15 maj 2013

3 x Eliassi och femte raka segern för Mönsterås


Mönsterås tog femte raka segern borta mot Hultsfred.

Femte raka segern
Mönsterås fortsätter segertåget. På anrika Knektavallens vintersargade gräsmatta tog nykomlingen sin femte raka seger genom att besegra Hultsfred med 3-0 efter en säker laginsats med fina individuella prestationer.

Händelsefattig början

Matchens första 25 minuter var ganska händelsefattiga, även om Mönsterås skapade några halvchanser. Idris slog en bra frispark som Hultsfreds målvakt räddade och Martin Lindqvist sköt över på volley. Lagen bemödade sig om att försöka spela trevligt, men gräsmattans dåliga status bidrog troligen till att passningsspelet stundtals var undermåligt.
Matchen blixtrar till
Men efter en halvtimme blixtrade matchen till när Mönsterås forward Martin Lindqvist kom i ett friläge. Han fick dock bollen lite för långt ifrån sig så att målvakten kunde avstyra. Sekvensen gav matchen nerv och fem minuter senare fick Mönsterås en frispark några meter utanför straffområdet. Fram klev Ako Eliassi och slog bollen välplacerat i nät via klockren klang i stolpen. Jag fattade först inte att det var mål.

Direkt efter målet kom Hultsfreds talangfulla forward Warsame Dirie ensam med Kawar Betkari i Mönsteråsmålet, men bortalagets backar stressade honom och Betkari kunde få ner händerna och rädda.

Mönsterås tar över
I andra halvlek började Mönsterås bli vän med underlaget så att man kunde höja tempot och ta över allt mer av spelet. När Hultsfred bytte ut Warsame Dirie så förlorade man mycket av den offensiva spets man hade. Ett för mig underligt byte. Mönsterås skapade nu möjligheter genom rörligt variationsrikt anfallsspel. I den 57:e minuten fick laget utdelning i en snabb omställning. Mittfältsmotorn Sebastian Karlsson, som alltid vinner mycket boll och mark,  passade Martin Lindqvist som frispelade Idris Eliassi som i sin tur satte bollen i nät och utökade Mönsterås ledning till 2-0.

Mönsterås fortsatte trycka på och tio minuter senare slog den nyinsatte David Olsson ett perfekt inlägg som Ako Eliassi satte pannan till utan chans för Hultsfreds målvakt. Hur snyggt som helst! 3-0.

Därmed var matchen i princip avgjord. Mönsterås backade hem sista kvarten, men Hultsfred saknade för dagen effektivitet och energi för att kunna reducera. Symboliskt för matchen var när Mönsterås korta ytterback Hadi Mustafai vann en nickduell mot sin 40 centimeter längre motståndare. En liten händelse som väl belyser matchen.

Lite bättre på allt
Mönsterås var lite bättre på allt, lite tyngre, lite stabilare, lite mer homogent, lite mer spets framåt och framför allt försvarsmässigt klart bättre. Hela backlinjen förtjänar beröm och idag gjorde nog Hadi sin bästa match för säsongen. På mitten styrde Sebastian Karlsson lite som han ville, men alla var bra. Offensivt såg det mycket bra ut med Lindqvist ständigt på språng och fina insatser även av målgörarna Eliassi och Denis som är utmärkt på sin kant. Även inhopparna skötte sig fint, och särskilt David Olsson imponerade med ett helgjutet jobb. Sist men inte minst har vi målvakten Kawar som imponerar med tryggt spel och fantastiska utsparkar.

Hultsfred saknar inte talang, men genomgår just nu ett generationsskifte.

Mönsterås toppar i och med segern en haltande tabell sex poäng före de jagande lagen. Hultsfred ligger kvar på sista plats.

Mönsteråsbloggen kommenterar
Att som nykomling vinna fem matcher i rad är svårt att inte kommentera. Visserligen skrev jag redan under försäsongen att motståndarna skulle få det svettigt om Mönsterås väl fick igång målskyttet. För spelet hade man. Det var en tydlig förbättring bara sedan i höstas. Och nu har ju målskyttet lossnat. I grund och botten handlar framgången om ett lyckat lagbygge där tränarna Patrik Lindeborg och Fredrik Elvö gör ett kanonjobb. Det här är tveklöst en kollektiv triumf där varje spelare såväl på planen som på bänken är delaktiga. Ja, alla som är med runtomkring också förstås. Mönsterås har helt enkelt formats till en stabil enhet både vad gäller mentalitet, spelsätt, bredd och individuell skicklighet. För även om laget skall lyftas fram, så får man inte glömma att här finns mycket av individuell skicklighet som kan blomma ut just därför att laget är så starkt. Det är inte så att spelare överträffar sig själva, utan de har utvecklats i en bra fotbollsmiljö.

 
Jag hade svårt att hitta till anrika Knektavallen och irrade runt i halva Hultsfred innan jag kom fram. Inga skyltar någonstans.

Det var lite ödsligt på läktaren. de flesta fanns på andra sidan i solen.

 


9 kommentarer:

Anonym sa...

Utan Eliassi är gif INGENTING!!

Jonny sa...

Det håller jag inte med om. Ikväll gjorde Eliassi mål och då fick de vara med i rubriken. Hittills har segrarna varit i grund och botten gedigna lagprestationer, kryddat med bra individuella prestationer. Det är ju först nu som Idris exempelvis är tillbaka efter sin skada.

Lagström #23 sa...

Sjukt omoget att skriva anonymt, Vi är ett lag, laginsatsen och jobbet för varandra gör att vi är så bra! Visst är dem duktiga och jobbar hårt! MEN fotboll är ett lagspel då behövs elva snubbar på planen och ett gäng på bänken!!

Anonym sa...

Jag tycker inte att tränaren är så bra som du skriver om

Jonny sa...

Åsikterna är fria, men åsikter utan argument väger lätt. För 1,5 år sedan var Mönsterås en milimeter från att åka ner i sexan. Sedan vi fick de nya tränarna har GIF vunnit femman och nu vunnit fem matcher i rad som nykomling + att spelarna verkar utvecklas och trivas. Därav mitt höga betyg till tränarna.

Anonym sa...

A men de vann femman utan motstånd det var bönder de mötte och plus gif har fått bättre spelare sen han tog över. Med de spelare hade jag också lyckats. kul att det går bra för gif hoppas de vinner fyran med noooot

Anonym sa...

Men sparka ut de alla eliasi vi behöver ej de ändå . Liksom det är bara två eliassi som får spela ändå

Jonny sa...

Förstår inte. Det finns flera Eliassi i GIF som är med på olika nivåer och det är ju ingen idé att diskutera laguttagningar här. Alla får väl försöka kämpa för att ta platser i trupperna. Har man en bred trupp så kan ju inte alla spela match alltid. De flesta är nog så mogna att man klarar det utan avundsjuka. Det är så det funkar. Men jag noterar att det dyker upp kritiska konstiga inlägg när det går bra för GIF. Det finns alltid några som är avundsjuka och missnöjda när det går bra.

Jonny sa...

Jag sätter stopp för fler inlägg om laguttagningar här och tycker att den som har synpunkter ska ta det med tränaren. Jag vill inte att Mönsteråsbloggen ska bli en kanal för dylika missnöjesyttringar. Är man mogen så gnäller man inte för att man inte blev uttagen, utan biter ihop och kämpar på. Man ska inte vara avundsjuk när det går bra för de lagkamrater som fick spela.