3 augusti 2012

Rättvis seger för GIF:s damer

Mycket kamp om bollen ikväll, vilket skapade rörelseoskärpa.

Efterlängtad och rättvis seger
GIF:s damer tog ikväll en efterlängtad och rättvis seger mot Lessebo med 3-1 efter en gedigen laginsats. Laget har haft det tufft som nykomlingar i trean, men med denna seger fick man en drömstart på höstsäsongen och hoppet om förnyat kontrakt lever i högsta grad.
Lessebo bjuds på chanser
Matchen började jämnt, men med ett litet övertag för GIF. Fast det var Lessebo som i den sjätte minuten skapade den första farliga möjligheten efter lite fubbel i GIF:s straffområde. Motståndarna skulle bjudas på en gratischans till som inte var bra för mina nerver. GIF:s målvakt misslyckades med en utspark som kom rakt på en motståndare, som dock blev så överrumplad av den plötsliga bollkontakten att hon sköt långt utanför. Där hade GIF tur.
GIF skapar chanser
Men sedan tog GIF över matchen mer och mer. Efter 10 minuter skapades den första riktigt farliga chansen där ett inlägg möttes med en fin nick som så när hade gått i mål. Tio minuter senare kom Moa i ett utmärkt läge, men trängd och utmanad sköt hon strax utanför. Strax därefter kom Lewandowski i en snabb rusch mot motståndarmålet, men hon prickade den välplacerade Lessebomålvakten. I den 34:e minuten osade det ännu en gång ledningsmål för GIF efter en lurig hörna som så när hade gett utdelning.

Ledningsmål
GIF fortsatte skapa chanser, och det var bara bristande effektivitet som höll Lessebo kvar i matchen. Men med tio minuter kvar av halvleken kom så den välförtjänta utdelningen. Lina Anderberg slog ett inlägg som Moa (Senada enligt Smålands FF) snyggt placerade i mål. Just som frustrationen av resultatlöst övertag riskerade att få greppet, så kom målet.
Lessebo kvitterar
Efter att man gjort mål följer ofta några känsliga minuter som kräver extra fokus. Och tyvärr blev det ett par minuter där GIF inte var tillräckligt resoluta i uppspelen, vilket gjorde att Lessebo skapade ett litet tryck. Plötsligt drog en motståndare på ett högt långskott som seglade in bakom GIF:s målvakt. Hastigt och lustigt och inte helt logiskt hade Lessebo kvitterat.

1-1 i halvtid var kanske inte helt missvisande, men räknat i heta målchanser och spelövertag så borde nog GIF ha haft ledningen med ett par mål.
Lessebo spelar upp sig
Halvtidsvilan såg ut att ha gjort Lessebo gott, för Kronobergsdamerna spelade upp sig ordentligt i början av andra halvlek, med ett högre tempo och mer energi i närkamperna. Jag började bli lite orolig att Mönsterås inte skulle orka stå emot, men laget klarade av Lessebos inledande anfall och flyttade upp spelet igen.

Stolpe och ribba
Och det saknades verkligen inte dramatik. I den 65:e minuten kom GIF i ett mycket fint anfall där Moa blev fri på sin kant. Det avslutande skottet tog i stolpen och på returen höll sig en annan spelare framme och träffade ribban. Sanslöst. Både stolpe och ribba inom fem sekunder är bara för mycket för välmående nerver.
GIF tar ledningen
Två minuter senare skapade GIF ånyo ett prima läge och denna gång blev det utdelning. Bollen hamnade i Lessebos straffområde där Elin Persson påpassligt höll sig framme och prickade in 2-1.

Matchen avgörs
GIF fortsatte att skapa oreda för Lesseboförsvaret. Efter 74 minuter kom Magdalena Svensson (som jag inte sett tidigare denna säsong)helt fri, men bollen hamnade rakt i målvaktens famn. Kort därefter kom Moa i ett fint läge och skulle just placera in bollen då en Lessebofot dök upp i sista sekund. Men med ett par minuter kvar av matchen fick Moa ännu en chans och satte säkert avgörande 3-1 bakom Lessebos målvakt.
Välbehövlig seger
Det här var förstås en välbehövlig seger för Mönsteråsdamerna som med tre nya poäng klättrar upp på kvalplats. Och det roliga var att segern var rättvis. Sett över hela matchen var man bättre än Lessebo. Laget visade bra inställning hela matchen och gav allt i varje närkamp under tränare Thomas ”Lillis” Lagströms engagerade ledning. För det här var en match med mycket kamp, även om man understundom också bjöd på riktigt fint spel. I första hand förtjänar hela laget beröm för kvällens insats, men jag utser Senada till bästa spelare i GIF. Hon gjorde några avgörande ingripanden i försvarsarbetet och var också bra i uppspelen. Men som sagt…det här var en viktig seger som bör ha stärkt självförtroendet inför kommande matcher. Fortsätter man så här, så har man goda chanser att vinna de avgörande matcher som väntar.

Domare var Kari Linden och han var kanske inte på sitt bästa humör då han uppenbarligen tyckte att spelarna gnällde för mycket. Hur som helst så har jag sett både bättre och sämre insatser. Inte så mycket att dividera om, med andra ord.

Som kuriosa kan jag väl avslöja att matchens roligaste sekvens var en viskning i slutminuterna. Men jag vågar inte återge den. Kanske efter säsongens slut.
Tränaren Thomas "Lillis" Lagström bjuder på sig själv under matcherna och visar stort engagemang. Här får han se när damerna vinner en närkamp.

1 kommentar:

Anonym sa...

Magdalena har fött barn och inte kunnat träna/spela förrän nu.