20 oktober 2012

Tung kvalförlust för GIF


 
Förlust i avgörande match
Mönsteråsdamerna har spelat färdigt i div 3 (eller div 2 som det heter nästa säsong) för den här gången. Det blev förlust med 1-2 i den avgörande kvalmatchen mot Västerviks FF efter att laget inte riktigt kommit upp i normal standard.
Plottrig inledning
Matchen började spänt med plottrigt spel och många inkast. Men Västervik pressade högt och lyckades etablera spelet på GIF:s planhalva. GIF försökte ibland med snabba omställningar, men de lyckades inte. Västervik kändes dessutom lite hetare i närkamperna.

Västervik tar ledningen
Till slut fick bortalaget utdelning. Efter 40 minuter fick man på ett skott som letade sig in bakom Mönsterås målvakt.

Halvlekens sista fem minuter kommer GIF fram lite bättre och skapar bland annat en bra chans, men bollen hamnar rakt på målvakten.
Västerviks ledning i halvtid var inte mycket att säga om. GIF spelade spänt, vann inga närkamper och utnyttjade inte sitt tempo från div 3.

Kvittering
Andra halvlek började perfekt för GIF. En boll letade sig in i straffområdet där målvakten tappade bollen. Ofelia Medhammar höll sig framme och petade in bollen. Därmed var det kvitterat i den 46:e minuten.
Västervik farligast
Där trodde jag att GIF skulle ta över matchen, men istället var det Västervik som skapade de farligaste chanserna. Vid flera tillfällen fick Anna-Lena i målet göra avgörande utrusningar. Och vid ett tillfälle lyckades Senada klacka bort bollen på mållinjen.

Superchans för GIF
GIF försökte i alla fall gå mer framåt, men det var för ineffektivt i omställningarna. En riktigt farlig chans skapade man i alla fall. Johanna Lewandowski spelade fint fram bollen till Ofelia Medhammar som kom helt fri med målvakten, men tyvärr tog skottet rakt i dennes famn.
Västervik avgör
Men GIF fortsatte att förlora de flesta närkamperna och när man förlorat ett par sådana på ena kanten fick Västervik in bollen i straffområdet där man lyckades göra 2-1 med kvarten kvar.

Mönsterås gjorde vad man kunde på slutet och hade en farlig frispark som dessvärre hamnade i målvaktens famn.

När domaren så blåste av matchen var förlusten ett faktum. Västervik vann därmed kvalgruppen, och blev näst bästa kvalgruppssegrare. Huruvida det räcker till spel i div 2 nästa säsong avgörs när de sista matcherna i kvalet till div 1 spelas imorgon.
Bli tuffare och förbättra effektiviteten
Mönsterås nådde inte upp till normal standard idag som lag betraktat. Man lyckades inte utnyttja sitt div 3 tempo och förlorade mycket av närkampsspelet. Att inte dra på sig ett enda gult kort i en avgörande match av det här slaget är alldels för snällt. Och ser man till hela säsongen så har det handlat om att bli lite ”elakare” i närkamper och att förbättra effektiviteten.

Därmed tyder allt på att Mönsterås degraderas till div 3 (fd div 4). Visserligen kan man aldrig veta. Ibland drar sig lag ur och så uppstår friplatser. Men GIF lär inte vara först i tur i så fall, så det är nog bara att acceptera situationen.
Karaktär i motgångens stund
Vad jag förstår så satsar GIF långsiktigt på damfotbollen, så det är bara att fortsätta spela, hålla ihop det här och visa karaktär i motgångens stund. GIF har ju i sina bästa stunder hållit division 3 klass och får man behålla det här gänget, samtidigt som det fyller på underifrån, så lär man hamna i toppen av trean (fd fyran) nästa år. Någon annan målsättning än att genast gå upp igen kan det väl knappast bli. Nu har man ju dessutom fått konstgräs.

Publiken var bara 30-35 personer, varav en del inte ens var Mönsteråsare, vilket är mycket dåligt med tanke på att det var en helt avgörande kvalmatch. Bedrövligt med publikstödet i Mönsterås. I Vetlanda var det idag 225 personer och såg deras damlag i motsvarande kval.

Inga kommentarer: