14 januari 2013

Tomter i centrala Mönsterås

Bygga i centrum
Mönsterås kommun verkar ständigt vara på jakt efter nya tomter för husbyggen. I lördagens OT säger kommunalrådet: ”Vi tittar även på var man skulle kunna bygga i centrum. Vi behöver utöka utbudet.”
Jag befarar det värsta
När jag först läste det där så började jag spontant rysa. Det var precis så man sa under 1950- och 1960-talens rivningshysteri, och det var ungefär så det lät när man skulle riva Mekan på Kuggås förra året. Kommunen visade ju under 2012 att man inte tvekar att köra över både hembygdsföreningen och länsmuseet för att riva kulturellt värdefulla byggnader i avsikt att sedan slå upp några få villor. Det man trodde inte var möjligt kan uppenbarligen ske. Hoppas inte vi behöver uppleva den dag då vi måste kämpa för att bevara det Modeerska huset eller stationshuset, eller protestera för att torget ska få vara obebyggt eller för att få ha kvar några av tätortens få parkliknande områden. Här är det viktigt att markera direkt så att man inte ens tänker tanken. Jag har en illavarslande känsla.

Flera olämpliga områden
Nå, nu vet vi ju inte vilka områden som man tittar på. Det finns ju inte så många ytor att välja på, så vida man då inte vill riva gamla hus eller sabotera grönområden . Men man kan ju rimligtvis inte riva hus på Storgatan eller bygga hus på Torget. Man kan ju knappast heller bebygga de grönytor som Mönsterås Bostäder har. Hyresgästerna behöver ju sina rekreationsytor för trivsel och det skulle för den delen se groteskt ut. Man får förstås inte heller bebygga det sällsynt vackra parkliknande område som ligger mellan Jacobs Gränd och Parkgatan. Det vore ett helgerån. Vidare skulle man i en framtid, när bussarna slutat köra in i Mönsterås, kunna tänka sig att man vill bygga bostadshus utmed Sjögatans östra sida. Visserligen förstör man utsikten för oss andra, men rent teoretiskt är det förstås möjligt. Vidare har vi ju gamla Muddern bakom Netto, men det är dels gammal havsbotten, dels gammal soptipp, varför det knappast är lämpligt. Låt det området ligga där som det gör som ett lite smått kusligt strövområde. Så vad återstår?

Mönsteråsbloggen föreslår
Mönsteråsbloggen hjälper gärna kommunledningen i denna fråga och har två bra förslag och ett halvbra.
1. Bebygg parkeringen som ligger mitt emot apoteket och El-center. En gång var det området bebyggt och Mönsterås mysigaste kvarter. Under 1950- och 1960-talens rivningshysteri rev man pö om pö alla hus och det blev en ful yta som användes som parkering. Genom att bebygga detta område igen så återställer man något av områdets historiska funktion, då det varit bebyggt kontinuerligt sedan minst 1700-talet, troligen längre. Enda nackdelen är att centrala Mönsterås förlorar några parkeringsplatser, men det får man ta. Folk får lära sig att parkera vid Konsum, församlingshemmet eller vid hamnområdet. Men med tanke på hur heliga parkeringsplatser är för Mammon, så lär det inte lyckas. Köpmännen lär protestera, och jag tror kommunledningen bryr sig mer om dem än hembygdsföreningen och Länsmuseet.
2. Bebygg den öppna yta som finns där pensionärslägenheterna en gång låg mellan Storgatans södra del (Köpingsgatan) och Parkgatan. Även där ha det historiskt sett funnits bebyggelse ganska länge och nuvarande öppna yta ser inte naturlig ut.
3. Nedanför kyrkan finns det ett par gräsytor där man kanske skulle kunna klämma in ett par tre villor. Men det är inte optimalt. Dels blir nog inte grannarna så glada, dels skulle husen hamna väldigt nära vägen. Men om man tar bort vägen så skulle det plötsligt få plats en hel del hus.



De överkryssade områden är förstås helt olämpliga för bebyggelse. Det är dels ett unikt vackert parkområde nära industrier, dels en liten yta där gamla "Kansliet" bland annat ligger. Däremot kan man gärna bebygga den sällsynt fula parkeringen mitt emot Apoteket och El-Center. På så sätt återställer man det områdets gamla funktion. Parkera får man vackert göra någon annanstans. Vidare kan man gärna bygga på det område där pensionärslägenheterna en gång låg. Eventuellt finns det också en yta nedanför kyrkan.
Så här vackert såg det en gång ut där parkeringen idag ligger.

Rydvalls hus låg strax norr om nuvarande parkering, men man anar husen där bakom och hur mysigt det var.

 


Södra Storgatan, tidigare Köpingsgatan. Bygg gärna här ned mot Parkgatan.

Där låg en gång pensionärslägenheterna.


Där planerades 1985 för en simhall.

Inga kommentarer: