5 september 2012

Långemålas gentlemannabönder ska få stryk - Försnack och tips inför omgång 18 av division 5 östra

Glädje och storsinthet som provocerar
Jag såg en gång en tjej som var sprudlande glad utanför en kiosk i anslutning till en fotbollsmatch. Det fick hon förstås vara. Jag lägger mig inte i det. Problemet var bara att hennes lag precis hade förlorat matchen. Jag minns att jag tänkte – hur kan hon vara så glad ett par minuter efter en svidande förlust? Tilläggas kan att det inte var någon från GIF.
Jag vill inte moralisera över spelare och fans som förmår uppbåda glädje efter en förlust, men det stör mig. Jag minns när Spanien besegrade Italien i sommarens europamästerskap. Marcus Birro, som ju är fanatisk Italiensupporter, höll ändå hela tiden på med sina hyllningar av Spanien och hur rättvist allt var. Han verkade inte det minsta sur efter Italiens förlust bara för att Spanien var bättre och själv framstod han som så oerhört storsint som kunde hylla motståndarna. Minns att det störde mig, även om man förstås alltid ska tacka för matchen och unna motståndarna ett vänligt ord. Men det är alltid jobbigt att förlora. Det är bara olika gradskillnader av elände. Och det ska göra ont, så att man aldrig mer vill förlora igen.

Samtidigt har jag bestämt mig för att fotboll skulle vara roligt i år och man når en gräns där man måste släppa förlusten och ladda för kommande match. Förlusten mot Målilla släppte jag nog i måndags, vilket ändå var osedvanligt tidigt.

Vi tar det jobbiga först
Nu väntar Långemåla och låt oss snabbt klara av det jobbiga. Idris är avstängd, och om jag räknat rätt får inte Martin Nilsson spela mittback (3 gula), vilket i så fall blir första gången i år. GIF åker alltså till Långemåla utan sin bäste målskytt och utan mittbacksklippan Nilsson. Man kommer inte undan att nämna det, även om det förstås finns alternativa lösningar. Ako och Martin Johansson kan säkert bli ett utmärkt mittbackspar, men då förlorar man Akos kvaliteter på mitten där han onekligen skulle kunna göra Långemålas gubbar lite vimsiga. Nå, det ska bli intressant att se vilken lösning tränarna väljer.
Med i kampen trots normal höst
När det väl är sagt så måste jag tillstå att jag ändå tror på seger för Mönsterås. Visst har höstsäsongen sett mer normal ut än våren - 1 seger, 4 oavgjorda och 1 förlust. Men tre av de oavgjorda matcherna (Norrhult, Stjärnan och Ariel) är borta mot lag som sällan släpper ifrån sig poäng på hemmaplan. Utmärkt! Däremot har GIF bara tagit en poäng av sex möjliga mot de två bottenlagen Alseda/Ädelfors och Målilla. Då ska man rimligtvis inte kunna vara med i kampen om seriesegern, men det är man mirakulöst nog ändå och då ska man förstås ge allt i de fem återstående matcherna. Det finns ju ingen anledning att spela med nerverna utanpå, utan jag hoppas att man hittar spelglädje, fokus och kämpaglöd in i det sista.

Nu är det inte bara mellan Stjärnan och Mönsterås som kampen står. Holsby och Långemåla är bara sex poäng bakom. Men jag tror att GIF tar hem det här mot alla odds kanske.
Rutinerade gentlemen mot ungdomlig framåtanda
Holsby, Långemåla och till viss del även Stjärnan har relativt rutinerade trupper. De har åldern inne. De vet vad det handlar om när slutspurten börjar. Och man kan kanske tro att den rutinen kommer att fälla avgörandet nu när vi går in i det dramatiska slutskedet. GIF:s ungdomar borde kanske inte ha en chans, men finns det någon poetisk rättvisa här i världen så vinner den ungdomliga entusiasmen och framåtandan . Många har kanske inte varit i den här sitsen förut, men jag tror att de har hungern och superviljan att vinna och ta hem serien. Och jag tror faktiskt det väger tyngre än de andra lagens rutin. Det borde i alla fall kompensera en hel del.

Någon skrev i en kommentar att de rutinerade i GIF måste ta tag i det här nu. Men vem har rutin i GIF? Daniel Skaret är förstås viktig som föredöme, men man kan inte begära att han ska lyfta ett helt lag mentalt. Nä, ska GIF ta hem serien är det ungdomarna som kommer att få göra huvudjobbet.
Traktorterapi
För motståndet på lördag står Långemålas gentlemannabönder som har varit väldigt ojämna, men sakta men säkert jobbat sig upp mot toppen. Men nu är det dags för GIF att visa var skåpet ska stå och så kan Långemålagubbsen ägna söndagen åt valfri terapi -  i traktorn på åkern, med motorsågen i granskogen eller varför inte en runda med geväret på lite tjuvskytte. Och jag hoppas innerligt att det blir seger. Tänk vilken jäkla antiklimax det skulle bli om gubbarna i Långemåla och Holsby seglar förbi både Stjärnan och Mönsterås strax före mållinjen. Så både för Mönsterås och fotbollens skull hoppas jag att GIF lyckas hålla ihop det här.

Stjärnan har förresten släppt en låt av något slag - Stjärnans år. Högmodet har fått en ny melodi.

Tips omgång 18
Torsdag

Ariel-Målilla 2-2
Lurigt. Målilla får minst en poäng.

Lördag
Hebe-Alseda/Ädelfors 4-1
Hebe är ett gediget lag. Har A/Ä redan börjat se framåt mot nästa säsong?

Rödsle-Norrhult 1-3
Norrhult gör en fin höst.
Holsby-Braås 4-1
Holsby bör vinna komfortabelt.

Långemåla-Mönsterås 1-2
Ungdomlig framåtanda besegrar Långemålas gentlemen.
BB 2001-Stjärnan 2-2
Skrällvarning här.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Jonny kan du kolla upp snittålder i de olika lagen är du snäll jag tror du svamlar en massa skit.

Jonny sa...

Genomsnittsålder för spelare i de 3 senaste matcherna för respektive lag:
Mönsterås: 20,8.
Stjärnan: 25,2.
Holsby: 26,2.
Långemåla: 27,5.

Andel 20 år eller yngre:
Mönsterås: 72,2%.
Stjärnan: 5%.
Holsby: 11,1%.
Långemåla: 15,8%.

Andel 30 år eller äldre:
Mönsterås: 5,3%.
Stjärnan: 20%.
Holsby: 11,1%.
Långemåla: 36,8%.

Anonym sa...

Tack för svaret. Då får vi hoppas gubbarna sätter juniorerna på plats då ;)

Anonym sa...

Fast det är ju ändå inte baserat på samma villkor, det där räknesättet säger ingenting!

Jonny sa...

Jo, men det skulle bli nästan samma resultat om jag tog med Mönsterås tre senaste matcher, så det är en marginell skillnad. Tycker siffrorna visar tydligt de skillnader som finns. Förstår inte invändningen.

Anton sa...

Hej,

Bara ett par frågor innan jag bevisar att din matematik håller samma klass som en sjuårings.

Hur har du gjort uträkningen? är det baserat på 3 senast startuppställningarna? tre senaste laguttagningarna? om en spelare ej var med match 1 och 2 men från start match 3 räknas han då som en 100% eller delar du det genom tre? satt han på bänken match 2 men inte var med match 1 eller 3 hur räknas han då? eller är det så att du gjort det enkelt (och felaktigt) att bara ta åldern per match genom tre? Är det baserat lika för alla lagen eller har du gjort vissa undantag?

Hoppas nu inte detta ställde till det för dig och att du kan komma med svar för det vore intressant att se och läsa hur du kan få fram siffrorna och bevisa att dom inte är vinklade eller felaktiga.

Ha en trevlig kväll.
Off topic så tror jag stjärnans låt mest spelar på humor och att göra en kopia av åtvidabergs roliga försäsongs youtube hit är väl knappast något som kan kallas som högmod =)

Jonny sa...

Jag tror du övervärderar detaljerna i matematisk metod. Jag testade med Stjärnan som har bra statistik. Räknade första rakt av medelåldern på alla spelare som enligt statistik har spelat match i div 5 östra. Räknade sedan mer i detalj och vägde in antal spelade matcher per person. Räknade sedan på olika sätt de tre senaste matcherna. Slutsiffran blev ungefär densamma oavsett. Det handlar om decimaler. Tyvärr hade jag inte tid att göra samma sak med alla lag. Kan inte heller skilja på bänken och de på planen, men det handlar i alla fall om aktiva spelare som enligt Smålands FF är uttagna till match. Poängen med min lilla undersökning var inte att avgöra om medelåldern är 24,7 eller 25,1 beroende på hur man räknar, utan att se tendenser. Och det ser vi ju tydligt. Jag kan innan säsongen är slut försöka redovisa vad det blir beroende på hur man räknar.

Den enda felkällan i övrigt var en spelare från Holsby som jag inte lyckades spåra någonstans. Hans ålder bör dock inte ha påverkat slutsumman nämnvärt.

Vad gäller Stjärnans sång så inser jag väl att den var humoristiskt menad, vilket också mitt svar var, även om det kanske inte gick fram. Man ska väl göra en sån där gubbe med blinkande öga efter kanske för tydlighetens skull.

Anonym sa...

Jonny börjar du tvivla på dina ungtuppar? Känns som det börjar bli försvarstal och oro att dem inte lyckas. Måste kännas surt när man varit i topp hela säsongen och bli omsprungna i slutet. Det ska bli skoj att läsa din blogg när Mönsterås sumpat sin chans och det är klart att det blir div 5 nästa år. Stjärnan vinner och Holsby får kvala, om nu det inte blir punka på deras rullatorer ;))

Jonny sa...

Nej, då! Jag försöker bara ingjuta lite extra vi mot världen-känsla inför de sista matcherna.

Holsby...rullatorer...ha, ha,ha.