27 mars 2013

Nordöstra fyran under luppen I - Blomstermåla IK

Mönsteråsbloggen påbörjar idag kartläggningen av lagen i division 4 nordöstra. Sällan har väl en serie varit så svårtippad. När alla lagen är presenterade ska jag ändå drista mig till att tippa hur det går. Här finns många lag som torde kunna blanda sig i toppstriden. Först ut till granskning är Blomstermåla IK.

I begynnelsen
Föreningen bildades 1928 och nådde redan på 1930-talet vissa framgångar. Men de flesta har förstås 1970-talet i åtanke då Blomstermåla under några år spelade i division 2 (dagens Superettan). Och så bör man givetvis nämna bröderna Benno och Roger Magnusson. Det förvånar mig att inga statyer har rests. Särskilt Roger är sorgligt bortglömd i bygden.
Kuriosa
Blomstermåla verkar ha en mystisk supporterklubb som kallar sig Blomstermåla Vikings. På hemsidan anges 14 medlemmar. Jag har sett en bild där de har en svart-vit flagga och står med tomtebloss i händerna. Och när Glömminge en gång besökte Blomstermåla möttes de av banderollen ”Welcome to hell”. På Facebook finns också en grupp som kallar sig ”Vi som älskar Blomstermåla IK”. Den är sluten och har 12 medlemmar. Alltså ungefär lika många som Blomstermåla Vikings.

Nyförvärv
Andreas ”Grille” Kling (hemvändare från Mörbylånga GoIF), Anton Sinnerström (hemvändare från Högsby IK)), Mattias Andersson (hemvändare från Timmernabbens IF). Man kan väl utan överdrift säga att Blomstermåla laddat hem rutin. Ja, Sinnerström är väl inte så gammal, men både Kling och Andersson måste vara i 35-40årsåldern.
Förluster
Har inte hittat några.

Truppen
45 spelare anges (A- och B-lag). Om detta stämmer har man en osedvanligt bred trupp för att vara ett så litet samhälle.
Tränare
Fredrik Kling. Ingen kan säga annat än att bygdens lag har duktiga och speciella personligheter som tränare. Kling har jag för mig slutade som tränare förra året, men efter några veckor var han tillbaka igen.

Träningsmatcher (motståndarnas division inom parentes)
BIK-Högsby (elit4) 3-1, BIK-Timmernabben (4) 1-1, BIK-Stjärnan (5) 4-1, BIK-Mönsterås (4) 2-3.
Målskyttar i träningsmatcherna: Robert Bratt (2), Daniel Wesslund (4), Jonny Helander (1), Joakim Petersson (1), Kim Borgebäck (1), Markus Strand (1).

Förra årets bästa målskyttar: Robert Bratt (22), Kim Borgebäck (10), Joakim Persson (5).
Senaste säsongerna
2012: 4:a i div 4 NÖ.
2011: 2:a i div 5 SÖ. Vann kval till div 4.
2010: 11:a i div 4 SÖ. Degradering.
2009: 8:a i div 4 SÖ.
2008: 3:a i div 4 SÖ.

Inbördes möten
2013: BIK-Mönsterås (2-3, träningsmatch)
2011: BIK-Mönsterås (6-0), Mönsterås-BIK (1-2)
2007: BIK-Mönsterås (2-1), Mönsterås-BIK (1-3)
2005: Mönsterås-BIK (1-1), BIK-Mönsterås (3-0)

2004: Mönsterås-BIK (3-1), BIK-Mönsterås (2-1)

Se även detta inlägg för längre derbyhistorik.
Mönsteråsbloggen kommenterar
Blomstermåla ser stabilt ut med en tillsynes bred trupp och bör rimligtvis vara något starkare än förra året. Med Fredrik Kling som tränare gjuts ett lag med rätt inställning. Flera lag lär få stora problem med Blomstermålas snabba omställningar och snabba anfallare. Laget bör hamna på övre halvan och om det vill sig riktigt väl kan det bli topp 3. Men som  med så många andra lag i bygden undrar jag hur pass balanserat laget är. Är defensiven i paritet med offensiven och är man tillräckligt bra borta?

Inga kommentarer: