16 december 2012

Mönsteråsbloggen kommenterar

Det är söndag och Mönsteråsbloggen tänkte kommentera tre saker från veckan som gått.

1. Kommunens dokumentation av Mekaniska verkstaden - ett skämt
Häromveckan misstänkte jag att kommunen tänkte strunta i sitt löfte och låta bli att dokumentera Mekaniska verkstaden på Kuggås i enlighet med Länsmuseets starka önskemål och minimikrav. Men efter att jag publicerat min artikel, så fick jag veta av kommunen att det skulle ske en dokumentation. Häromdagen ringde så företaget som ska riva och sa att jag kunde komma och fota det man gjort. Väl på plats upptäckte jag att man inte hade dokumenterat någonting, utan bara hackat bort lite puts utmed på ena gaveln. Personalen på plats sa också att det inte ingick i deras anbud att riva på ett sätt så att kommunen kunde dokumentera. Direktiven att hacka loss lite puts från ena väggen, hade uppenbarligen kommit efter min artikel. Att hacka loss lite från en vägg har ju ingenting med en seriös dokumentation av äldre byggnadsteknik att göra. Det här måste vara ett skämt. Tanken var ju att kommunen skulle dokumentera de äldre väggarna noga bakom nuvarande puts, ta fram gamla fönsterbågar etc.

Det här kan knappast kallas för seriös dokumentation.

2. SD sparkar nedåt
SD får numera mellan 8-10% i de flesta opinionsmätningar. Vad ska man säga? Man kan ju göra det lätt för sig och idiotförklara en tiondel av befolkningen. Det är frestande, men det vore intellektuellt ohederligt. Visserligen har SD fler lågutbildade sympatisörer än de andra partierna, men det kan knappast förklara det ogenomtänkta proteströstandet. Det finns inget som tyder på att lågutbildade har sämre tankeförmåga än andra, men de är sannolikt mer drabbade av arbetslöshet och lågkonjunktur. Men i grund och botten handlar det inte om utbildning. Det handlar om hjärta.

I Sverige så sammanfaller just nu ganska hög arbetslöshet och många varsel, med stor flyktinginvandring pga kriget i Syrien. Lägg därtill allt trams där skolorna inte får ha avslutningar i kyrkan och en helt galen överkänslighet för allt som står folk upp i halsen. Sammantaget så lär detta leda till att partier som SD gynnas. Solidaritet och omtanke prövas när Sverige själv genomgår en förhållandevis tuff period. Det är med sorg man kan se hur alla inte håller måttet i denna prövning , utan bara ser till sitt eget.
Finns det då några partier som bär ansvar för SD:s framgångar? Ja. De äldre partierna ligger för nära varandra och Socialdemokraterna har totalt misslyckats med att ta fram ett alternativ för framtiden. Socialdemokraterna har inte förmågan att under svåra tider ingjuta mod och visioner, utan slirar på en millimeter från Moderaterna. Likaså saknas ett seriöst konservativt parti som kan fånga upp mer borgerliga missnöjesröstare, och där får ju M och KD ta på sig ansvaret då de helt övergett sina konservativa värderingar.

Egoismen och viljan att se till sitt eget har förvisso funnits i alla tider. Förr valde dessa människor andra partier och det riktades mot andra än invandrarna. Men en skillnad kan man ändå urskilja. Förr riktades missnöjet mot samhällets överklass. Idag sparkar man nedåt på människor som redan har det svårt. Ynkligt var ordet.
Det är frestande att vilja isolera sig från omvärlden i något torp på landet och försöka reda sig så gott det går och strunta i den här världens galenskap.

3. Medias okunniga logik
Mönsteråsbloggen byter ämne och konstaterar att det varit ännu en vansinnesskjutning i USA, och ännu en gång fokuserar media på att mannen var blyg och introvert (just dessa personlighetsdrag lyfter man så gott som alltid fram). Ja, nu råkar vi ju vara några miljoner som är sådana, utan att vi för den skull skjuter ihjäl barn. Det är inga förklaringsvariabler. Mer relevant vore att lyfta fram de verkliga bevekelsegrunderna, sannolikt ett sjukt psyke,  i relation till de sällsynt idiotiska vapenlagarna.
Att som media gör alltid understryka att mördaren var blyg och introvert är inte seriöst. Det är inte personlighetsdrag som gör en mördare. Men blyga är det uppenbarligen legitimt att peka ut. Tänk om media istället hade lyft fram att mannen var homosexuell. Vilket sabla liv det skulle ha blivit.

Inga kommentarer: