4 juli 2012

Mönsterås, Stjärnan eller Långemåla?

Jag ber om ursäkt
Ok, jag erkänner. När GIF hade vunnit ett par matcher i säsongsinledningen så gick mina tankar kanske lite för mycket till begreppet tur. Lite välförtjänt flyt helt enkelt efter flera år av schabbel och otur. Men inget lag går obesegrat 12 matcher i rad, varav 11 segrar och en oavgjord, på grund av tur. Jag ber om ursäkt.

Efter några matcher började man känna att det här nog kan räcka till nytt kontrakt. Ytterligare några matcher senare började tanken på övre halvan att slå rot. Och nu…ja, vi får väl se.

GIF har 34 poäng och det återstår 10 omgångar. Förra året räckte det med 42 poäng för att bli bästa trea som fick kvala, bara för att ge en referenspunkt.
Och jag ska snart leka lite med siffror och sannolikheter för att kunna sia lite in i framtiden. Låt mig först få lista vad som talar för respektive emot Mönsterås i höst.

Emot
1. GIF har alla topplag borta, dessutom 6 bortamatcher och 4 hemmamatcher. Å andra sidan har hemma eller borta inte spelat någon roll för GIF under vårsäsongen, så den faktorn anser jag vara marginell. Spelar GIF som man gör nu så vinner man även borta.
2. GIF har åtta måls sämre målskillnad än Stjärnan, vilket blir ett problem om man hamnar på samma poäng.

3. GIF har i vissa matcher varit lite ineffektiva. Det låter kanske lite konstigt när GIF har gjort flest mål av alla lag i serien. Men faktum är att GIF i de flesta matcher har skapat så många chanser att man ändå kan säga att det ibland varit viss ineffektivitet.
4. Avstängningar. Ett presumtivt problem är att GIF just nu har 4 spelare med 2 gula kort – Johan, Idris, Ako och Martin N. Om två eller fler av dessa spelare drar på sig gula kort i samma match så kan det bli bekymmer.

För
1. För det första verkar det finnas en härlig stämning i truppen. Spelarna uppvisar spelglädje och verkar trivas med varandra och tränarna.
2.  GIF har ett psykologiskt guldläge. Nederlagstippade av nästan alla före säsongen så har varje seger varit en knäpp på näsan på experterna. Jag vill inte skapa någon myt om GIF som outsiders, men jag hävdar att man har varit det och att det har passat laget utmärkt. ”Vi ska visa alla som inte trodde på oss” är utmärkt bensin. GIF kan nu ladda maximalt utan press och med gott självförtroende. En drömsits.

3. Mönsterås är bra. Annars hade man inte spelat ihop flest poäng av alla division 5 lag i hela Småland.
4. GIF har bra lagmoral. I fem av 12 matcher har man hamnat i underläge, men ändå vunnit fyra och spelat oavgjort i en.

Ja, nog är det roligt att kampen om seriesegern ser ut att stå mellan två eller kanske tre derbylag – Mönsterås, Stjärnan och Långemåla. Hur kommer det då att sluta? Jag har dristat mig att laborera med lite sifferlek och sannolikhet i tre tänkbara scenarion.

1. Värstascenariot.
I värstascenariot så förlorar GIF halva poängsumman som återstår, dvs 15 poäng. Det kan ske genom 5 förluster och 5 segrar. Det kan också ske genom exempelvis 3 förluster, 3 oavgjorda och 4 segrar. Slutpoängen blir då 49p. Värre än så kan det knappast bli om vi ska hålla oss till det realistiska.

På fjärdeplats ligger idag Holsby på 20 poäng, dvs 14 poäng efter GIF. För att nå GIF:s 49 p i värstascenariot måste Holsby spela ihop 29 poäng, dvs vinna alla matcher som återstår. Ariel har en match mindre spelad och kan vid seger i den uppskjutna matchen hamna på 22 poäng, dvs 12 poäng efter GIF. I värstascenariot måste Ariel då ta 27 poäng för att komma ifatt, dvs vinna 9 av 10 matcher. Långemåla på tredjeplats har 23 poäng och ligger nu 11 poäng efter. I detta scenario måste Långemåla alltså spela ihop 26 poäng av 30 för att komma ifatt. I praktiken måste man alltså vinna 9 av 10 matcher för att hota GIF. Stjärnan ligger 4 poäng efter GIF och har då förstås större chanser att gå förbi. Men även i värstascenariot har GIF goda chanser att knipa kvalplatsen. Och skulle man komma trea har man mycket goda chanser att bli bästa trea och få kvala. Förra året räckte det som sagt med 42 poäng.

2. Normalscenariot
I ett annat scenario, som vi kan kalla normalscenariot, så förlorar GIF 3 matcher, spelar 1 oavgjord och vinner 6, dvs tar ytterligare 19 poäng. Om jag kopplar bort hjärtat så är det kanske realistiskt med tanke på att man möter både Norrhult, Ariel, Stjärnan, Holsby och Långemåla borta. I detta scenario blir slutpoängen 53 p. Långemåla måste i så fall ta full pott för att komma ifatt, vilket inte är särskilt sannolikt. Stjärnan har dock goda chanser att ta sig förbi eftersom de bara är 4 poäng efter. GIF har i detta scenario extremt goda chanser att ta minst kvalplatsen.

3. Bästa scenariot
I bästa scenariot förlorar GIF bara 3-6 poäng och hamnar på mellan 58 och 61 poäng. I så fall tror jag man tar hem serien. Det här är också det mest realistrealistiska scenariot.

Hur blir det då?
Långemåla: Gör en bättre höstsäsong, men kommer ändå inte ifatt. Blir dock bästa trea och får ändå kvala.

Stjärnan: Starka just nu och verkar ha bra laganda, men förlorar ändå ett par matcher, bland annat mot Mönsterås. Slutar tvåa och får kvala.
Mönsterås: Om Långemåla kommer trea och Stjärnan tvåa så blir det förstås GIF som tar hem det här.

Inga kommentarer: