3 juni 2013

Bulvaner och fotbollsklyschor

Bulvanverksamhet
En bulvan är en person som gör något för en annan persons räkning - något som uppdragsgivaren själv föredrar att inte utföra. Av olika skäl vill man dölja att man är huvudman. Det behöver inte nödvändigtvis vara något kriminellt. Och jag tycker man kan vidga begreppet så att det inte bara handlar om en juridisk handling. Man kanske bara inte vill skylta med något offentligt pga en specifik livssituation. Ibland handlar det om triviala saker. Man är ute och åker en tur med bilen och behöver något på Algots. Eftersom håret är rufsigt och kläderna inte är helt färska så skickar jag in frugan som då blir min bulvan.

Krångliga juni

Har ju aldrig gillat det där uttrycket ”livspusslet”. Livet är inget pussel, utan innehåller många bitar som inte alls passar ihop. Det är bara i ett samhälle där ytan är viktig som man kan kalla det ett pussel. Men juni är trots allt ett slags pussel. Lyckas man exempelvis pussla ihop den här veckan så att alla blir nöjda så är det ett smärre mirakel. Vem bestämde fotboll både 5 och 6 juni? Och så nya födelsedagar och reseförberedelser och två saker samtidigt på olika platser.

Fotbollsklyschor

Apropå fotboll, så ska jag läsa om Ola Andersson bok ”Så funkar fotboll”. Varje match jag ser är som att läsa en bok på ett främmande språk. Så nu ska jag göra ett nytt försök att bli en fullfjädrad taktiker och även bli bättre på alla de där spelsystemen med siffror. Hädanefter ska ingen behöva tveka huruvida GIF spelar 4-2-3-1, 4-5-1, 4-2-4 eller varför inte 2-4-3-1 eller 2-2-2-3-1. Jag kan komma på många kombinationer för samma uppställning. Och så ska det alltså inte behöva bli längre efter Olas bok.

Dessutom tycker jag mig ha fastnat i en hel del klyschor som ”för varje seger kommer vi närmare en förlust”, ”bollen e rund”, ”allt kan hända”, ”90 minuter”, ”kanonskott”, ”tur och otur jämnar ut sig”, ”stabilt försvarsspel”, ”luften har gått ur laget”, ”det lag som gör flest mål vinner”. Tänkte att Ola kunde hjälpa mig att hitta ett nytt referatspråk. Tills vidare säger jag som Kjell Svensson en gång sa "Hade jag vetat vad offside heter på engelska hade jag sagt det till domaren"

Eller för att travestera legenden Janne Boklöv "Det finns en topptrio på 10-15 lag som kan vinna!"

Känner att det här var lite kul så vi tar några till:

"Jag tror på teorin att om motståndarna gör mål, måste vi göra 2 mål för att vinna..." - Howard Wilkinsson gör en djupanalys.

"Det är bättre att skjuta en meter bredvid målvakten än rakt på!" - Helen Johansson på topp under dam-VM i fotboll.

Men frågan är om inte Hasse Holmqvist tar priset med följande kreativa mästerverk om hur man upphäver fysikens lagar:

"Bucci fick ligga som en glasspinne i luften för att klara det skottet..."

Nu ska jag ta en promenad så kanske jag också ser ut som en glasspinne snart istället för en Storstrut.

Inga kommentarer: