12 juli 2012

Länsmuseet anser att Mekaniska Verkstaden på Kuggås bör bevaras


Länsmuseets utredning om Mekniska verkstaden har kommit. Den rekommenderar att byggnaden bevaras och vid en ny detaljplan får rivningsförbud.
Mekaniska verkstaden bör bevaras
Som jag tidigare har berättat så har någon ansökt om att få den rivningshotade Mekaniska Verkstaden på Kuggås K-märkt. Att få något K-märkt är mycket svårt, så utsikterna att lyckas med det var ganska små. Men nu har Länsmuseets bebyggelsehistoriska utredning kommit (45 s) och den är ändå väldigt tydlig i sina rekommendationer och innebär en upprättelse för alla eldsjälar som har kämpat för byggnadens bevarande.

Länsmuseet anser att verkstadshallen är en särskilt kulturhistoriskt värdefull byggnad och att den bör bevaras och tillvaratas som en resurs i den fortsatta utvecklingen av fastigheten. Man skriver att "Vid revidering av detaljplanen bör verkstadshallen förses med skyddsbestämmelse q med förbud mot rivning samt exteriör och interiör förvanskning..." Länsmuseets rapport kommer nu att ligga till grund och vara vägledande när Länsstyrelsen nu ska fatta beslut om verkstaden skall byggnadsminnesförklaras.

Kommunen har nu fått en gyllene sista chans att med äran i behåll stoppa rivningen. Hoppas man tar den chansen. Byggnaden kommer verkligen att komma till sin rätt tillsammans med ett par tre villor på tomten bakom. Det är bara att vara lite kreativ.

Nedan följer Länsmuseets antikvariska rekommendation i sin helhet.

Länsmuseets sammanfattande antikvariska rekommendation för Mekaniska verkstaden. Klicka på bilden eller öppna i nytt fönster för större format.

1 kommentar:

Unknown sa...

Äntligen, precis vad som behövs :) Är en bra del av mönsterås industriella historia.