23 mars 2013

GIF vann onödigt hett prestigederby


Publiken som letat sig ner till IP i Mönsterås fick idag en försmak av vad som väntar i division 4 nordöstra i år. Mönsterås och Blomstermåla gjorde upp i ett hett prestigederby som Mönsterås till slut vann med 3-2. Innan slutsignalen ljöd hade domaren, som hade påtagligt svårt att hantera derbyfaktorn, delat ut inte mindre än tre röda kort.
Jämn första halvlek
Första halvlek blev en jämn historia. Mönsterås hade lite mer bollinnehav, men Blomstermåla hotade ideligen med blixtsnabba omställningar. Inget av lagen fick emellertid spelet att stämma särskilt väl. Många passningar hamnade fel och spelarna kom ibland fel i positionerna.

Blomstermåla tar ledningen
Efter 20 minuter fick Blomstermåla i alla fall till ett instick i straffområdet och den kvicke forwarden kunde enkelt rulla bollen förbi Mönsterås målvakt i nät.
GIF kvitterar
Fem minuter senare anföll Mönsterås snabbt på vänsterkanten där den pigge Denis Halikanovic fick på ett hårt inlägg utmed marken in i straffområdet där Martin Lindkvist påpassligt stötte in bollen i mål. Och så var det kvitterat.

Snyggaste målet hittills
Lagen bytte sedan några chanser med varandra, men det blev Blomstermåla som fick utdelning. Robert Bratt fick bollen strax utanför straffområdet. Mönsterås back såg ut att ha bra koll, men Bratt lyckades vända runt och fick drömträff – ett stenhårt skott rakt upp i krysset. Det vackraste målet hittills på den nya konstgräsplanen.
Dobbarna kommer fram
Om den första halvleken saknade en del derbyenergi, så blev den andra desto hetare. Tyvärr försökte en del spelare sätta sig i respekt med hjälp av dobbarna istället för sitt fotbollskunnande, samtidigt som domaren höll en ojämn nivå och började dra i kortleken i alla tänkbara och otänkbara situationer. Visst skedde en del fula saker, men domaren blåste också onödigt mycket emellanåt.

GIF kvitterar
Mönsterås började bäst och hittade fler och fler ytor mellan Blomstermålas mittfält och backlinje. Blomstermåla var inte heller ofarliga och Mönsterås målvakt Mathias Stenfelt tvingades till en mycket kvalificerad räddning där bollen var ytterst nära att leta sig in i krysset. Men det var mest Mönsterås nu och efter omkring 25 minuter slog Sebastian Karlsson en hård frispark som Martin Lindkvist fick foten på och snyggt styrde in i mål. Det var hans andra mål för dagen.
Röda kort
Efter kvitteringen blev matchen allt fulare. Mönsterås hade redan fått en utvisning pga en farlig brytning. Blomstermåla verkade frustrerat efter baklängesmålet och det blev en hel del dobbar i närkamperna. Plötsligt fann domaren anledning att visa det röda kortet igen, och en Blomstermålaspelare fick kliva av. Något senare var det dags igen och ytterligare en bortaspelare fick lämna planen. Normal derbynivå kanske man kan säga, men ändå helt onödigt. Man kan inte bara skylla på att domaren blåste för mycket.

Segermålet
Mönsterås fick energi av målet och skapade nu flera kvalificerade chanser. Till slut fick Mönsterås en straff som Ako Eliassi satte säkert i nät, vilket betydde 3-2 till hemmalaget, som också blev slutresultatet i en match som tilläts bli något för het. Dels förväntar man sig domare som kan hantera ett derby, dels måste alla vara överens om att dobbar och fula kapningar inte hör hemma på en fotbollsplan. Visst blåste domaren sönder matchen, men likväl vred sig spelare av smärta ibland.
Kommentar från tränaren
Jag fick en kommentar från Mönsterås tränare Patrik ”Pata” Lindeborg.

- Hur ser du på matchen så här direkt efter slutsignalen?

- Jag är inte nöjd med första halvlek där vi kommer fel i positionerna och inte skapar så mycket. Det gör å andra sidan inte Blomstermåla heller. I andra halvlek spelar vi mycket bättre, spelar enklare, kommer rätt i positionerna och hittar ytor framåt.

-  Hur känns det att vinna ett derby mot Blomstermåla?

-  Det är alltid bra. Skönt att få göra mål också, vilket vi har haft lite svårt för tidigare under försäsongen.

Mönsteråsbloggens kommentar
Det var onekligen skönt att få vinna ett derby mot Blomstermåla och få utdelning på målchanser. Det är nyttigt att lagen lär sig att hantera derbyn, för det blir ju några i år. Men man måste förstås omedelbart sluta med dobbar och dumma kapningar. Tyckte nog att ett lag utmärkte sig lite mer där. Men det gäller att domaren hittar rätt nivå och ger matchen stadga. Så blev det inte idag. Ibland blåste han för ingenting, ibland för ojustheter.

Hur som helst - GIF visade att man har höjt sig ett snäpp från förra säsongen och att man definitivt håller för den här divisionen. Blomstermåla håller jag för ett blivande topplag i fyran, så det här var en meriterande seger som bör stärka självförtroendet.



 

Inga kommentarer: