6 januari 2013

Thegerströms bageri

Thegerströms klassiska hus. Eftersom den stora skylt man kan se på foton från 1910-talet inte var uppsatt här, så är fotot troligen äldre. Huset lät byggas av bryggmästare Paul Schmid som ägde Mönsterås Bayerska Bryggeri åren 1873 till 1888. Enligt en uppgift ska det ha varit 1880, enligt en annan på 1890-talet. En karta från 1885 visar att det då inte var byggt, utan då fanns några mindre hus på tomten. Nu utgick denna karta från en äldre och det är ju möjligt att man inte hade hunnit rita in alla nya hus. Men personligen tror jag det tillkom något senare än 1880, men före 1890-talet. Den första hyresgästen som noteras i husförhörslängden flyttar in 1887.

Huset rymde först en ölhall med biljard, för att något senare bli legendariska Thegerströms bageri och kafé. Bagare August Thegerström med familj flyttade enligt husförhörslängden till huset 1892, även om han troligen blev ägare något tidigare. Thegerström var annars född i Högsby 1860 och inflyttad till Mönsterås från Madesjö 1885. 1886 gifte han sig med Emelie Augusta Nilsson och de verkar till en början bedriva bageriverksamhet på Kuggås, i samma hus där bagare Per Ludvig Klingberg hade bott fram till 1884. Klingberg övertog sedan Edvard Areskogs bageri på Storgatan, som sedermera Nelssons skulle ta över. Thegerströms bageri tror jag sedermera övertogs av sonen Gustaf Leonard och sedan av någon av hans söner (var det Arne eller Gunnar? En historiker blir alltid osäkrare ju närmare nutid vi kommer).

Enligt husförhörslängden flyttade bagare Thegerström med familj till huset på Storgatan 1892. Dessförinnan hade de bott och verkat några år på Kuggås där de övertagit bagare Klingbergs verksamhet, sedan han i sin tur tagit över Edvard Areskogs bageri längre söderut på Storgatan. Några av Thegerströms barn verkar ha blivit döpta av pastor Boberg i Missionsförsamlingen, i alla fall enligt prästen som i marginalen (som ej syns ovan) antecknat att barnen döpts av "ej därtill berättigade" personer från ej erkänd församling.
Bagarmästare August Thegerström och hans första hustru.

August Thegerström med hustru längst till höger vid bageriets bakgård.

Inga kommentarer: