10 mars 2013

GIF:s damer imponerade i första träningsmatchen - seger med 10-0


GIF:s damer vann till slut med hela 10-0 mot Blomstermåla i första träningsmatchen.
Seger med 10-0
Mönsteråsdamerna har spelat sin första träningsmatch för säsongen och även om det var bistra iskalla vindar och många minusgrader så bjöd damerna på riktigt trevligt spel. Jag ska erkänna att jag var lite osäker på lagets status. Men efter genomtänkt underhållande spel och seger med 10-0 mot Blomstermåla IK så känner jag mig full av tillförsikt inför säsongen.
Bra mix
Att GIF skulle besegra Blomstermåla var i och för sig väntat och man kan förstås inte dra några långtgående slutsatser. Förra året skilde det två divisioner mellan lagen. Men det var sättet GIF genomförde matchen på som imponerade. Den nye tränaren Erik Jonsson hade vävt ihop en utmärkt mix av lite mer rutinerade spelare och ett gäng unga tjejer i 15-17-årsåldern som nu har tagit steget upp och kämpar om platser i A-laget.

Hur gick det då? Jo, de yngre tjejerna, som exempelvis Elma Thunberg och Ronja Svensson, klarade sig utmärkt och tog för sig utan att be om ursäkt, samtidigt som de rutinerade gav stadga.
Spel mot ett mål
Själva matchen bestod i mycket av spel mot ett mål. Under långa perioder av matchen kom Blomstermåla inte över mittlinjen. GIF:s duktiga anfallare och mittfält högg direkt och vann boll innan Blomstermåla hann organisera sig. Moa och Magdalena oroade hela tiden där framme och det kändes som en tidsfråga innan målen skulle komma. Efter ca en kvart kom första målet och sedan blev det ytterligare fyra mål under första halvlek.

GIF var helt enkelt för resoluta och snabba för Blomstermåla. GIF gjorde mål på många sätt - på returer i straffområdet, på hörnor och på frilägen. Louise Stenfelts hörnor är ofta väldigt bra och leder till farligheter. Tyvärr lyckades jag inte notera alla målgörare, men jag tror Magdalena och Moa gjorde mål, liksom den för mig nya bekantskapen Ebba Körge, som med ett distinkt avslut satte 3-0. Det kan ha varit ytterligare ett par målskyttar. Ebba Körge tycker jag imponerade hela matchen. Med henne som komplement till Moa och Magdalena, som hade lekstuga med BIK-försvaret ikväll, ser det verkligen bra ut i offensiven. Lägg därtill att Linda Almqvist ska göra comeback efter att ha fått barn, så ser det om möjligt ännu bättre ut.
Andra halvlek fortsatte som den första. Blomstermåla försökte anfalla lite mer, vilket gav GIF flera snabba omställningar och fler mål. När domaren blåste hade det runnit iväg till 10-0 efter ett antal mål av Magdalena, Lewandowski och Stenfelt.

Blomstermåla stack upp i några kontringar och hade en boll i ribban, men lyckades annars inte rubba GIF, även om laget säkert har möjligheter att utvecklas och gå framåt.
För att summera: GIF gjorde en mycket bra laginsats där de unga nya spelarna visade framfötterna tillsammans med de rutinerade som spelade mycket stabilt och säkert. Nu måste givetvis försvaret ställas mot betydligt tuffare motstånd framöver, men det såg säkert ut. Lina Agebjörn som libero var ju originellt, men var en genial lösning som gav extra trygghet. Mittfältet vann nästan allt och framåt var det som sagt lekstuga idag. Överlag trevligt spel och hungriga spelare.

Nye tränaren
Jag fick en liten pratstund med damernas nya tränare Erik Jonsson som såg mycket positivt på den kommande säsongen och damfotbollens framtid överhuvudtaget i Mönsterås. Och det var just mixen av lite mer rutinerade spelare och de nya talangerna som han lyfte fram. Han berättade också att det nu är så pass många spelare att man tänker ha ett lag även i division 4, även om några av de yngre spelarna redan nu är med och kämpar om en plats i startelvan. Det är också möjligt att några spelare som trappat ner eller slutat är på väg tillbaka till laget.
Erik gav ett bra intryck och verkade trivas i sin tränarroll. Han berättade att damfotbollen verkar ha en lite annan kultur än herrfotbollen på så sätt att de är mer lyssnande. En intressant iakttagelse.

Vänster knä ser annorlunda ut än det högra
För egen del känner jag mig ännu lite ringrostig. Idag lyckades jag missa en hel del målgörare, samt ramla och slå i riktigt ordentligt på de svarta kornen utmed konstgräsplanen.  Det gjorde inte så ont då, men väl hemma så noteras att vänster knä ser annorlunda ut än det högra. Fotbollen har sitt pris.

Inga kommentarer: