2 augusti 2012

Promenad runt torget

Tog en kvällspromenad runt torget och visar några bilder jag tog med mobilen.

Holméns gamla plåtslageriverkstad finns kvar på torget och vittnar om den tid då torget beboddes huvudsakligen av hantverkare och kroppsarbetare. En förändring skedde på 1980-talet då många gamla hus revs eller renoverades så dyrt att arbetarna inte hade råd att bo kvar.

Samma hus vid 1980-talets början. Notera att huset som syns i bakgrunden numera är rivet och inte finns med på det översta fotot från idag.

Gamla Torget 8 där jag bodde på övervåningen några lyckliga år av min barndom. På nedre plan bodde Alvar och Aina och hade så gjort i bortåt 40 år, men de hade inte råd att bo kvar när huset renoverades på 1980-talet.

Vid trappan som leder ner från torget vid kyrkan får man akta sig för nässlorna som sträcker sig ut mot trötta ben.

Samma trappa vid 1980-talets början. Då hade inga nässlor fått fäste än.


Vackert gammalt hus med härlig trädgård vid torget.

Den där lilla trappan minns jag från min barndom. Den ledde upp till en trädgård som man brukade få nyttja för slalom med miniskidor. Överhuvudtaget var det så att trädgårdarna runt torget i princip användes av alla som genväg. Det fanns ingen som rusade ut och försvarade sitt revir, vilket väl skulle bli fallet om man gjorde så i att vanligt villakvarter. Torget var inget vanligt kvarter.

Vanligtvis åkte man miniskidor i torgbacken där Algots ligger idag, men även denna backe kunde nyttjas ibland. Ibland stannade man inte vid stenmuren som skymtar där nere, utan flög ut på gatan.

Vacker trädgård med många blomster.

Lite väl planerat för min smak, men det är i alla fall ordning och reda.

Trappan upp mot torget.

2 kommentarer:

Tomas Jonsson sa...

Trevligt reportage. Du tar dig som fotograf. Bra bildval!

Jonny sa...

Tack, Tomas!