10 juli 2012

Ska stötta lokal handel - konkurrerar samtidigt med caféverksamhet

I Mönsterås verkar allt vara möjligt. Känslan för rätt och fel, jäv och illojalitet för en tynande tillvaro. Idag läste jag en sanslös historia i Barometern/OT.

Projektledare som ska stötta handeln driver konkurrerande verksamhet
I Mönsterås finns sedan ett par år en anställd projektledare som ska bidra till att bevara och utveckla den lokala handeln. Projektledaren är delfinansierad av skattemedel via kommunen. Nu visar det sig att projektledaren driver eget kafé i hamnen sommartid, vilket har fått ägaren av Nelssons café att reagera och kalla det för illojalitet. Kommunen svarar att de inte bryr sig, och projektledaren själv kallar kritiken löjlig och obefogad och kritiserar Nelssons café som hon tycker istället skall se över sin egen verksamhet.
Solklart fall
Jaha, men snälla nån. Fallet är ju solklart. Projektledaren ska ju stötta handeln i Mönsterås. Genom sin caféverksamhet konkurrerar hon med en del av handeln i Mönsterås. Inte snyggt alls. Projektledaren ska ju finnas där och ha förtroende av alla handlare. Hur ska Nelssons café kunna känna att det är även deras projektledare efter dels konkurrerande verksamhet, dels kritik i media från projektledaren. Jag vet ingen annan plats på jorden där något sådant kan få fortgå.

Personligen tycker jag att det är trevligt med ett café i hamnen. Det tyder på driftighet och vi behöver flera initiativ av det slaget. Men en projektledare för handeln ska förstås inte driva egen konkurrerande affärsverksamhet vid sidan om. Och jag vill inte att mina skattepengar ska gå till en projektledare som på sin ”fritid” bidrar till att skjuta sönder anrik caféverksamhet i köpingen. Hoppas verkligen att någon har kurage nog att ta itu med det här. Man kan inte stötta handeln med ena handen, för att sedan skjuta mot den med den andra. Det här fallet hamnar inte ens i gråzonen.

Vissa försöker i argumentationen rikta strålkastarljuset mot Nelssons istället och menar att de borde sköta sin egen verksamhet bättre. Men det är en fråga för sig som inte har med den här uppkomna frågan att göra. Det handlade ju inte om hur Nelssons sköter sin minigolfbana, utan om det är ok att en projektledare som ska stötta de lokala handlarna, konkurrerar med egen handelsverksamhet vid sidan om.

Sedan kan man väl, för att nu säga något om stickspåret, med fog mena att det är hög tid att investera i minigolfbanorna vid Nynäs. Likaså är det förstås för dyrt att gå på café i Mönsterås.

Men, men...Mönsterås är svårslaget när det gäller sådana här saker, även om Kalmar har seglat upp som stark utmanare sista tiden med socialdemokratiskt kommunalråd som har kärleksaffär med moderat oppositionsråd. Det är ju ganska svårslaget.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Vad menar du att det är för dyrt att gå på cafe i Mönsterås!

Du har ju statoil tragiskt nog,om du vill ha det lite billigare, för annars är det inte precis billigare på andra orter.Ikea förstås,men det är en annan fråga.Vi har en tendens att vara lite väl onyanserade när vi uttalar oss TYVÄRR!!

Jonny sa...

De höga priserna på kaféerna, inte bara i Mönsterås, har sänkt hela den kafékultur som fanns förr. Kafébesök är numera något sällsynt, något extra festligt som man kan unna sig ibland. Förr var det mer en livsstil. Man gick på kafé var och varannan kväll. Så priserna är tragiska. Däremot är personal och ägare trevliga i Mönsterås. Även om det är dyrt så kan man inte klaga på service och bemötande.

Anonym sa...

intressant Jonny!
tittar man på senaste åren så har cafemarknaden ökat med ungefär 10% om året. Konstigt den utveckling finns inte i mönsterås kommun. Men det man kan se är att man ser flera kommuninvånare oftare på cafe i grannkommunerna än i monsterås kommun.
Går själv på cafe 3-4 ggr veckan,
ibland tar endast en kopp kaffe och det blir inte specieelt dyrt. har också konstaterat att folk som kommer utifrån berömmer de cafeer som finns och de tycker oftast att det är värt varenda krona.

Jonny sa...

Jo, det är klart att nöjer man sig med en kopp kaffe ibland så kan man ju gå oftare. Det vore dessutom bra för min figur. För egen del fikar jag mest i Mönsterås. Av grannkommunerna har jag nog bara fikat i Kalmar vid några tillfällen.

Andy sa...

Tycker likt 'anonym' inte att det är dyrare att gå på kafé i Mönsterås.
När det kommer till projektledaren kan jag hålla med om att denne kanske borde tänka sig för en extra gång innan man ger sig in i affärslivet på orten. Däremot tycker jag inte att det är helt solklart att hon gör fel. Om vi alla är överens om att det är trevligt med och kan behövas ett kafé i hamnen äger väl hon rätten, som vem som helst annars, att driva det? Den där silon har ju dessutom stått tom i evigheter, så vi alla har ju haft chansen att göra det.

Anonym sa...

Vad kul att vi tycker lika,andy

Anonym sa...

Hahaha, Mönsteråsföretagarna gillar inte konkurrens, detta trots att de flesta är rabiata marknadsekonomförespråkande Moderater hela skocken.
Exv:i M-ås kommun finns det 34 verksamma frisörer, detta borde innebära stentuff konkurrens med en dalande priskurva som naturlig följd, detta om nu marknadsekonomin fungerade.
Men nej, exv, en herrklippning oavsett frisörval kostar i M-ås ca 300 sek med en +/- prisvariation av 10 - 20 sek.
Marknadsekonomi - Kommunism - eller vad?

Jonny sa...

Ja, ibland undrar man varför priserna inte går ner trots konkurrens inom friserbranschen. Vet inte hur det funkar idag,men en gång i tiden brukade de tre stora konditoriernas ägare, för att nu byta bransch igen, (Borg, Thegerström och Nelsson) träffas och göra upp om priser etc. Det här var i och för sig länge sedan på 60-talet och därikring.