4 oktober 2012

Damkvalet - idiotiska regler


Kvalreglerna är som vanligt fruktansvärt invecklade, men jag tror jag har förstått vad som gäller för Mönsteråsdamerna, även om jag nog inte är tillräckligt pedagogisk för att kunna uttrycka det i skrift. Som jag tidigare skrivit om så får de kvala för att försöka hålla sig kvar i division 3…eller division 2 som det ska heta från och med 2013. Det blir tre kvalgrupper med tre lag i varje grupp. Mönsterås får möta Högsrums FF borta och Västerviks FF hemma. Båda dessa lag kom tvåa i sina divisioner i fyran.
Tidigare år så har vinnarna av kvalgrupperna stannat kvar/gått upp i trean(tvåan). I år är det dock inte säkert att det räcker med att vinna sin kvalgrupp. Det beror helt på hur det går för de 3 småländska/blekingska lag som vann sina division 3 serier och som nu ska kvala till ettan. För varje småländskt/blekingskt lag som inte lyckas kvala till ettan så blir det ett lag mindre som kan kvala sig till division 2. I värsta scenariot får alltså inget av de lag som vinner sina kvalgrupper till division 2 spela i tvåan nästa år.

Om exempelvis FC Oscarshamn inte lyckas kvala sig upp i ettan, så blir det bara de två bästa kvalgruppssegrarna som får spela i tvåan nästa år. Om inget småländskt/blekingskt lag som vann division 3 lyckas kvala sig upp i ettan, så blir det således inget kvallag som går upp/håller sig kvar i tvåan. Vill det sig riktigt illa så kan Mönsterås alltså vinna sin kvalgrupp, men ändå åka ner en division. Det beror helt på om FC Oscarshamn och två andra lag lyckas kvala sig upp i ettan.
Vad ska man då säga om detta upplägg? Oerhört klantigt och demoraliserande!

Det enda man kan hoppas på är alltså att Mönsteråsdamerna vinner sina två kvalmatcher, och helst också får bra målskillnad så att man blir bästa kvalgruppsvinnaren. För säkerhets skull. Sedan måste vi vidare hoppas på att FC Oscarshamn och två andra seriesegrare vinner sina kval till ettan.

Inga kommentarer: