15 november 2012

Hamnområdet

Sedan sågen försvann i hamnområdet för ett par tre årtionden sedan så har området tyvärr inte utvecklats genomtänkt utifrån en långsiktig helhetssyn. Länge stod allt och förföll. Sedan gjorde man i ordning en del, ordnade med lekplats och byggde hyreshus, medan annat fick fortsätta förfalla. Någon genomtänkt plan för området verkade inte finnas, annat än ett man skulle bygga hus nära strandlinjen, vilket tveklöst var ett strategiskt misstag. När man så gjorde sig av med det kulturellt värdefulla godsmagasinet som man bara några år tidigare hade flyttat dit, så visade det bara ännu en gång att man inte tänkte långsiktigt med respekt för områdets historiska arv.

Hur som helst har blandningen av tillsnyggat och ovårdat bidragit till att både bofasta och turister har fått ett dåligt intryck. Jag har vid flera tillfällen tagit upp problemet på bloggen och jag vet att andra partier har haft idéer för att ge området ett lyft.

Så kunde vi i dagens lokalpress (2) få ta del av kommunalrådets och Centerpartiets planer för att ge området en ansiktslyftning. Det är bra att Centerpartiet har lyssnat in vad både privatpersoner och andra partier har drivit länge. Men av tidningen får man intrycket att det är Centerpartiets idé. Således - ännu en gång tar kommunalrådet och Centerpartiet åt sig äran för något som andra har kommit på.

Nu borde man förstås ha gjort något helt annorlunda från början och istället för bostäder satsat på ett fint fritidsområde. Jag kan se framför mig hur vackert det hade kunnat bli, och där hade ju godsmagasinet blivit en pärla.




1 kommentar:

Eje sa...

De nya planerna att satsa på hamnområdet är tydligen ett sätt att försöka vända trenden med minskat antal besökare till området. Det har förmodligen tappat mycket av attraktionskraften. Småhusbebyggelsen vid vattnet har inte heller blivit vad man hade hoppats på. Förvisso har sommarrestuarangen gett en del men säsongen är kort. Mer bekymrad ska man vara när man ser vad som händer med Storgatan och vilket intryck det har för besökare med tomma matställen mm.