14 september 2012

Jag kom ut från Systembolaget...

Jag kom ut från Systembolaget
Jag kom ut från Systembolaget efter att ha köpt en flaska vin och ett par pilsner. Utanför mötte jag en pingstvän. Blicken gick genast mot min systembolagskasse som skrek av lila skam. Snart kom frågorna: - Har du varit på Systembolaget? Varför köper du vin? Du behöver väl inte sådant? Man ska inte ta någonting. Det är fel att dricka vin. Det räcker med Jesus.

Jag har ju inget emot Pingstvänner. Men det här blev vardagsdramatik på hög nivå kan man säga.

Att sätta sig över Guds ord
Jag försökte förklara att hon och kanske även Pingströrelsen, om hon nu var representativ, hade en striktare linje gentemot alkohol än både Jesus och Bibeln. Kunde det verkligen vara rimligt att hon och Pingströrelsen satte sig över Guds eget ord i skriften? Är inte det högmod och därmed en synd?

Missbruket
Visserligen varnar Bibeln för missbruk och för berusning, därför att det kan få allvarliga konsekvenser. Man kan exempelvis läsa ”Ve dem som är hjältar i att dricka vin och duktiga att blanda starka drycker” eller ”Ve dem som stiger upp tidigt på morgonen för att jaga efter starka drycker och sitter uppe till sena natten, upphettade av vin.” Notera att det är missbruket som kritiseras, inte vindrickande i sig.
Vinets plats i Bibelns värld
Men samtidigt har Bibeln många positiva ord om vinet – vinet hade en självklar positiv plats vid högtider, vid måltider och ansågs i måttliga mängder ha positiva effekter på hälsan.

Jesus förvandlade vatten till vin - till redan berusade människor
Jag förklarade vidare att Jesu första under var att förvandla vatten till vin på en bröllopsfest där vinet tagit slut och där människorna med all säkerhet redan var berusade. Så skulle Jesus inte ha gjort om han ansåg att vin inte fick brukas. Jesus ger redan smålalliga bröllopsgäster mer vin! Skandal! Jesus skulle ha blivit utesluten ur församlingen.
För dina krämpor
Vidare ger Paulus sin gode vän Timoteus rådet att inte längre bara dricka vatten, utan även ”ta sig lite vin för sin mage och sina ständiga krämpor”. Här återkommer alltså tanken att vinet i måttlig mängd kan ha positiva effekter på hälsan, något som modern medicinsk vetenskap också bekräftar.

En samvetsfråga
Sedan fanns det uppenbarligen människor som fick dåligt samvete när de drack vin eftersom de förknippade det med det liv i utsvävningar de levt innan de blev kristna. Därför ville de nu inte dricka något vin alls. Paulus skriver därför att det här är en samvetsfråga. En kristen är fri att dricka vin om samvetet så medger. En annan kanske avstår pga samma samvete, eller om man har alkoholproblem.
Men man har inte rätt att göra sitt eget samvete till måttstock för andra, som den här damen gjorde som jag mötte utanför systembolaget. Dessutom verkade hon inte veta vad Bibeln säger i dessa frågor.

Andra exempel
I Gamla testamentet beskrivs områden som Gud välsignat som områden som har överflöd av vin och säd. Vi kan också läsa:
Och han sade till dem: "Gå i väg och ät er bästa mat och drick ert sötaste vin och sänd gåvor av detta till dem som inte har något färdigt, ty denna dag är helig för vår Gud. Var inte bedrövade, ty glädje i HERREN är er starkhet." (Nehemja 8:10)

…och vin som gläder människans hjärta. Du gör hennes ansikte glänsande av olja, och brödet styrker hennes hjärta. (PS 104:15)
Ge starka drycker åt den som håller på att förgås och vin åt bedrövade själar. (ords 31:6)

Ät därför ditt bröd med glädje och drick ditt vin med glatt hjärta. Gud är redan nöjd med det du gör. (Pred 9:7)
Här ser vi klart och tydligt att vin hade sin plats i Gamla testamentet, vilket också bekräftas i Nya förbundet.

Sedan vet jag givetvis vilket helvete missbruket kan leda till. Jag såg det på nära håll några år under min barndom. Jag är inte naiv. Men det innebär inte att man kan moraliskt skuldbelägga dem som hanterar måttligt bruk.

Ett hyfsat föredöme
För egen del tar jag gärna ett par glas vin eller ett par öl ibland ett par gånger i månaden. Inte för att jag behöver det, utan för att jag vill det. Jag har inte varit berusad på 15 år och tackar Gud för allt gott han ger i sin skapelse. Så när Pingsttanten till slut tryckte på den känsligaste knappen och sa: "Men tänk på din dotter". Ja, det kan jag med gott samvete göra. Hon har aldrig sett sin far vara berusad och kommer aldrig att behöva se det heller. Så även om jag inte är absolutist, så tycker jag att jag är ett hyfsat föredöme därvidlag.

3 kommentarer:

D S Ernst sa...

Hej!
Här gäller det kanske att undvika ämnet? Att jaga sprit i förtäringssyftet förekommer ju, och ett gott exempel på detta i Mönsterås, utgjorde "Stockholmar´n!"
Hittades senare avliden i sin säng. "Naturlig avgång" påpekade någon.
Visst; gossen tyckte om sprit, och hade dessutom goda råd att ge oss andra! Här gällde ju att snabbast möjligt få fram sprit på morgonen, OCH att få i sig något snabbverkande. Flitig forskning, förmodar jag, hade gjort det möjligt för honom att lära oss följande : "Drick Rosita!”

Jag avbryter rådgivningen, och citerar Systemets syn på ”Rosita,”

” Rosita är en svensk kryddad bitter baserad på vin.
Med de friska inslagen av citrus och malört har Rosita en oslagbar fräschör. Den uppskattade smaken har gjort Rosita till en av Sveriges populäraste apéritifer.
Drick Rosita väl kyld med is och citron, blanda med apelsinjuice, grape tonic eller cranberryjuice. Prova gärna den goda drinken Ros-Marie, blanda Rosita med 2cl Star Ruby Gin och Schweppes Cranberry i ett long-drink glas garnera med grapefruktskal.”

Enligt "Stockholmar´n" skulle ”Rosta” drickas omedelbart efter inköpet , detta redan på ”bolagets” trappa! ”Då står man sig till lunch!”
Tillade sedan på sitt idiom :” De ere enda som biter i kärnhuse’ då man har ont om flis!”

Borde kanske försvenskas till : ”Det är det enda som har snabb verkan, och inte är så dyrt för den som har ont om pengar!!
Rådgivare hade förstås inte tid att följa "Systemets" rekommendationer evad gäller tillbehör vid förtärandet!

Hälsningar!
D S Ernst

D S Ernst sa...

Igennn!
I efterhand känner jag nu att jag skulle skrivit ett mera seriöst inlägg, och får jag inspiration skall jag göra det! Utan inspiration kan jag inte skriva, och just det inlägg jag gjorde nyss VAR inspirerat, men skulle lämpat sig bättre vid ett annat tillfälle!

Hälsning, Jonny!
D S Ernst

Jonny sa...

Inte behöver du be om ursäkt. Det var ju så det var och ibland måste man försöka se saker och ting med lite humor även när det är allvarligt. Jag minns Stockholmar´n och han var en av dem som man aktade sig för som barn då han kunde bli riktigt arg om vi var för högljudda. Han hade förstås säkert sina goda sidor, men som barn såg man dem aldrig.