16 februari 2013

Två historiska frågor

Det händer ganska ofta att jag får frågor om Mönsterås historia, och ibland händer det att jag inte har svar. Men nu kan det ju vara så att läsekretsen sitter inne på kunskaper, så jag presenterar idag två frågor som jag inte löst.

1. När försvann de stora rektangulära kantstenarna utmed Storgatans trottoarer?

Här ser man de rektangulära kantstenarna vid gamla Nelssons. Jag har frågat ganska många, även kommunen, men inte fått svar. Man tycker ju att kommunen borde veta. Hur som helst fanns de kvar 1967, och enligt en uppgift ska de ha tagits bort så sent som vid den senaste ändringen av Storgatan. Kanske kan någon i läsekretsen ge besked.

2. Så har jag en egen fråga som faller lite utanför mina specialintressen. När byggde man de offentliga underjordiska toaletterna vid Storgatan/Torggatan? Finns det någon som har bilder på dessa? Jag minns ju toaletterna, men har aldrig sett några foton. En följdfråga är hur man gjorde när man tog bort dem. Grävde man upp toaletterna och fyllde igen, eller täppte man bara till nedgångarna?

2 kommentarer:

M sa...

Minns att de plockade bort dessa "kanter" under den senaste ändringen av storgatan (när nu det var?), för att handikappanpassa den. De fanns i alla fall där när jag var barn (på 90-talet).

Håkan. sa...

Jag är också ganska övertygad om att de togs bort i samband med senaste renoveringen/stenbeläggningen.