2 juni 2013

Arbetsmoral, tiggeri och blues

Arbetsmoral
"jag har minsann jobbat och gjort rätt för mig...om du behöver bidrag så ska du f-n göra som jag säger."

Ja, där har vi kanske bruksandan i ett nötskal när den är som sämst. Man har en arbetsmoral som i värsta fall ser ner på den som står utan arbete och där man tror att man har rätt att bestämma över den som är i behov av skattemedel.

Det är ytterst viktigt att ta avstånd från den unkna synen på arbete och människovärde. Man ska komma ihåg att de flesta som är i behov av bidrag är i utsatta livssituationer, offer för sjukdom eller arbetsmarknadens konjunkturer. Ytterst få torde ha sig själva att skylla. Ytterst få torde med vett och vilja hålla sig borta från arbete. Det är viktigt att medborgarskap inte kopplas till huruvida man har ett arbete eller inte, behöver försörjningsstöd eller inte.
Ska man då inte få ställa några motkrav på den som är arbetslös och tar emot bidrag? Jo, att man söker jobb. Några andra egentliga krav blir svåra att ställa. Man kan ju inte begära att människor ska jobba för den lilla summan man får. Jobbar man ska man ha avtalsenlig lön. Annars kommer arbetsgivare genast att utnyttja läget, vilket redan sker när arbetsgivare nyttjar fas-3are eller praktikanter istället för att anställa med lön.

Personligen tror jag de flesta mår väl av att arbeta, och jag jobbar själv mer än gärna, men samhället har en alldeles för smal syn på vad arbete är. Det skulle dock ta för mycket utrymme att lägga ut texten kring det. Kanske vid ett annat tillfälle.
Tiggeri
Den senaste veckan har det synts till tiggare i Mönsterås. Vissa har spelat dragspel eller flöjt, och då klassas det egentligen inte som tiggeri. Men någon har bara suttit med en burk framför sig. Tiggeri hör inte hemma i ett modernt samhälle. Om man inte klarar sin försörjning så ska det finnas ett socialt skyddsnät så att man slipper skylta offentligt med sin livssituation. Huruvida dessa tiggare verkligen var i nöd eller ägnade sig åt extraknäck ska jag låta vara osagt. Enligt polisen och media är det organiserade internationella brottslingar med nära kopplingar till maffian och eventuellt med koppling till människohandel, som ligger bakom mycket av tiggeriet i Sverige.

Bluesfestivalen
Jag har absolut inget emot bluesfestivalen. Den utgör ett trevligt inslag och många lägger ned ett utmärkt jobb. Det är väl bara det att det kanske skulle vara roligt med lite förnyelse. För den med måttligt intresse för blues, känns den färdigutforskad. Jag kan ackordföljderna och kan med 99%:s precision förutsäga varenda ton i solot. Varför inte bredda den till visa och folkmusik? Sedan kommer man inte ifrån att det förekommer en hel del droger utöver alkohol. Flera åkte fast för narkotikainnehav.

Inga kommentarer: