8 april 2013

Järnladyn har lämnat in

Så sant jag lever, säger Herren, HERREN, jag gläder mig inte åt den ogudaktiges död. (Hesekiel 33:11)

Margaret Thatcher har fått lämna jordelivet. Vi är många som känner vrede inte bara för det hon gjorde med gamla England, utan också för hur hon inspirerade andra länders ekonomiska och sociala politik. Thatcher förde en stenhård och kall politik mot samhällets sämre lottade. Många drabbades. Det betyder inte att man behöver glädja sig åt hennes död. Gud glädjer sig inte åt den ogudaktiges död. Dessutom får vi hoppas att hon tog emot Guds nåd. Hon behövde den.

Ändå kan man förstå den vrede Elvis Costello gav uttryck för i Tramp the dirt down. Många blev desperata av den förnedring och fattigdom de hamnade i – inte pga konjunkturer, utan pga en medvetet förd politik. Jag känner igen vreden när jag lyssnar in människor i dagens Sverige med Fas 3, vinster i omsorgen och den förnedring regeringen utsätter s.k. arbetslösa för. Det är människovärdet det trampas på.
Däremot har Thatcher min respekt för sin konsekventa utrikespolitik mot socialistiska och kommunistiska diktaturer. Där vek hon inte en tum. Med all rätt.

Inga kommentarer: