26 september 2012

Södras varsel


Enligt Barometern/OT och Nyheterna vill Södra säga upp 260 personer, varav 58 i Mönsterås. Södra i Mönsterås har ca 430 anställda, så om siffrorna skulle visa sig stämma, det ska väl ske förhandlingar först, handlar det alltså om 13,5% av arbetsstyrkan som får gå. Det skulle slå mycket hårt mot många och mot Mönsterås.
Jag har vid flera tillfällen varnat för den arbetsmarknadsstruktur som Mönsterås har idag. Visserligen har inte bruket så stor andel av arbetsmarknaden som man kan tro. Sanningen är att bruket sysselsätter mindre än 10% av kommunens förvärvsarbetande befolkning, närmare bestämt ca 7% enligt SCB. Tittar man bara på Mönsterås tätort, så lär vi dock hamna över 10% av de förvärvsarbetande. Men att Södra är kommunens motor kan det knappast råda någon tvekan om.

Mönsterås kommun har i allt för hög grad förlitat sig på Södra som välfärdsmotor (för skatteintäkter, fjärrvärme etc). Det centerstyrda fästet har levt i symbios med Södra och levt gott under många årtionden. När nu varslen är på gång så säger kommunalrådet bara att de med sin erfarenhet är attraktiva på arbetsmarknaden. Är det allt han har att säga till dem som bidragit till Mönsterås goda ekonomi de senaste åren? Ja, i den marknadsstyrda värld som bland annat Centerpartiet förespråkar är det nog det enda han kan säga. Kommunen fixar inga jobb och har inga åtgärdspaket. Varsel av det här slaget kan istället slå hårt, inte bara mot de drabbade, utan även mot kommunen i form av utflyttning, minskade skatteintäkter och minskad köpkraft.

Centerpartiet har de senaste åren bränt mycket krut på att ordna fram attraktiva tomter i strandnära lägen, ofta på bekostnad av vacker natur på Oknö, historiska miljöer eller i natursköna områden i hamnen. Kanske borde kommunledningen ha lyssnat mer på oss som har förespråkat andra satsningar - nya idéer för nyföretagande, turism i hela kommunen och en skola där det inte snålas. För människor flyttar dit jobben finns och där barnen kan vara trygga i skolan, inte där man kan få häftigaste tomten.

4 kommentarer:

Andy sa...

Jag skyller på flyktingbarnen! Titta bara! Nu kommer de och tar våra jobb!

Anonym sa...

Mycket låg kommentar.Fyyy!/ Ci@

Andy sa...

Sorry, försökte vara ironisk. Trodde Jonny fattade när han släppte igenom kommentaren. Men jag får väl härmed klargöra att jag inte hör till dem som vill ha folkomröstning i frågan.

Jonny sa...

Jag fattade, men alla kände kanske inte till din inställning. Jag borde ha förklarat direkt efter Ci@:s kommentar.