22 april 2013

Inför div 3 nordöstra

Snart går damerna in i seriespelet
På söndag börjar Mönsterås damlag sitt seriespel i div 3 nordöstra borta mot Tjust efter att förra säsongen ha fått lämna div 3. En logisk kullerbytta kan tyckas. Men damfotbollens seriesystem har ändrats så att dagens div 3 motsvarar gamla div 4 som egentligen är den femte divisionen. Varför damfotbollen har börjat ta efter herrarnas vansinniga seriekaos där div 4 egentligen är sjuan förstår jag inte.

Det talas om generationsskifte
GIF har flyttat upp flera av de yngre tjejerna som nu är med och konkurrerar om platser i startelvan och det talas om generationsskifte. Så är det förstås delvis och man talar inte högt om några framskjutna placeringar.
Ändå måste man ärligt säga att laget har kvar de flesta av sina rutinerade spelare. Rutinerad i det här sammanhanget innebär att man är runt 20 år, så generationsskiftet innebär ju inte att vissa äldre slussas ut. Snarare att bredden blir större. Så jag skulle vilja påstå att årets upplaga av Mönsterås damlag är minst lika stark som förra årets. Träningsmatcherna och Hyundai cup har också gått utmärkt och man har vunnit det mesta. Enda förlusten kom mot Västerviks FF som spelar en division högre upp.  Givetvis är laget lite av outsiders, men man kommer inte ifrån att allt annat än en placering på övre halvan vore förvånande. Jag tror att nye tränaren Erik Jonsson kommer att leda laget till en högre placering än vad många verkar tro.

Fyra lag slåss om seriesegern
Det finns fyra lag som kan vara med och slåss om seriesegern – Mönsterås, Tjust, Hjorted/Totebo, och så Vimmerby (B) som man aldrig vet var man har. Men jag tror att Vimmerby (B) är ett mer utpräglat ungdomslag med spelare födda 97-99 än vad det var för två år sedan då man ofta tog in spelare från A-laget. Låter man det vara ungdomarnas lag så tror jag inte Vimmerby (B) når toppen. Förstärker man med spelare från A-truppen så är man med i toppen.  Tjust tror jag trots allt inte riktigt räcker till för att vinna serien. Mycket tyder på att kampen om seriesegern kommer att stå mellan Hjorted/Totebo och Mönsterås. H/T har sakta men säkert blivit lite bättre för varje år och känns stabila.
Eftersom Mönsterås inleder med match mot just Tjust, så lär vi redan där få en fingervisning om laget kommer att vara med i absoluta toppen eller slåss om plats 3-4. Det finns inte på kartan att Mönsterås skulle komma sämre än fyra. Men det är bara nio lag i serien, så varje match blir extremt viktig.

De andra lagen tror jag är en eller två klasser sämre.
Mönsteråsbloggen tippar damernas Div 3 Nordöstra

1. Mönsterås GoIF
2. Hjorted/Totebo
3. Tjust IF FF
4. Vimmerby IF (B)
5. Södra Vi/Rumskulla
6. Åseda IF
7. Holsby SK
8. IFK Hult
9. Högsby IK

Mönsteråsbloggen är givetvis på plats och bevakar damernas seriepremiär mot Tjust. Matchen verkar spelas på Bökensveds konstgräsplan i Västervik.

Inga kommentarer: