås fall var det ett par trostjänare som annars alltid ställer upp, men i några lag har jag fått mig rapporterat att det handlar om upp till 9-11 spelare som är bortresta samtidigt. Att i det läget be om att få matcher flyttade känns lite sisådär eftersom det då handlar om dålig planering. Om ett lag däremot är drabbat av många skador eller är utslaget av influensa kan jag ha större förståelse för om man vill få en match flyttad. Samtidigt finns det en viss poäng med att varje lag har ett ansvar att hålla sig med en trupp som har kapacitet att hantera motgångar. Det är ju ingen rättighet att alltid få spela med bästa laget.
Ändra reglerna
Men…jag tycker Smålands FF borde ändra reglerna så att vi får en enhetlig linje. Antingen får man bestämma att det räcker med att ett lag begär att få en match flyttad för att det skall bli så, eller så får man helt enkelt säga att matcher inte får flyttas av andra skäl än kaosväder eller tragedier. Om man väljer det första alternativet så får man kanske sätta ett tak på max 2-3 flyttade matcher per säsong. Man kan ju också kräva att det lag som begär en match flyttad skall ange orsaken, så att man inte begär att få en match flyttad pga avstängningar eller att några spelare sitter i baren på Kreta.

Inga kommentarer: