6 februari 2013

Det har börjat koka...

Inte kunder, utan hyresgäster
Mönsterås Bostäder fortsätter att i olika sammanhang kalla sina hyresgäster för kunder. Men snälla ni – vi är inte era kunder, vi är era hyresgäster och era uppdragsgivare. Det är vårt bostadsbolag och vi har anställt er för att ni ska göra det vi ger er direktiv att göra. Vi har inte bett om att ni ska sälja ut hyreslägenheterna i Mölstad. Ni har fattat ett beslut över våra huvuden och bakom våra ryggar.
Allmännyttans kommersialisering, som också har påverkat språkbruket, är bara ett exempel på att Sverige håller på att gå sönder. Det är svårt att sätta ord på den känslan, men i grund och botten tror jag det handlar om egoism och bristande solidaritet. Det handlar inte om att vi styrs av omvärlden. Det är något politiker tar till när de inte vill ta ansvar.

Det börjar koka
Nej, jag är ingen vän av revolutioner och omstörtningar. Det brukar bara leda till än värre förhållanden. Men jag har full förståelse för om det snart börjar koka på allvar i Sverige. Ökade sociala klyftor och sämre villkor och skuldbeläggande av arbetslösa och sjuka, ja det håller på att skapas en livegen grupp som är fast i myndigheternas spindelnät av krav och blanketter och fas-3jobb de aldrig bett om att få. Trots att 99% av de arbetslösa är offer för arbetsmarknadsmekanismer de inte råder över, så är det ändå så att det är de arbetslösa som genom förnedring och sämre villkor ska få sk incitament.
Ännu har ingen förklarat för mig varför det som gick bra på 1950- till 1970-talet med ett solidariskt välfärdssystem, inte fungerar idag. Det är min absoluta övertygelse att Sverige har egen kraft och förmåga att forma sin egen välfärdspolitik om bara viljan finns.

Risken är förstås att den nya generationen, som aldrig har upplevt det sk folkhemmet, snart vänjer sig vid egoismen, 10-25% arbetslöshet och den nya parian av arbetslösa och sjukskrivna. Men historien visar att det förr eller senare börjar koka och då blir det sociala uppror. Jag kan se tendenser till det redan nu. Allt fler människor har börjat kämpa för att återfå sin mänskliga värdighet. Allt fler är genuint arga. Det är bra.
Jag värderar frihet högt och ger inte mycket för statlig eller kommunala storebrorsfasoner. Inte heller ger jag mycket för vänsterns låtsastolerans. Det gör ont i mitt frihetshjärta att behöva titta åt vänster. Men det är så att man tyvärr drivs ditåt när samhället utvecklas som det gör. Anständigheten kräver det. För alla nedtrampade människors skull.

Inga kommentarer: