24 maj 2013

Blomstermåla avgjorde derbyt i matchens sista minut

Tyvärr blev alla matchbilder suddiga eller mörka pga regn och mörka moln.

Klassisk derbyfight
Varken regn eller snålblåst kunde hålla publiken borta från det prestigefyllda Strandaderbyt mellan Blomstermåla och Mönsterås, som också var en tidig seriefinal. Inför 350 personer på träläktarna gjorde de två rivalerna upp i en klassisk derbyfight som kom att avgöras först i matchens slutminut då Blomstermåla gjorde segermålet på en frispark.

Blomstermåla tar kommandot
Hemmalaget Blomstermåla tog direkt kommandot och redan i matchens första minut kom veteranen Andreas Kling helt fri, men avslutet gick rakt på Mönsterås målvakt Kawar Betkari. Blomstermåla fortsatte ha ett övertag och i den 12:e minuten slog Robert Bratt ett hårt inlägg mot straffområdet där Andreas Kling resolut gjorde 1-0 på volley.

Mönsterås tar över
Bara två minuter senare drog Blomstermålas lagkapten Jonny Helander på sig sitt andra gula kort och därmed hade han spelat färdigt sitt derby. Mönsterås tog direkt över matchen och på mindre än tio minuter skapade man fyra frilägen, men utan att få in bollen bakom hemmalagets storspelande rutinerade målvakt Daniel Svensson. Mönsterås fortsatte att ha ett visst övertag, och vid några tillfällen var det ytterst nära att Martin Lindqvist hade runnit igenom, men Blomstermåla försvarade sig bra och höll sin ledning hela halvleken.

Mönsterås kvitterar och jagar segermål
I andra halvlek fortsatte Mönsterås att jaga ett kvitteringsmål. Och det dröjde bara två minuter innan Sebastian Karlsson fick på ett välplacerat långskott som letade sig in vid målvaktens högra stolpe. 1-1. Mönsterås fortsatte skapa chanser, mest genom bollar på den snabbe Martin Lindqvist som utgjorde ett ständigt bekymmer för Blomstermålas försvarslinje. Och det är inte jag som är enögd i min matchbeskrivning. På Twitter skrev Blomstermålas representant i den 63:e minuten: "Mönsterås har tagit över spelet".

Matchen fortsatte vara intensiv med mycket kamp och totalt delades det ut nio gula kort. Även Mönsterås drabbades av en utvisning när Hadi Mustafai fick sitt andra gula kort i andra halvlek.
Dramatik på hög nivå
Med kvarten kvar sjönk Mönsterås ner i djupt försvarsspel så att Blomstermåla kunde komma tillbaka och skapa ett visst tryck. Mönsterås stack dock upp i snabba omställningar och när så Lindqvist föll (läs revs ner) i duell med målvakten trodde nog många att Mönsterås skulle få en straff. Minuten senare halkade Blomstermålas målvakt så att Lindqvist plötsligt fick öppet mål, men bollen gick utanför. Kort därefter halkade en Mönsteråsspelare så att Blomstermåla fick ett friläge, men målvakten räddade.

Avgörandet
I matchens sista minut fick hemmalaget en frispark tio meter från straffområdet. Frisparken slogs av Andreas Kling som fick en perfekt träff på bollen som letade sig in bredvid stolpen. Stort jubel utbröt hos hemmapubliken som därmed fick se sitt lag vinna över Mönsterås med 2-1. Blomstermåla övertog därmed serieledningen på samma poäng som Mönsterås, men med bättre målskillnad.

Mönsteråsbloggen kommenterar
Det här hade kunnat bli det perfekta derbyt. Det hade allt. Om det nu inte hade varit för de där olycksaliga sekunderna i slutet som sabbade allt. Först såg det ut som om Wesslund skulle slå frisparken. Han var säkert sugen att få avgöra mot sitt gamla lag. Synd att det inte blev så för då hade man stått i dubbel tacksamhetsskuld till honom. För några år sedan räddade han GIF kvar i 5:an genom ett mål i 92:a minuten mot Alsterbro. Och tänk om han nu i 90:e minuten hade skjutit rakt i Mönsteråsmuren och räddat en poäng. Matchen visade i alla fall att Mönsterås hör hemma på övre halvan. Några har försökt att förminska GIF:s fina start på säsongen genom att hävda att man mött de sämre lagen. Men nu mötte man topplaget Blomstermåla och var väl så bra. Och så ska man inte glömma att ha rätt perspektiv. Mönsterås var nederlagstippad nykomling som vunnit sex matcher i rad och som var ytterst nära att ta poäng mot topptippade Blomstermåla på bortaplan.

Om man ska ha några invändningar så är det väl att Mönsterås inte utnyttjade kanterna som man gjort i många andra matcher i år. Självklart ska man fortsätta ge Lindqvist bollar, men lite mer variation kan inte skada. Vidare fick vi återigen se, precis som mot Fågelfors, hur Mönsterås sjunker ner den sista kvarten, vilket gör att motståndarna kan komma upp och skapa farligheter eller som igår få en frispark i bra läge. Och så saknade jag förstås Akos fot vid frisparkarna GIF fick utanför straffområdet. Men som helhet står GIF upp fantastiskt bra i derbyt och hade varit värt minst en poäng. Noterbart är också att Blomstermålas veteraner Andreas Kling och Daniel Svensson avgjorde. Båda är väl närmare 40 än 30.

Mönsterås hör hemma i toppen och det är bara att ta nya tag och nya poäng.


Nedan mina ord som visar hur jag upplevde det direkt efter matchen. Jag tillstår utan förbehåll att jag är en jäkligt dålig förlorare och att jag ämnar fortsätta vara det. Likväl får jag gratulera Blomstermåla till vinsten. Nu har ni lika många poäng som GIF.

Tomheten och iskylan i kroppen när Blomstermåla gör 2-1 i 90:e minuten ligger bortom det beskrivbaras gräns nånstans i yttre rymden vid helvetets gräns. Hela läktaren gallskriker av lycka. Jag bara stirrar stelt rakt fram med blicken fäst i intet.
 

4 kommentarer:

Anonym sa...

Nu var vi väl på samma match och en dominans av Mönsterås i 65 minuter såg inte jag. Däremot en domare som inte var derbyuppgiften mogen och ett Mönsterås med ett lättläst anfallsvapen. Långbollar på Linkan(han var som vanligt jättebra) . Men Bik var det bättre laget dock tar jag precis som du en förlust för "mitt" lag väldigt hårt och det är lätt att bli enögd. Jag önskar Mönsterås och för den delen även Timmernabben vidare framgång i serien med förhoppningar om att dom kan bli 2:a och 3:à i serien efter ett dominerande (i kommunen) Blomstermåla :)

Jonny sa...

Referat är alltid subjektiva. Tyckte nog att GIF ägde spelet, kanske delvis beroende på att BIK spelade med 10 man. Vi får väl se hur det blir ikväll när jag skriver ett längre referat. Kan dock hålla med om att Mönsterås inte varierade sig med kantspel så mycket som man har gjort i många andra matcher under säsongen.

Anonym sa...


40 är väl ingen ålder!?

Jonny sa...

Nej, för all del. Jag la ingen värdering i det. Bara noterade att rutinen vägde tungt i derbyt.