29 maj 2013

Förtydligande om trädfällningen på Sjögatan


Jag har redan blivit uppringd och fått kritik från en person som känner sig utpekad i artikeln om träden på Sjögatan. Så låt mig då få göra en sak helt klart. Jag litar på mina källor.
Nu är det dock så att ingen pekas ut, så mer behöver inte sägas, men jag ska vara snäll och göra det ändå.

Vissa har svårt att acceptera att inte journalister har monopol på att förmedla verkligheten. Men det finns även bloggar och vi har ingen som helst skyldighet att följa dagstidningarnas mallar. Vi sätter vår egen dagordning. Har våra egna regler. Jag lär mig inte av andra journalister, utan genom hårt eget arbete.

Jag lät ”gatans folk” vara mina informatörer, människor med god inblick i verksamheten. De har ingen anledning och inga motiv att ljuga. De är experter på informella påtryckningar och känner till alla bakgrunder. Att förmedla deras version gör man förstås inte ostraffat. I Mönsterås ska man alltid förmedla den officiella versionen underskriven med bläck.

Men bakom den här trädfällningen döljer sig mycket mer än ett simpelt medborgarförslag. Det är bara toppen på ett isberg. Där finns andra personer som har haft ett finger med i spelet. Både motionsläggaren och personen på Storgatan ingår i samma Mönsteråskretsar. Jag litar på mina källor och förmedlar deras version oavsett om det passar makten eller inte. Men när man förmedlar den råa verkligheten från underklassen, så passar det ju bra att komma med alla fina ord om källkritik och liknande. Källkritik som vanliga media annars aldrig tillämpar exempelvis på kommunalrådet. Källkritik skall uppenbarligen bara riktas mot den opålitliga underklassen. De bjuder ju inte på kaffe som kommunalrådet, utan säger vad de tycker. Nix. Jag jobbar gratis och vill i första hand förmedla fotfolkets verklighet. Jag tänker inte alls följa dagstidningarnas riktlinjer före publicering. Det här är en privat blogg. Den dag jag börjar förmedla finfolkets på Storgatans och Sjögatans version, så kan jag lika väl lägga ner bloggen.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Behöver man vara finfolk för att bo på storgatan?

Jonny sa...

Alla påståenden innehåller ett visst mått av generalisering som ändå har ett visst fog för sig, även om man alltid kan hitta undantag. Storgatan har alltid varit fingatan i Mönsterås och är så än i stort sett. Numera har även Sjögatan och Torget blivit dyra områden där förr arbetare och hantverkare bodde.

Jonny sa...

Kan väl tillägga att finfolket på Storgatan inte nödvändigtvis är otrevliga. Jag känner ett par tre stycken som är mycket trevliga. Men de tillhör en annan social verklighet.

Anonym sa...

Då är jag med på vad du menar. Tror dock att majoriteten på storgatan och sjögatan har en normal social verklighet. De flesta är hyresgäster av bostäder eller privata fastighetsägare. Därför är det medelsvenssons precis som du som bor där.

Jonny sa...

Det finns en hel del fastighetsägare på Storgatan som har sina rötter i den gamla societén på Storgatan. För att få hyra på Storgatan måste man nog i de flesta fall ha kontakter.

Anonym sa...

Kan du beskriva mönsterås underklass och överklass för mig Jonny? =)
Blir man överklass för man har ett hus på sjögatan / storgatan?
Blir man överklass för man hyr en lägenhet av mönsterås bostäder på dessa gator?
Finns dessa klyftor i en stor utsträckning i Mönsterås?

Jonny sa...

Jag har vid flera tillfällen behandlat detta ämne på bloggen. Ibland använder jag klassbegreppet, men än bättre är begreppet kapital. Att bo på "rätt" plats är en viktig del av detta. Se följande länkar där jag tar upp både societet och kapital:
http://monsterasbloggen.se/2012/10/societetsforaktet.html
http://monsterasbloggen.blogspot.se/2009/10/vilket-kapital-har-du-i-monsteras-del.html
http://monsterasbloggen.blogspot.se/2009/10/vilket-kapital-har-du-i-monsteras-del-i.html

I övrigt kan jag säga att många fastighetsägare på Storgatan har sina rötter i den gamla societen. Behöver ju inte nämna dem vid namn här då det verkar känsligt i Mönsterås, men vi har fmailjen W, familjen B, familjen N, familjen K-C, familjen C mfl.

Jonny sa...

sorry, ena länken blev fel:
http://monsterasbloggen.blogspot.se/2012/10/societetsforaktet.html

Anonym sa...

Dina texter fick en ny innebörd efter man läst dessa inlägg. Mycket intressant läsning. Fick svar på mina frågor där. Tack för det Jonny. Du är en klok man!