20 december 2012

Julmoralisterna slår till

Var ska du fira jul?
Människor är frågvisa och vill veta var man ska fira jul. Ibland är det av omtanke då man inte vill att människor ska behöva fira jul i ofrivillig ensamhet. Ibland försöker man kanske dämpa sitt dåliga samvete eftersom man själv redan har gemenskap. Ibland är det bara nyfikenhet. Bara för att de själva har släktkalas, så kan de inte föreställa sig att det faktiskt finns människor som vill vara ifred vid jul. Om jag inte hade haft familj, så hade jag gärna firat jul ensam, slöat framför TV-n, läst böcker, gått promenader och fördjupat mig i något spännande historiskt källmaterial. Och däremellan hade jag väl hunnit med både skinka, julmust och en och annan Jämtlands julöl. Det finns ingen anledning att gå in i en offerroll.

Julen kan ge upphov till många komplikationer. Därför firar min familj sedan några år jul själva med god mat och dryck, tomte och julklappar, men självklart också med fokus på julens budskap om frälsarens födelse och berättelserna kring denna unika historiska händelse. Jag måste tillstå att jag inte har dåligt samvete för att vi har julklappar och äter julens traditionella rätter. Mormor och morfar som inte hade mycket pengar att spendera och levde sparsamt, snålade aldrig vid jul. Det var enda gången på året de unnade sig lite extra.

Baljväxter istället för skinka
Men somliga vill inte att vi ska äta julskinka och julkorv. Jens Holm (V) tycker vi ska skippa julskinkan med hänvisning till miljön (kossor avger gaser och dynga) och grisarnas lidande. Han föreslår istället följande läckra rätter som får munnen att upplösas av saliv härdsmälta - alternativ grönkålssoppa, rödbetssallad, cashewnötspaté med rödvinbärsgelé, vegetarisk Janssons frestelse och vegetarisk julskinka baserad på baljväxter. Mums! Nej, här har vi ännu en veganmupp som vill missionera ut sin egen minoritetslivsstil, försöka ge mig dåligt samvete och framställa normalt köttätande som något misstänkt.
Julmoralisterna slår till
Det finns alldeles för många julmoralister som tjatar så mycket om julens onyttiga mat, kommersialisering och hets att tjabbet skapar mer stress än fenomenen i sig. Visst har kommersen spårat ur, men jag har alltid tyckt att det är roligt att köpa julklappar för att glädja andra med de få korvören jag tjänat ihop, men när någon tillräckligt många gånger har sagt hur fel det är riskerar glädjen att försvinna. Jag har alltid haft en positiv känsla för julen. Julmoralisterna gör sitt bästa för att ta den ifrån mig, men jag tror inte de lyckas i år heller. Dags för en Zeunerts julmust!

Inga kommentarer: