18 december 2012

Eniga politiker undergräver demokratin

Politikerna i Mönsterås var eniga om budgeten för nästa år, kunde man läsa i dagens lokalpress (bortsett från en mindre struntsumma). Varför har inte oppositionen i Mönsterås bemödat sig om att arbeta fram en alternativ budget? Demokrati bygger på att partier tycker olika och visar fram olika alternativ, och budgeten är ett redskap för att skapa politik. Så fungerar det uppenbarligen inte i Mönsterås. Vi som vill något annat har inget parti att rösta på. Socialdemokraterna bidrar därför till att undergräva demokratin och öppnar därmed upp för missnöjespartier.

Det avslutande kommunfullmäktige, som borde ha präglats av spännande debatter och politiska visioner, verkar mest ha varit ett myspys med ryggdunkeri, musicerande tjänstemän, frosseri och julgransglitter.

13 kommentarer:

Lejla sa...

Jonny, tycker du ska vara med på KF nästa gång, eller varför inte varje gång? Det vore kul, du kunde rapportera/twittra live. Tro mig, voteringar som ingen skriver om, är värda besöket. T ex igår kväll ville vi ( S) ge KS i uppdrag att undersöka en viktig och dyr utgift för Mönsterås Kommun. Nämligen alla investeringar som görs kostar 2-3 gånger mer än beräknat. Titta bara på Parkskolans kök som blev fyra gånger dyrare eller renovering av Solhem som har beräknats till 13, men är redan uppe i 20 miljoner osv. Vår fråga var /är: Hur är det möjligt att man räknar så pass fel och så ofta? Det handlar om våra skattepengar och vi alla vet att "varje felanvänd skattekrona är en stöld av folket". Så,vem är ansvarig: tjänstemän eller politiker som på detta viset får igenom sina förslag på felaktiga grunder / beräkningar. Du kanske kan göra lite research i frågan:) Det tragiska är att INGEN i den borgliga alliansen vill veta var felet ligger. Vi blev nedrösatde 22-25. Hoppas att Mönsteråsare vill veta. Ha en fin dag.

Jonny sa...

Självklart finns det andra frågor än budgeten där S förhoppningsvis gör någon skillnad. Den frågan du tar upp skulle media garanterat skriva om. Men nu gällde det budgeten, och min fråga kvarstår varför det skiljer så lite mellan alliansen och S.

Anonym sa...

Det är i budgeten man ser den politiska viljan. Sossarna kan jaga försvunna pengar hur mycket de vill, men saknar man egna idéer om framtidens Mönsterås så vinner man inga val.

Robert sa...

Investeringsbudgeten är väl en del av budgeten? Det var ifall där vi lyfte frågan kring hur vi ska blir bättre i våra kostnadsberäkningar.

I övrigt så har vi valt att jobba med att göra Mönsterås bättre. Vår fritid räcker till det vi gör och vi har valt att försöka arbeta fram och få igenom våra idéer och förslag istället för att vänta med att lägga fram idéer på KF för att få debatt.

Jag förstår att det verkar konstigt men på lokalplan så utgör vi 6/13 av kommunstyrelsen och 2/5 av Arbetsutskottet. Det går inte att jämföra med exempelvis regeringen och oppositionen i riksdagen. Jag kan inte känna mig besviken över att vi inte får igenom våra förslag i så pass hög utsträckning.

Min tanke är att presentera våra idéer inför varje mandatperiod och sedan arbeta för att genomföra de förslagen. Så har vi arbetat hittills och utdelningen av det presenterades i annonsform i Mönsteråsbladet sist.

Min idé är att skillnad gör vi först när vi förändrar - inte när vi bara tycker.

//Robert Rapakko

Jonny sa...

Det här skrämmer mig än mer. Ni sitter alltså hellre bakom stängda dörrar där medborgarna inte har full insyn och gör upp med alliansen än att driva oppositionspolitik och visa på tydliga alternativ för Mönsterås framtid? Så illa trodde jag faktiskt inte att det var. För hur eller hur så är det er demokratiska skyldighet att bedriva kritisk granskning av alliansen (inte bara investeringsbudgeten)och öppet lansera era förslag och låta allmänheten få debattera dem - inte smyga in lite inflytande bakom stängda dörrar, för att sedan redovisa det i en annons.

Och fritid - är du inte avlönat oppositionsråd på halvtid? Och så har ni ju en mycket stor partigrupp. Så ni har tid om ni bara vill.

Nej, det är just det rsultatinriktade arbetssätt du redovisar som bryter ner den friska demokratin. Kommunalrådet har under sina 27 år vid makten alltid sagt att han inte tycker om debatter. Då måste nuvarande S vara en önskedröm för honom.

Anonym sa...

S har alltid satt inflytande och makt före maktlös men viktig oppositionspolitik. /Rune

Anonym sa...

S tycker ju ingenting längre och med den inställning som Robert verkar ha till tyckande så...Inte konstigt att det ser ut som det gör i köpingen. Saknar gamla tiders S som var djärva och drev frågor.

Anonym sa...

Aha nu klarnar bilden. S och C är bästa kompisar och gör upp bakom stängda dörrar. Sista gången jag röstade på S.

Jonny sa...

Den resultatinriktade samförståndslinje som S i Mönsterås företräder är i och för sig ganska vanlig i kommuner. Men den är samtidigt förödande för en frisk demokrati. Det leder även till att politiker håller varandra om ryggen och att missnöjespartier får utrymme när inget tydligt opositionsalternativ finns. Demokratins medborgare förtjänar tydliga alternativ, debatt, tyckande, engagemang, hjärta och humör som visar att politik är på allvar.

Lejla sa...

Som jag sa tidigare, skulle jag uppskatta besök på KF från fler Mönsteråsare, speciellt dig Jonny, då du analyserar kommunen och politiska klimatet ofta. Det är synd att vissa saker inte uppmärksammas alls då pressen sitter inte igenom hela KF .Igår kväll t ex ställde MP en enkel fråga till BUN s ordförande, som förtjänar att lyftas. Om inte annat, så borde svaret uppmärksammas. Att bara prata och inte få igenom någonting är inte ett alt. för oss. Vi måste få igenom våra vallöften. S ska bedriva ansvarsfull politik och inte bara gå emot C för sakens skull. Det är allmänt känt att C har under åren bedrivit sosseaktig politik, men det lär Lööf bota snart . Som sagt , kom , lyssna, pressa. Då blir demokrati mycket levande. Nå väl , önskar er allihopa en god Jul och mycket glädje under helgerna.

Robert Rapakko sa...

Jag jobbar i skolan idag så jag ber att få åetrkomma med mina tankar kring vår linje gällande oppositionsarbetet senare.

En faktasak bara: Jag är arvoderad till 30% som kommunstyrelsens vice ordförande. I det fasta arvodet ingår alla uppdrag i Arbetsutskottet, styrelsen, pensionärsrådet, folkhälsorådet, Personalutskottet, MUAB, Mönsterås Holding och Stiftelsen Solhem. Alla studiebesök i verksamheten, kontakter med kommuninvånare och tjänstemän/kvinnor ev. utbildningar och inläsning ingår.

Andra kommuner har ofta arvoderade oppositionsråd - inte Mönsterås.

Jonny sa...

Jo, men dina villkor förbättrades för något år sedan. Minns att S var nöjda med förändringen. Oavsett detta har du en stor partigrupp bakom dig så nog borde en arbetsgrupp kunna ta fram en budget. Minns när jag själv ställde upp med ett parti 2010. Jag gick igenom alliansens budget och gjorde ändringar anpassade efter mitt partis politik. Detta gjorde jag ensam och på några få timmar.

Robert Rapakko sa...

Mina villkor förändrades för ganska precis ett år sedan. Summan vid årets slut är fortfarande den samma men nu har jag en fast ersättning varje månad. det gör mitt liv lättare att planera gentemot mitt arbete i Högsby.

Min partigrupp är stor, kommunens största. Jag tycker att vi lägger ner ett stort jobb. Vi gör det i nämndgrupperingar och i kommunövergripande partigrupperingar. Vi har även en valteknisk samverkan med Miljöpartiet och vänsterpartiet och diskuterar och söker stöd för våra förslag hos dem. en enkel matematisk bedömning är att de budgetförslag som vi lägger, efter beslutande medlemsmöte har byggts på tankar och idéer från ca 50 partipolitiskt aktiva Socialdemokrater och deras enskilda nätverk. Vi försöker ofta presentera våra idéer i det skedet och sedan ta dem till KS och vidare i KF i juni. Det som återstår lyfts alltsomoftast i budgetrevideringen i december. I år togs mycket av våra förslag in i den beslutade budgeten, kalla det triangulering, politisk list eller goda idéer.

(Däremot gör vi inte ytterligare ett budgetförslag till decembermötet.)

Visst hade det gått snabbare utan att behöva samråda med andra. Demokrati är bra - men sällan snabbt eller enkelt.