5 februari 2013

Mönsterås Bostäder vill sälja lägenheterna i Mölstad

För några år sedan var vi några här i kvarteret som befarade att Mönsterås Bostäder hade planer på att sälja ut lägenheterna här i Mölstads radhuskvartér. Vi fick då löften om att så inte var fallet, varken då eller framöver.

Men så idag dök brevet upp som säger att bostadsbolaget vill erbjuda varje hyresgäst att köpa sin lägenhet. Den som inte vill köpa erbjuds att få bo kvar med hyresrätt. Som motivering har man att radhusen är svåra att hyra ut då de konkurrerar med villamarknaden (vilket ju inte är sant, då här har varit uthyrt i ett par år nu efter den tidigare krisen). För pengarna man får in för försäljningen vill man bygga nya bostäder istället. Det är som vanlig med andra ord - omsorgen om hyresgästerna går inte i första rummet, utan ekonomisk vinning. Det brukar ju vara så att bostadsbolagen säljer långt under marknadspriset och därmed lurar kommunens skattebetalare på åtskilliga miljoner. I vanliga fall brukar dylika idéer leda till kraftfulla protester från 80% av hyresgästerna. Dags att påminna om att det är vi kommuninvånare som äger bostadsbolaget och det får vara stopp på toppstyrningen bakom våra ryggar! Se det gärna som ett politiskt ställningstagande. Det är det. Jag vill inte gynna snabba klipp och ökad skuldsättning, utan värna hyresrätten.

Ska bli intressant att se om bostadsbolaget håller sitt ord den här gången. Vi bor ju i hyresrätt just därför att vi inte vill äga hus. Inte ens om de säljer billigt, så lär vi vara intresserade. Bara tanken på att behöva ta ansvar för ytterväggar, tegeltaket, element och eventuella vattenläckor ger ångest. Har svårt att tro att det blir särskilt många som vill köpa, och då får vi väl hyra ett tag innan man bestämmer sig för att skicka fram grävskopan eller chockhöja hyran för att på det sättet undgå besittningsskyddet.

Om någon har koll på vilka rättigheter vi har som hyresgäster, så får ni gärna kommentera. Kan de kasta ut oss, trots löften om att den som så önskar ska få fortsätta hyra?

Det måste bli ett stopp för de här vansinniga utförsäljningarna av hyresrätter. Nu när vi äntligen började få lugn och ro efter år av krångel i detta område, så dyker detta upp. Inte särskilt väl timat är väl det minsta man kan säga.

Läs även här.

1 kommentar:

Ted sa...

"Kan de kasta ut oss, trots löften om att den som så önskar ska få fortsätta hyra?"

Nej, er besittningsrätt är ohotad. Det är samma sak som när ett hyreshus omvandlas till bostadsrättsförening, då har den som inte vill köpa alltid rätt att bo kvar som hyresgäst.