27 juni 2013

Oknö mår inte bra



Finn fem fel. Nja, det räcker med ett. Staket är numera tillåtet på Oknö. Det är raka motsatsen till Oknös själ och karaktär av öppenhet och generositet. Anti-Oknö skulle man kunna säga. Här ett skräckexempel med ett anskrämligt vitt skrikande staket framför en charmig 50-talsstuga från tiden då Oknö blev stugområde.

Barndomens Oknö
Barndomens Oknö var knastriga grusvägar omgivna av små charmiga 50-talsstugor som kunde anas mellan tallarna. Där kunde man gå omkring i gränslandet och njuta av landskapet. Inga staket behövdes.  Man förstod ändå vad som var acceptabelt. Nätterna var beckmörka och vid klart väder gnistrade stjärnorna sällsynt vackert. Stränderna var öppna och det fanns flera fina badplatser - både kommunalt skötta och egna små smultronställen. Och vid Kaffetorpet arrangerades både gå-bingo och allsång med Båcke eller Chatrine Pålsson. Ännu fanns känslan att Oknö var ett fritidsområde som tillhörde oss alla.
Förändringens vindar
Sedan dess har mycket hänt. Fritidskaraktären finns förvisso kvar, men området får allt mer karaktär av vanligt villaområde. Sakta men säkert omvandlas området. Små steg. Staket tillåts. Allt fler tallar fälls. Det senaste jag läste var i dagens Barometern/OT där det framgår att privata husägare ska få tillstånd att fälla 43 tallar av begärda 97. En sanslös hög siffra. Flera av de sista orörda naturområdena upplåts för bostadshus. Fler vägar skall få asfalt. Mer belysning. Stränderna och vikar växer igen. Campingområdet breder ut sig i tidigare orörda skogspartier med fula campingstugor. Inga problem att få fälla tallar där inte. Jag tog en rundtur på Oknö för att se hur ön mår.

En badplats mot viken såg inte trevlig ut. Den obehagliga sörjan börjar direkt. Bara ett litet parti längre österut hade normal strand.
Vid Lillöns badplats var i alla fall stränderna fina ikväll, men vattnet och bottnen såg inte inbjudande ut.
Regenbogen verkar inte ha några problem med tillstånden för att fälla tallar. Tidigare fina tallskogspartier förstörs för nya campingstugor. Även allt fler privata husägare får tillstånd att fälla tallar. Byggnadnämnden som tidigare var ytterst restriktiv, verkar sakta men säkert tillåta allt fler fällningar, trots att det i planen för området står att träden "bidrar till att behålla områdets naturkaraktär, vilket är syftet med planbestämmelserna." Oknö verkar numera helt splittrat vad gäller synen på tallar, asfalt och belysning.



 När man byggde ett nytt villakvartér på Oknö för några år sedan slapp de här husen tallar på sina tomter, vilket inte var den ursprungliga tanken. Dock blev det inga påföljder. Tallarna på bilden ligger utanför tomterna.
 
Där Ölandsfärjan förr brukade lägga till ser det fortfarande erbarmligt trist och vanvårdat ut.

Varför gör man inte något åt området?

Här har man förstört ett helt skogsparti för nya hus.

Ännu ett nytt hus i det tidigare vackra skogspartiet.


Ännu ett skövlat skogsparti på Oknö där nya hus ska byggas.



 Någonstans där borta i vassen finns en brygga. Där gick jag på sommarsimskola som barn.

Där har vi bryggan.

När jag gick i simskolan simmade man bort till den andra bryggan där borta. Då fanns förstås ingen vass i vägen.

 Gamla anrika Oknö krog är till salu. Det senaste jag såg var för nästan 1,8 miljoner. Om man snyggar till området lite går det kanske lättare att sälja. Jag befarar det värsta. Inom några år är det antingen privat villa eller rivet.

Det här är Oknös själ. Inga staket, tallar och så en stuga som skymtar där någonstans.


 

3 kommentarer:

Anonym sa...

Är det till komunalrådets pension som man säljer ut och skövlar på Oknö. Det finns ingen anledning att bygga ut och skövla mer. Snart skall man väl bygga på Ramsö med. Bondeförbundarna tänker inte alls på miljön. Tänk på det när ni röstar.

pike farmers.se sa...

Hej
en liten fråga angående Oknö va det inte meningen att denna ö va tänkt som ströv område för kommunens invånare .Har jag inte fel så skänktes väll den och det finns ett gåvobrev där det står att det baraär för kommuninvånare på sextiotalet så fick man inte ens ha sommar stuga om man inte va bosatt i mönsterås

Jonny sa...

Hej! Det vet jag tyvärr inget om, men troligen skrevs det vissa avtal när kommunen köpte in eller fick marken. Det borde gå att ta reda på.