15 september 2012

GIF förlorade mark i toppstriden


 
Mönsterås förlorade idag något oväntat tre oerhört viktiga poäng i toppstriden. GIF har besegrat eller tagit poäng av alla andra topplag, men mot mitten- och bottenlagen har det gått betydligt trögare. Dagens förlust mot BB 2001 var ytterligare ett exempel på detta fenomen.
Drömstart
Mönsterås fick annars en drömstart. Redan efter 11 minuter kunde Idris Eliassi Sarzali göra 1-0 efter att oreda uppstått i BB 2001:s straffområde i sviterna av en frispark.

Kvittering
GIF hade sedan bud på fler mål, men istället kunde BB 2001 sticka upp i vassa kontringar som till slut gav utdelning. Christoffer Olofsson fick en fin boll på vänsterkanten där han ostört kunde avancera mot straffområdet. Olofsson dribblade bort en back och kunde sedan enkelt placera bollen i mål. Sånt ska inte kunna hända, men den som vågar vinner ibland. 1-1 efter 20 minuter.
Resultatlösa chanser
Mönsterås spel kom sedan av sig, även om man kom fram bra ett par gånger. Närmast var det när Martin Lindkvist kom fri med fart från sidan, men bortalagets målvakt räddade till hörna genom en paradräddning. BB 2001 skapade också några chanser och som bäst hade man ett halvt friläge som sumpades genom en misslyckad lobb.

Första halvlek var inte särskilt bra från GIF och jag började få Målilla-vibbar. BB 2001 fick matchen dit man ville med böljande spel i ett ändå inte allt för högt tempo.
BB 2001 tar ledningen
Andra halvlek rivstartade. Först kom BB 2001 fria igen på vänsterkanten, men GIF:s målvakt rusade ut och räddade sitt lag. Kort därefter kom Idris Eliassi i ett bra läge för Mönsterås, men skottet gick utanför. Några minuter senare blev det en halvminuts kaos i BB 2001:s straffområde. Bollen studsade åt alla möjliga håll, men inte i mål. Istället kunde bortalaget ta ledningen på ett helt vanligt, om än välplacerat, långskott i den 57:e minuten från Peter Hällblad.

Matchen avgörs
Nu som först vaknade GIF till liv på allvar. Man höjde tempot och fick bättre rörlighet. GIF kom nu i flera anfall som dock avstyrdes. Istället kunde BB 2001 kontra in 3-1 i den 76:e minuten då Mönsterås hade fått alldeles för långt mellan lagdelarna. Målskytt Jonatan Olsson.
BB 2001 har goda chanser att klara sig
BB 2001:s seger var rättvis och går inte att bortförklara. De spelade en trevlig fotboll och fick idag utdelning. De förtjänar att bli kvar i femman och har goda chanser till det med 7 poäng ner till negativ kvalplats. Nog om bortalaget.

Förlust trots bra startelva
Mönsterås ställde en mycket bra startelva på planen och förlorade ändå. Ännu en gång blev det poängtapp mot ett lag från nedre halvan efter att man senast slagit toppkandidaterna Långemåla. Sådan ojämnhet straffar sig förstås. Vad det beror på vet jag inte. Någon kanske vill tro att GIF inte pallar det mentala trycket nu när det är spännande slutstrid. Men jag har svårt att tro det. Möjligen kan jag tycka att spelarna ibland utmanar för lite i anfallen, men Damir vågade i alla fall och genast skapades farligheter. För mig som amatör handlade det idag om att man förlorade andrabollarna. Då var man inte där riktigt som man skulle, och därmed förlorar man initiativet och det blir det där böljande spelet som BB 2001 är så bra på. De som begriper sig på fotboll kanske analyserar på annat sätt.
Domaren var inte hemmadomare om jag säger så, men förlusten kan han i alla fall inte lastas för.

Nu handlar det om att ta fram modet och ge allt de sista tre matcherna. Inget är kört än. Nu gäller det att vinna de återstående matcherna och så får man se hur långt det räcker. Det gäller att höja tempot och inte minst våga utmana, att ge allt i närkamperna och vara först på andrabollar och returer. GIF har definitivt den lagmoral som krävs för detta.

Nu väntar Hebe borta och det ska bara bli seger. Sedan tar vi Rödsle hemma. Avslutningsvis blir det 3 p mot Holsby.
Resultat omgång 19

Alseda/Ädelfors-Rödsle 2-1
A/Ä tog sista chansen. Eftersom Målilla vann och Braås tog poäng så tog man dock inga placeringar. Fyra lag i botten ligger inom tre poäng.
Braås-Ariel 1-1
Braås tog en hyperviktig poäng i bottenstriden.
Stjärnan-Hebe 5-1
Det lossnade för Stjärnan igen som nu rycker mot fyran? Men man är inte där än.
Målilla-Långemåla 3-1
Målilla fortsätter övertyga denna höst och tog här tre extremt viktiga poäng mot nytt kontrakt.

Mönsterås-BB2001 1-3
Mönsterås fortsätter att förlora poäng mot lagen på nedre halvan. BB är väl inte helt klara för femman nästa år, men i praktiken kan man väl säga att de är det.
Norrhult-Holsby 1-3
Holsby vann den så viktiga matchen om tredjeplatsen och har nu också häng på Mönsterås och andraplatsen som man nu bara har tre poäng upp till.

Som jag har sagt tidigare så får även de två bästa treorna kvala till fyran. Så här är läget just nu.
Glömminge – 43 p (19 matcher), 2,263 p/match. (Har kvar två sämre lag och ett topplag)

Ölmstad – 34 p (17 matcher), 2,0 p/match. (Ett lag har dragit sig ur denna serie, så totalt 20 omgångar. Har kvar ett topplag, ett mittenlag och ett bottenlag)

Holsby – 38 p (19 matcher), 2,0 p/match. (Har kvar Alseda/Ädelfors, Stjärnan och Mönsterås)

Liatorp – 35 p (19 matcher), 1,842 p/match. (Har kvar ett topplag, ett mittenlag och ett bottenlag.

Frödinge/Brant – 34 p (19 matcher), 1,789 p/match.

Kärda – 32 p (19 matcher), 1,684 p/match.

Rimligtvis är det de tre översta lagen eller deras konkurrenter det handlar om.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hallå Jonny. Nu har M goif inte ödet i egna händer. Ska bli kul och höra dina ursäkter nu! "ung trupp". "inte bästa laget". "folk som slutat" mm. Ha en trevlig lör kväll. Mvh Jimmy

Jonny sa...

Varför skulle jag ha ursäkter? Jag skrev ju att GIF förlorade dagens match trots en bra startelva och att det inte finns några bortförklaringar. Dessutom har jag aldrig använt ung trupp som en bortförklaring. Tvärtom så trodde jag att det skulle vara en fördel. Tror både jag och GIF har kurage nog att stå för en förlust. Ha det så gott själv!