26 januari 2013

Prisjämförelse - via telefonjacket och via stadsnätets fiber


Den som följer bloggen vet att vi nyligen sagt upp fast telefoni och adsl-bredband, och ersatt det med IP-telefoni och bredband via stadsnätets fiber. Någon frågade hur det påverkar kostnaderna, och det kan jag redovisa (kostnad per månad och via Telia):
Förr

Digital-TV, kanalpaket stor: 199 kr + krypteringsavgift 49 kr = 248 kr.
Bredband, adsl 6-8 Mbit/s: 202 kr.

Fast telefoni: ca 225 kr (abonnemang + samtal).
TOTALT: ca 675 kr.

 
Nu
Digital-TV, kanalpaket stor: 199 kr + krypteringsavgift 49 kr =248 kr.

Bredband, fiber, 100 Mbit: 299 kr (339 kr efter ett år)
IP-telefoni: 0 kr.

TOTALT: 547 kr (587 kr efter ett år)

De tre första månaderna är digital-TV:n gratis och då blir månadskostnaden 299 kr.
Som synes sjunker månadskostnaden från ca 675 kr till 547 kr första året och därefter till 587 kr. Man bör också ha i åtanke att bredbandet är mycket snabbare med stadsnätets fiber. Ringer man med IP-telefonin blir det förstås en samtalsavgift som tillkommer, men eftersom vi bara ringer med våra mobiler så blir det 0 kr för oss. Det fanns ingen anledning för oss att ha kvar den fasta telefonin som i stort sett bara innebar en abonnemangskostnad. De som vill nå oss, men inte ringa till våra mobiler, kan ju ännu slå det gamla numret som man behåller vid IP-telefoni.

Notera att annan leverantör än Telia kan ha något billigare pris för motsvarande bredband. Å andra sidan har de ibland dyrare kanalpaket och ibland en kostnad för IP-telefonin.

Inga kommentarer: