11 juli 2012

Inför valet 2014 - Dags för Mönsterås att bli kreativt och lämna stagnationen bakom sig

Lägesbeskrivning
Ett samhälle som har stagnerat så mycket att hoppet står till en makaber häxpark – ett fantasifoster som aldrig lär byggas. En fiaskoimpregnerad industripark som hyser ett företag istället för att vara den innovativa mötesplats den var tänkt att vara. Bottenplacering för nyföretagande. Kommundelar som vill bryta sig ur och hellre tillhöra Oskarshamn. Återkommande negativa rapporter från skolorna om elever som inte får de resurser och det stöd de behöver, trots budgetöverskott på 30-40 miljoner varje år. Befolkningsminskning. Campingplatser som gapar halvtomma. Ogräsbevuxna hien och betongkollosser som möter turister i hamnen. Satsning på villor i kustnära områden och rivningar av unika kulturmiljöer för att locka hit rika skattebetalare, istället för att långsiktigt satsa på barnfamiljer. Demokratisk stagnation med samma parti och samma kommunalråd vid makten i nästan 30 år. Avsaknad av debatt och friska vindar som föder nya idéer och öppnar upp för nya vägar framåt.

Ja, det är Mönsterås inför valet 2014. I rättvisans namn ska jag väl nämna att det nya biblioteket ändå är en framgång, trots att Centerpartiet satte sig på tvären i 25 år. Och så har vi ju en konstgräsplan på gång, låt vara några år efter utfattiga Högsby.
Mitt försök 2010
2010 ställde jag upp med ett eget parti i kommunalvalet. Tanken var att via en plats i kommunfullmäktige kunna påverka politiken i Mönsterås och bidra till att bryta den stagnation som idag råder. Jag fick drygt 60 röster, men kom inte in i fullmäktige. Det hade behövts ytterligare 60.  Jag nådde halvvägs, men inte ända fram.

Nu är det två år kvar till nästa val och faktum är att samma problem som fanns 2010 kvarstår och har förvärrats.
Dags att bli lagspelare
Mot den bakgrunden har jag funderat på hur jag ska agera inför nästa val och det håller på att mogna fram ett beslut. Istället för att köra solo tänker jag stödja och eventuellt även engagera mig i något parti. Det innebär förstås att man får bli en lagspelare och tona ner vissa egna idéer, men jag tror det är enda chansen att få till ett maktskifte i Mönsterås. Inte för att S förtjänar det, utan för att nytt folk bör få chansen att ta Mönsterås ut ur stagnationen. Mitt engagemang kommer dock inte att bli i S. Vilket parti det blir tänker jag ännu inte avslöja. Samtal pågår. Jag väljer just nu mellan ett etablerat alternativ och något som kanske är på gång. Det behövs politiska krafter som vågar tänka nya djärva tankar, stimulera nyföretagande, men samtidigt arbeta för social sammanhållning och stöd till utsatta människor. En politisk kraft som kan riva muren runt Mönsterås och påbörja samarbete med världen runt omkring, inte minst Linnéuniversitetet. Mönsterås lever ännu på det som byggdes upp under Viktor Lunds era på 1950- och 1960-talet. Centerpartiet förvaltade under ett antal år detta bra, men nu är det alltså dags att ge nya krafter chansen. Krafter som kan och vågar föra Mönsterås in i en ny era.

13 kommentarer:

Lejla B sa...

Väldigt intressant! Jag måste säga att jag verkligen ser fram emot vår framtida samarbete. Du kommer nog att märka följande snart: S ska bli redo att ta över 2014. Jag vill inte försöka övertala dig:), men vi kanske är ett alternativ för dig.

Unknown sa...

Inget fel att försöka locka hit rika skattebetalare - tvärtom bra om vi får mer skatteintäkter till kommunen. Men naturligtvis ska man inte göra det på bekostnad av kulturmiljön! Det finns väl andra ställen att bygga fina villor på? Och hur trevligt är det egentligen att bo nära den där ruttnande pölen?

Helt rätt att satsa på skolan! Även höginkomsttagare kan ha familj och barn! Hög inkomst måste inte nödvändigtvis betyda att man har en hög utbildning, men ofta är det så. De som är högutbildade ställer ofta högre krav - både på sig själva och andra. Som föräldrar är de måna om att deras barn får en bra start i livet och att barnen har goda möjligheter att skaffa sig bra utbildning. Locka därför hit höginkomsttagarna med en riktigt bra skola!

Jonny sa...

Nej, det är inte fel att höginkomsttagare bostätter sig i kommunen. Absolut inte. Problemet är att satsningen på kustnära boende inte har lockat till sig barnfamiljer i första hand. Alla är förstås välkomna, men kommunens fokus borde ligga på att få hit barnfamiljer som kan ge en långsiktigt positiv befolkningsutveckling. Den fixering vid kustnära boenden som har varit har alltså inte löst befolkningsproblematiken.

Eje sa...

Det är viktigt det du tar upp Jonny när det gäller stagnation i kommunens utveckling och brist på debatt och friska vindar. När man under lång tid har följt vad som händer här så blir det alltmer tydligt att det är frågan om långt maktinnehav som på många vis bevakas och läggs tillrätta. Bland annat vi inom MP har kommit med en lång rad fina ideer som har dumpats för att inte synas. Vad centern inte heller förstått är samverkan med andra partier är den bästa vägen till förnyelse och utveckling i den mindre kommunen.
Valet 2014 måste ge kommunen en helt annan styrelse som inte bygger fasader utan värderar förslag för kommunens bästa utan partiegoism.

Anonym sa...

Hur skall vi kunna ha en utveckling i våran kommun?
Man kan inte anklaga någon som inte vet vad han el hon gör.
Inkompens, visionslöst,protektionism,och hellre inte göra än att göra.

Kan en sådan coctail vara kreativ.

Tänk på att centerpartiet egentligen inte har mandat att styra kommunen utan det är endast personrelaterat,men inte på grund av kompetens utan motståndet är för svagt.

Anonym sa...

tycker du ger än rätt så nyanserad bild Eje.

Det kanske tyvärr är så att det är så man vill ha det i kommunen.Det är de som har valt centern till makten som tyvärr är ansvariga för denna kultur.Var någonstans där centern har styrt har präglats av tillväxt och positiv energi,
snarare spara, gneta,jämn plågor.
Kanske ett arv som aldrig kommer att försvinna.kan ta ett exempel,centern var emot astrid Lindgrens värld i Vimmerby,där är centern stora också,bara lite kuriosa.

Jonny sa...

Lejla: Tack, men S klarar sig mycket bättre utan mig. Men det ska bli spännande att se vad som händer framöver.

Anonym sa...

Jonny, om du säljer dig till ett etablerat parti(något av 7-klöverpartierna) kommer du snabbt som ögat att bli mumifierad och bortglömd. Kör ditt eget race, du vet, "Den som vandrar i andras fotspår kommer aldrig först" eller "Det är bara döda fiskar som flyter med strömmen".

Jonny sa...

Sälja sig blir det ju inte tal om, men om man jobbar i ett lag så kan man kanske inte köra på hur som helst eftersom partiet har ett partiprogram och en lokal struktur. Det finns flera nackdelar med det. Men om prioritet 1 är att få ett maktskifte i Mönsterås så kan jag inte se någon annan väg. Jag försökte själv och orkar nog inte göra om samma sak ensam igen. Alternativet är förstås att inte engagera sig i partipolitik och fortsätta fristående på bloggen.

Jonny sa...

Sedan kan man ju inte ta för givet att något parti skulle välkomna ett engagemang från min sida. Jag är ju ingen partifanatiker som köper allt utan skulle då välja det parti som stämmer bäst med mina värderingar. En partirepresentant ska förmodligen förkroppsliga partiet, så jag kanske nöjer mig med stöd istället för partiarbete. Vi får se.

Eje sa...

Debatten behöver inte enbart skötas av politiker utan det viktigaste är att få folks synpunkter på vad som händer i samhället. Oftast sitter politiker fast tankemönster anpasat till partiprogram och blocktillhörigheter och många gånger får sakfrågor stå tillbaka. Därför behöver vi flera oberoende aktörer som vågar agera och ha åsikter.

LejlaB sa...

Jonny, du har väldigt starka, bestämda åsikter och din blogg har ökat pressen på politiker i Mönsterås, vare sig man vill erkänna det eller inte. Personligen så tycker jag att det är bra och nyttigt. Skulle gärna vilja se en ökning av blogginlägg som handlar just om det som händer, eller bättre sagt - inte händer - i M-ås. Hoppas du fortsätter att vara lika vass i ditt bloggande oavsett vilket parti du väljer. Lite info om turismen i Mönsterås:
Under veckan har jag haft kontakt med ett antal företagare inom hotell(vandrarhem)branschen. Halva juli har gått och var är turisterna? Man kan inte säga att det är väderrelaterat för om man åker 4 mil från Mönsterås så finns det inga lediga hotellrum oavsett vädret. Så jag/vi står snällt här och väntar på att Södra Cell måste reparera något för då fylls alla hotell i Mönsterås. Andra alternativet är: vänta på att turister ska ringa mitt i natten för att "det finns inga lediga rum i Kalmar" natt efter natt. Kul, eller?

Anonym sa...

Du begår ett stort misstag om du engagerar dig i ett etablerat parti. De är bara ute efter att få tyst på dig, läs och begrunda vad "LejlaB" skriver inledningsvis i sin senaste kommentar i denna artikel. Är helt övertygad om att du som 100% oberoende politisk bloggskribent kan påverka M-ås politiken långt mer än vad du kan som strypkoppel försedd partifunktionär - du kommer knappast tillåtas att bli en oberoende talesman.

Dina framtidsfunderingar väger säkert tungt. Säkrast för dig och din framtida jobbkarriär med eftersträvad ekonomisk å social medelklasstämpel kräver att du blir en dussinpolitiker utan egen agenda.