19 januari 2013

På besök i nya biblioteket

Idag blev det premiärbesök för mig på nya biblioteket. Det kommer förstås att ta sin tid att känna in atmosfären, lära sig hitta och finna sina favoritplatser. För att vara en i grunden ganska enkel lokal, så hade man verkligen varit kreativa och mitt första intryck var mycket positivt. Helt klart är att Mönsterås äntligen, efter 34 års väntan, har fått ett bibliotek i takt med tiden. Jag tog några bilder med min mobil.

Hyllorna är inte så höga, vilket gör att man lätt kommer åt böckerna. Många hade skänkt blommor.


Klara och tydliga skyltar på gavlarna.

En del av barnavdelningen som man verkligen hade satsat på. Utmärkt. Om barnen får en positiv känsla för biblioteket så kanske det ökar chanserna att det blir läsande generationer.

Sagorum. Enligt uppgift ska det vara konstnären Bengt Johansson som är kreatören.


Del av barnavdelningen.

Trevlig hörna för barnen där man även kan spela spel.

Till och med ett skötrum fanns det i anslutning till barnavdelningen.


Utblick från barnavdelningen mot vuxenavdelningen.
Det finns några avgränsade rum, sk läsholkar, där man kan sitta och läsa. Linda Wallin har smyckat dörrarna med trädgrenar.


Trädgrenarna var mycket vackra på glaset.

En liten läsavdelning.

En trevlig hörna.

En tidskriftsavdelning fanns det förstås.Här och var fanns det datorer med möjligheter till släktforskning och annat spännande.


Magasinet ligger numera i samma plan.

Trevlig plats med soffor.
Nej, men vad hittar vi här...

Informationsdisken.


En stor sal för föreläsningar, utställningar etc, utrustad med modern teknik.
På några av glasdörrarna kunde man ta del av Mönsterås stadsprivilegier från 1604, som Linda Wallin verkar ha lyckats överföra. Det var jag och Roger Axelsson som första gången visade dokumentet för allmänheten för två år sedan efter att det legat gömt på Riksarkivet. Väldigt roligt att fyndet kom att inspirera till utsmyckningen.
Toaletter fanns det gott om.

Vid entréns tidningsavdelning kan man ta sig en kopp kaffe för 10 kr. Det uppskattas.

Carl Boberg har fått en permanent utställning. Där kan man lyssna på sången O store Gud i flera versioner under en ljuddusch.
Utställningen.
Sittplatser vid dagstidningsavdelningen. Det var väl det enda som spontant inte kändes så bra. Hade förväntat mig sköna fåtöljer där man kan sjunka ner och läsa tidningen. Här finns inga ryggstöd.

1 kommentar:

Anonym sa...

Vad roligt att få ett reportage om det nya biblioteket! Kommer definitivt att gå dit med min dotter när vi hälsar på mina föräldrar i Mönsterås. Det ser jättefint ut.

/Sofie