9 mars 2013

Föreningslivet får inte bli de politiska partiernas slagfält

Slagfält för politiska partier
Med anledning av den strid kring personaltillsättningar och annat som varit i Svenska kyrkan i Mönsterås, så slås man av att kyrkan under lång tid varit ett slagfält för politiska partier som försöker driva igenom sina agendor utan hänsyn till kyrkans urgamla fundament. Utomlands skakar man bara på huvudet och kan inte förstå att man låter partier bestämma i kyrkan. Kyrkans budskap och uppgifter har ju ingenting med politiska idéströmningar att göra.

Partitillhörigheten ska hängas av i förstugan
Nu bör politiska partier inte bara hålla sig borta från kyrkan. I den mån partierna försöker infiltrera det övriga föreningslivet, mer eller mindre medvetet, så riskerar man att sabotera föreningslivets hjärta. Människor som är politiker får givetvis engagera sig även i andra föreningar, men de får vackert ta och hänga av sig sin partitillhörighet i förstugan.
Viktigt med självständiga föreningar
Föreningar har stadgar och mål som ytterst sällan har med traditionell partipolitik att göra. Ibland kan dock kommunen eller partier komma med politiska förslag som går emot föreningens syften och mål. I det läget är det viktigt att föreningen vågar ha en självständig ställning gentemot kommunen eller det parti det kan handla om. Om föreningen då är impregnerad av människor som tagit sina politiska idéer med sig in i föreningslivet, så riskerar föreningarna att bli bakbundna.

Det får inte bli som det blev för ett tag sedan. En förening stod inför att skriva en remiss till kommunen i samband med ett samråd. Föreningen avsåg att gå emot kommunens linje. Ryktet spred sig till den aktuella förvaltningen och innan föreningen hade hunnit författa sin skrivelse så ville förvaltningschefen och kommunalrådet ha ett informellt möte med föreningens ordförande. De skall inte ha varit glada över föreningens ståndpunkt i den aktuella frågan. Detta är ett uppenbart fall av maktmissbruk där kommunen försöker lägga sig i föreningars självständiga ställningstaganden innan föreningen är definitivt färdig med en skrivelse. I just detta fall gav föreningen inte vika, men frågan är vad som hade kunnat hända om föreningen hade varit partipolitiskt påverkad. Det är givetvis högst olämpligt att förvaltningschefer och självaste kommunalrådet rycker ut på det här sättet och försöker lägga sig i interna angelägenheter. Hade något liknande hänt på riksnivå eller i en annan kommun så hade förvaltningschefen eller kommunalrådet fått se sig om efter annan sysselsättning. Men i Mönsterås kommer man undan med sånt här.
Skada det kvalitativa utvecklingsarbetet
Om politiska partier gör föreningarna till sina slagfält, så glöms snart föreningens stadgar och syften bort. Föreningarna riskerar att istället bli lydiga knähundar till specifika partier i kommunen. Detta kommer på sikt att allvarligt skada föreningarnas kvalitativa utvecklingsarbete, vilket i sin tur kommer att minska engagemanget.

Vi har den senaste tiden sett hur föreningar med ganska många medlemmar ändå tvingas lägga ner, då de inte får folk till sina styrelser. Det kan givetvis bero på att folk har så mycket att göra att de inte hinner engagera sig. Men jag tror att huvudskälet är att många föreningar fokuserar för mycket på ekonomi och praktiska småsaker, istället för att drivas av sina ursprungliga idéer som framgår av stadgarna. Det är arbetet för idéerna som skapar engagemang. Pengarna är inte huvudsaken, utan ett hjälpmedel.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Är det inte så att kommunen istället styrs av föreningsmänniskor? De flesta i fullmäktige verkar ju ändå ha varit föreningsaktiva innan de blev politiker. Risken är väl snarare att partipolitiken blir urholkad och spretig av alla föreningsidéer och ideal...

Jonny sa...

Så kan man också vända på steken. Men jag tror partierna i första hand styrs av sina partiprogram och idéer, mer än det lokala föreningslivet. Men i vissa fall förekommer säkert ett givande och ett tagande. Men vid jäv ska man ju inte vara med och fatta politiska beslut.

Anonym sa...

De flesta lokalpolitiker drivs enligt min erfarenhet av en ärlig vilja att påverka och förbättra sin närmaste omgivning. Lokalpolitik handlar oftast om väldigt praktiska frågor utan större kopplingar till politisk ideologi. Strävan efter en bättre fungerande kommun är i allmänhet gemensam för de politiska partierna i Mönsterås. Ibland har vi olika åsikter och ibland har vi fel allihop. Jag tvivlar dock aldrig på att mina politiska motståndare drivs av en genuin tro på att de gör vad som är bäst för invånarna i kommunen. Att dessa människor även engagerar sig inom föreningslivet är för mig en självklarhet. Visst kan detta medföra enstaka intressekonflikter men det är faktiskt sådant man måste lära sig att hantera. Jag tycker att du underskattar den vanliga dialogen mellan människor. Ett informellt samtal kan lösa många problem och räta ut eventuella frågetecken så att båda parter blir nöjda. Ett sådant samtal innebär inte nödvändigtvis en konspiration utan kan mycket väl vara ett effektivt sätt att komma framåt utan konfrontation. Det är i allmänhet enklare och snabbare att gå genom en öppen dörr än att försöka bryta sig igenom en vägg. För den som gillar att höras så låter det ju i och för sig mer när man försöker riva väggen.

Jonny sa...

All makt korrumperar på sikt. Den som började ärligt och ideellt nästas snart in i helt andra lojaliteter och maktnät. Tycker ditt inlägg andas en oerhörd naivitet. Det som kallas dialog är ofta inget annat än maktutövning. Vi har på tok för mycket sk dialog i Mönsterås och borde ha fler meningsutbyten där olika åsikter får komma fram. För tok för mycket konsensus och praktisk problemlösning utan ideologisk förankring. Jag är inte konspiratoriskt lagd, men ju mer jag studerar Mönsterås politiska liv, så visar det sig att det var mycket värre än jag kunde tro. Jag kommer snart att inleda en artikelserie som visar på allvarliga missförhållanden och stort maktmissbruk i Mönsterås.

Eje sa...

Det finns flera skäl till att många föreningar får ett minskat intresse och deltagande. Och kommer till slut upphöra att fungera. En förklaring kan vara ett ökat TV-tittande och en annan kan vara deltagandet begränsas till styrelser som sakta men säkert föråldras utan förnyelse. I Mönsterås kommun så finns ytterligare en faktor som att ett visst parti sett till att ta viktiga poster i föreningar som kan ha synpunkter på den kommunala verksamheten. Det senare har jag sett under lång tid och som skapar ett allmänt ointresse.

Anonym sa...

Allt ska vara så mysigt i Mönsterås. Dialog. Undvika missförstånd. Vara sams. Det står mig upp i halsen. Alla bör ställa sig frågan vilket parti som gynnas av att ha det så.

Anonym sa...

Gärna fler som river väggar i Mönsterås!

Jonny sa...

Kan väl tillägga att politik och föreningsliv inte alls är självklart. Det är bara drygt ett år sedan som det var jäv i Kulturnämnden. En föreningsmänniska lämnade inte rummet, utan deltog i en omröstning där en föreningskollega valdes. Bara ett exempel.

Ingrid Almgren, Skövde sa...

Visst lägger sig politiken i föreningslivet. Å visst sker det åt bägge håll och kommunmedlemmars intressen tas inte tillvara. Jag delar den förste anonymes åsikt. Skövde är bedrövligt. En småstad,jo en småstad som vill leka storstad och med politiker som har drabbats av storhetsvansinne. Man har skjutit in hur mycket skattepengar som helst i t ex SIK, hockeyföreningen och byggt en flera hundramiljonersarena för handbollsklubben med enorma årliga driftskostnader som skattebetalarna får betala, medan man behandlar kommunens ridklubb Kuletomten styvmoderligt, trots att varenda påläst människa vet att ishockey är en jätteliten sport, om man räknar antalet utövare, i jämförelse med ridsporten. Det är mångmiljoner,genom årens lopp, där kommunen diskriminerar kvinnors intressen. Jag och min familj är själva aktiva, men i en annan ridklubb än kommunens, tack och lov. Som exempel kan nämnas att de nu byggt in kommunens ridanläggning i ett bostadsområde. Tror ni politiken har tagit fram en ny plats för dem att flytta till? Icke! I åratal har de blivit lovade en lösning, inget händer mer än att marktillgångarna krymper för varje år, hagmarker försvinner, uteritter omöjliggörs, man hinner inte ut ur bebyggt område på en lektionstimme. Jag vet hur våra omoraliska ledare fungerar. När bebyggelsen kryper närmare kommer folk att klaga på lukter och obehag från ridanläggningen, den som varit där först och funnits i så många år. Vad tror vi händer då? Jo, det sitter ishockey- handbolls- och fotbolls-politiker och bevakar sina intressen i kommunstyrelsen i Skövde kommun, medan t ex hästsport lyser med sin frånvaro i politiken! Vi har flest antal utövare i Sverige näst fotbollen och det borde rimligen då också avspegla sig i kommunpolitiken, eller????