4 oktober 2012

Lindeborgs Diversehandel

Lindeborgs Diversehandel
Lindeborgs diversehandel – nej jag avser inte Mönsterås GIF som förvisso innehåller diverse av det mesta och även en Lindeborg. (Vissa år har GIF onekligen varit en slags diversehandel under Silly Season). Men för en yngre fotbollsgeneration går säkert tankarna till tränare Patrik Lindeborg när man hör det efternamnet.

Den äldre generationen associerar mer sannolikt namnet med anrika Lindeborgs Diversehandel i Timmernabben. Affären startades 1870 av Emanuel Ohlsson som drev den till sin död 1876. Hustrun Caroline tog över och fortsatte fram till 1879. Affären innehades sedan av ytterligare några ägare innan den köptes av David Lindeborg 1907. David var född 1880 på Strömsrum och son till trädgårdsmästare Sven Lindeborg och Kristina Maria Hammarqvist.  Han drev affären fram till sin död 1937, varefter hustrun Ida tog över som ensam handlare fram till 1957. Därefter tog sonen Stefan och hans hustru Birgit vid och bedrev handel fram till den 19 april 1969, då en 99-årig affärsverksamhet gick i graven. Så var det i alla fall om man ska tro den artikel jag hittade i Barometern.

Affären verkar först ha legat i den del av huset som sedermera blev lager. Den senare tillbyggda affärsdelen tillkom under David Lindeborgs tid.  
Affärer av det här slaget kunde man förr återfinna lite överallt, även på landsbygden, särskilt i lite större byar. Den här affären bör ha gått relativt bra mot bakgrund av Timmernabbens expansion under 1800- och 1900-talet med trähandel, varvsverksamhet och keramik, samt den gamla landsvägens sträckning.

I övrigt kan jag inte mycket om just Timmernabben. Kanske vet någon om det gamla affärshuset står kvar.
 

Inga kommentarer: