20 april 2013

Derbykrossen - Drömstart för GIF i fyran


Mönsterås derbykrossade Nabben med 5-1 och fick en drömstart på spelet i fyran.
 Om Mönsterås börjar få utdelning för sitt spel så kan Nabben få en svettig eftermiddag. Jag tror definitivt på de röda Mönsteråspojkarna. Det här blir en match som sent ska glömmas.
Ja, så skrev jag i försnacket häromdagen, men inte kunde jag väl tro att Nabben skulle få det SÅ svettigt. Men Mönsterås som har haft svårt att få in bollen under försäsongen höjde sig plötsligt ett snäpp och fick utdelning på det mesta. När domaren blåste av matchen hade Mönsterås sprungit ifrån och snurrat bort Timmernabben så att derbyt kunde vinnas med 5-1. Nykomlingen Mönsterås har fått en drömstart i division 4.

Nervös början
Med tanke på att det inte finns några sittplatser vid konstgräsplanen i Mönsterås, så hade ganska mycket folk samlats i det vackra vårvädret för att se det heta premiärderbyt mellan Mönsterås och Timmernabben.
Matchen började stressigt med tydliga tecken på nervositet. Men inga riktiga farligheter skapades de första minuterna. Hemmalaget fick en resultatlös hörna och Timmernabben kom i en potentiellt farlig omställning som dock avvärjdes. Det såg ganska låst ut.

Tidigt ledningsmål
I den åttonde minuten kom dock Mönsterås i ett fint samspel där bollen till slut hamnade hos Ako Eliassi som från en position i straffområdet säkert sköt in 1-0 till Mönsterås. En dramatisk start på derbyt som bröt dödläget.
Tidig utvisning
Känslorna var heta och redan efter en kvart drog Timmernabbens Erik Hagman på sig sitt andra gula kort och därmed fick Nabben fortsätta med bara tio spelare.

Psykologiskt viktigt mål
Efter utvisningen lugnade matchen ner sig något. Av Timmernabbens numerära underläge märktes inte mycket och efter 25 minuter fick Nabben en bra period där man satte Mönsterås under viss press. Mönsteråsförsvaret hade dock inga större problem att freda målet. Mot slutet av halvleken tog Mönsterås över matchen och vi fick nu se ännu ett fint samspel där Denis Halikanovic till slut fick bollen och satte det psykologiskt så viktiga 2-0 målet i den 43:e minuten.

Första halvlek bjöd inte på något skönspel, men desto mer av nervig kamp, där hemmalaget höll nerverna bäst i schack och bäst utnyttjade sina chanser.
Mönsterås spelar ut
I andra halvlek var Timmernabben pressade att satsa allt framåt, vilket Mönsterås var snabba att utnyttja. Halvleken hade bara pågått i två minuter då hemmalagets Martin Lindqvist blev frispelad, sprang ifrån backarna och säkert placerade in 3-0. Där kastade nog hemmalaget av sig nerverna, för nu följde en fin period med rörligt snabbt bra anfallsspel. Mönsterås fick så småningom en frispark bara några centimeter utanför straffområdet. Fram klev Ako Eliassi och prickade in 4-0 i krysset i den 57:e minuten. En riktig delikatess och hans andra mål för dagen.

Nabben reducerar
Därmed kändes matchen definitivt avgjord och Mönsterås lugnade ner spelet. Det såg kontrollerat ut, men kanske blev det lite för lojt. För plötsligt blev det strul i Mönsterås straffområde. Bollen kom loss och hamnade hos Timmernabbens notoriske målskytt Markus Svensson som reducerade till 1-4 med tjugo minuter kvar att spela.

Drömskott
Timmernabben fick nu tillbaka lite av glöden, men Mönsterås hade inte fått nog utan tog tag i spelet igen. Med fem minuter kvar av matchen fick den inbytte vänsterbacken Manfred Löfström på ett drömskott från 30 meter som letade sig in bakom en chanslös målvakt i Timmernabben.
Imponerande laginsats
Derbyt slutade alltså 5-1 till nykomlingarna Mönsterås som imponerade med att hålla nerverna i styr de perioder då matchen mest var kamp, men som också imponerade de perioder då man spelade ut och skapade målchanser. Laget har haft svårt att sätta sina chanser under försäsongen, men nu när det verkligen gällde så gjorde man mål med en skoningslös effektivitet. Försvarsspelet var i det närmaste exemplariskt. Den nya målvakten Kawar Betkari agerade tryggt och med perfekt timing. Mittfältet vann man genom hårt arbete. Man tog smällarna och lät Timmernabben dra på sig varningar och utvisning. Och så anfallarna som med precision och snabbhet ständigt hotade och utmanade. Ja, det var en underbar laginsats!

Bäst i ett jämnt Mönsterås var Ako Eliassi och Sebastian Karlsson.
Bäst i Timmernabben var Fredrik Lindström.

Mönsterås tränarduo Patrik Lindeborg och Fredrik Elvö strålade ikapp efter matchen. Jag frågade Patrik om han hade någon spontan kommentar:
- Det här var fantastiskt skönt! Det kan inte bli bättre…att vinna både derby och premiären!

Men hur kunde det gå så illa för Timmernabben? Tränare Thomas Lagströms förklaring är kort och kärnfull:
- Vi lade för mycket fokus på det fysiska spelet och glömde att spela fotboll.

Domaren Bengt Andersson tog direkt itu med fult spel varvid matchen så småningom lugnade ner sig. Klart godkänd insats.
Slutet gott
När jag lämnade idrottsplatsen var det till ackompanjemang av Mönsteråsspelarnas lyckliga vrål från omklädningsrummet. Själv nöjde jag mig med att nöjt konstatera att fotboll är nog det roligaste som finns, och så noterade jag att min axel som gick ur led när jag satte mig ner före match nu hade hoppat i rätt läge igen. På NordicBet gav segern dessutom 3.15 i odds. Så satsad hundring gav 315 kr till inträde på bortamatcherna. Slutet gott, allting gott!


Tack vare den här kampen fick nyöppnade Frasses fram sitt reklambudskap tydligt.

Givetvis var det även premiär för korven. Den var perfekt, så där lagom uppvärmd. Korven ska ju inte koka, för då spricker skinnet.
Övriga matcher
Noterbart att Överum skrällde lite och vann över Trekanten. Noterar även att Blomstermåla krossade Madesjö med 8-1.

Fågelfors-Smedby 3-1
IFK Oskarshamn-Nickebo 3-2
Överum-Trekanten 3-2
Blomstermåla-Madesjö 8-1

Läs även referat på Timmernabbens sida.

Mitt mer neutrala referat som jag skrev för Lokalbollen.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Är ett avancemang till elit 4an redan i år realistiskt?

Jonny sa...

Det vore en enormt stor sensation. Skulle man fortsätta få samma utdelning match efter match så är förstås allt möjligt. Men jag har tippat en mittenplacering. Nordöstra serien verkar dock redan vara överraskningarnas serie.

Anonym sa...

Vart ska man förstärka laget ytterligare för att kunna ta nästa steg enligt dig. Vore en dröm att få se gif i 3an inom 4-5 år.

Jonny sa...

Jag vill inte peka ut vissa lagdelar och positioner, men ökad konkurrens på ett par platser vore nog bra. Å andra sidan har det här laget blivit bättre och bättre med tiden, så snart har de i egen kraft blivit så bra att de hör hemma i elitfyran och sedermera kanske också trean.