25 september 2012

Förnack inför omgång 21 av division 5 östra - del 1 - tänkbara scenarier

Den här veckan blir det två försnack inför helgens matcher i division 5 östra. Det första inlägget handlar om de olika scenarier som är sannolika för utgången av toppstriden. Lite teori alltså. Jag måste ha alla alternativ klara i huvudet innan jag ser en match. Det andra inlägget blir mer konkret inför helgens match mot Rödsle.

Läget inför de två sista omgångarna (poäng och målskillnad):
Stjärnan 45p +36
Mönsterås 44p +20
Holsby 41p +26

I nästa omgång möts Stjärnan och Holsby i Påskallavik, samtidigt som Mönsterås möter Rödsle hemma. Utfallet i dessa matcher kan påverka slutplaceringarna på olika sätt. Här följer några scenarion:
1. Stjärnan vinner eller tar en poäng samtidigt som Mönsterås besegrar Rödsle. I så fall har Holsby ingen chans att nå de två första platserna inför sista omgången. Mönsterås kommer då sämst tvåa.
2. Stjärnan vinner och Mönsterås spelar oavgjort mot Rödsle. Mönsterås blir då tvåa. Teoretiskt kan man hamna på samma poäng som Stjärnan, men Stjärnan har överlägsen målskillnad.
3. Stjärnan och Holsby spelar oavgjort samtidigt som Mönsterås och Rödsle spelar oavgjort. Oförändrat läge inför sista omgången.
4. Holsby vinner och Mönsterås vinner. I så fall har Mönsterås 47p, Stjärnan 45p och Holsby 44p inför sista omgången.

5. Holsby vinner och Mönsterås spelar oavgjort. I så fall har Stjärnan 45p, Mönsterås 45p och Holsby 44 p inför sista omgången. Mönsterås måste ta minst en poäng i sista omgången för att komma tvåa.
6. Holsby vinner och Mönsterås förlorar. I så fall har Stjärnan 45p, Holsby 44p och Mönsterås 44p inför sista omgången. Mönsterås måste vinna i sista omgången för att komma tvåa.
7. Stjärnan och Holsby delar på poängen och Mönsterås förlorar. I så fall har Stjärnan 46p, Mönsterås 44p och Holsby 42p inför sista omgången. Mönsterås måste ta minst en poäng i sista omgången för att komma tvåa.
Vilket resultat bör då gynna Mönsterås mest i matchen Stjärnan-Holsby under förutsättning att Mönsterås slår Rödsle?

Det är förstås frestande att hoppas på scenario 4 ovan, dvs att Holsby vinner. Då är Mönsterås i serieledning inför sista omgången. Men det är ytterst riskabelt. Om Mönsterås sedan förlorar borta mot Holsby samtidigt som Stjärnan slår Braås, så är Mönsterås simsalabim trea. Och i det läget är det inte alls säkert att man blir en av de två bästa treorna. Bästa trean tror jag SSG eller Glömminge blir i SÖ. Sedan kan Ölmstad hamna några tusendelar före GIF i snitt om de vinner sina två återstående matcher och då är GIF tredje bästa trean och får inte ens kvala. Scenario fyra är bara bäst om man verkligen tror att GIF besegrar formstarka Holsby på bortaplan.
Jag vill alltså helst slippa en helt avgörande match borta mot Holsby i sista omgången, vilket vid en förlust alltså skulle kunna innebära att Mönsterås inte ens får kvala som en av de bästa treorna. Därför ser jag nästan hellre att Stjärnan vinner eller allra helst spelar oavgjort. Om Stjärnan och Holsby delar poängen och GIF vinner så är Mönsterås sämst tvåa och har goda chanser att ta hem hela serien eftersom man då ligger en poäng före Stjärnan inför sista omgången.

Då kan Mönsterås åka till Holsby utan press och vinna. Och i så fall vinna serien. Dessutom kan ett desperat Braås säkert hota Stjärnan i sista omgången.
I första hand hoppas jag alltså på ett oavgjort resultat mellan Stjärnan och Holsby, under förutsättning att Mönsterås vinner. I andra hand hoppas jag att Stjärnan vinner, särskilt om Mönsterås bara skulle ta en poäng mot Rödsle.
Hur går det då på lördag? Ja, jag återkommer med försnackets andra del om några dagar, men kan redan nu avslöja mitt preliminära tips. I våras vann Stjärnan borta mot Holsby med 4-1. Sedan dess har Holsby presterat bättre och Stjärnan något sämre. Men hemma i en helt avgörande match undrar jag om Stjärnan ändå inte lyckas ta hem det här eller ta en poäng. Med rätt laddning och publikstöd. Mönsterås möter ett hårt pressat Rödsle, men den här chansen tror jag inte Mönsterås missar.

Inga kommentarer: