15 augusti 2013

Om den nya fritidsgården

Dålig planering
Kommunstyrelsens arbetsutskott har bestämt sig för att inte renovera den gamla fritidsgården Solhem, utan bygga helt nytt (se Bar/OT). Och då lär det bli så. Beslutet i sig är väl inte mycket att säga om, men eftersom man hade tänkt påbörja renoveringen inom någon månad, så tyder allt på dålig planering. Man har alltså tömt fritidsgården och planerat för renovering utan att veta vad det kostar, och utan en grundlig utredning av olika alternativ. Man tror inte att sådant slarv kan förekomma i en modern kommun. Det känns som om man lika väl kunde ha dragit lott mellan renovering och nybygge.
Inte delaktiga i processen
Än allvarligare är att ungdomarna inte känner att de har fått vara delaktiga i processen. Hur var det nu en av demokratins grundidéer kunde formuleras - den som berörs av ett beslut skall också ha möjligheter att påverka det. Just så, och eftersom Mönsterås kommun vill att ungdomarna skall få en positiv bild av kommunen så kanske man skulle börja med att lyssna på dem.
Gammal idé
Nu ska vi inte heller glömma att det finns partier som under en längre tid har velat ha ett nytt ungdomshus på olika platser i Mönsterås, men inte fått gehör för sina förslag. Ska vi nu ännu en gång få se att Centerpartiet gör en kovändning, dammar av ett gammalt förslag, ändrar det lite och framställer det som sitt?

Solhem tillkom ju efter en donation av Jacob Johansson och jag tror att stiftelsen har ett antal hundratusen kronor. Frågan är vad som nu händer med stiftelsen och pengarna. Och hur ska man hantera Jacobs sista vilja? Kan stiftelsens pengar följa med till det nya huset?
Snåla nu inte
Men om man nu ska bygga nytt, så bör man göra det grundligt utan den berömda Mönsteråssnålheten. Jag hoppas man gör ett modernt barn- och ungdomshus med aktiviteter anpassade för ungdomar av idag. Jag menar inte att man skall skrota bordtennisbord och biljard, men gör det nu ordentligt med möjlighet att spela datorspel, väl isolerade musikrum, film- och teaterrum med scen, fika etc.

Var ska man bygga?
Var ska man då bygga? Valet verkar stå mellan hamnområdet och platsen där Solhem ligger idag. Personligen anser jag att man redan från början skulle ha gjort om hela hamnområdet till ett fint fritidsområde med park och olika aktiviteter. Nu valde man att först bygga hus för att sedan försöka klämma in lite fritidsrelaterade aktiviteter på de ytor som blev över. Det är inte optimalt. Lägger man det i hamnen så kommer vissa att mena att man sviker det invandrartäta Åsevadsområdet. Lägger man det i Åsevad så riskerar man att cementera gamla umgängesmönster. Jag lutar åt hamnområdet. Avstånden är trots allt inte så stora i Mönsterås.
Bara Mönsterås tätort
Avslutningsvis så kommer man inte ifrån att det snart är valår och att allt då verkar vara möjligt – i alla fall i kommunens huvudort Mönsterås. Men frågan är vilka satsningar som har gjorts i kommunens andra tätorter de senaste åren, förutom en och annan absolut nödvändig renovering. De senaste åren har vi sett en allt större fokusering just på Mönsterås. Det är som någon sa till mig att man till och med har satt upp skyltar i Timmernabben mfl orter där det står att folk är välkomna att bosätta sig i Mönsterås. Givetvis borde det stå Timmernabben, Fliseryd eller annan aktuell ort på skyltarna. Denna tätortsfokusering framstår som än mer besynnerlig med Centerpartiet vid ledningen - ett parti som säger sig stå för decentralisering.

6 kommentarer:

Anonym sa...

väljer man nu att bygga fritidsgården i hamnområdet,var säker på att dom boende runt omkring sedan kommer att klaga på att ungdomarna för ett jädrans liv !

Jonny sa...

Ja, den risken finns alltid, och om jag inte helt minns fel så har det framkommit kritik om oväsen redan där Solhem ligger idag, med äldreboende i närheten.

Eje sa...

När det gäller placeringen av en fritidsgård så borde den ligga rätt centralt men samtidigt inte störa omgivningen. Varför inte kombinerad den i anslutning till sport- och fritidsområdet vid Nynäs. Då skulle man få närheten till uteaktiviteter som volleyboll mm. Läget vid hamnen är i många fall övervärderad.

Jonny sa...

Nynäs är ju ett alternativ, men känns det inte som om Ljungnäs gynnas lite väl mycket. Och på vintern - får den då några besökare?

Eje sa...

Det finns flera lägen som just inte behöver gynna Ljungnäs eftersom området är stort ända till Netto. på Vintern är man för det mesta inomhus och då har inte läget så stor betydelse mer att ligga nära anslutande vägar

Anonym sa...

Ungdomar vill ha närhet, närhet och närhet.Fritidsgård vid Nynäs/Ljungnäs är som att bygga fritidsgård till en annan kommun. Dagens ungdomar är inte som det var förr i tiden som de äldre säger; de går inte en mil till skolan efter att dom har mjölkat korna så en sträcka till Ljungnäs/Nynäs är väl inte något...jo det är det! Nära anslutande vägar jupp men ungdomar som utnyttjar fritidsgårdar har inte körkort och bil utan dom är ungdomar som helst vill ta sig till gården utan att mamsen eller pappsen behöver köra dom dit...och allmänna kommunikationer finns inte åt det hållet vid de tider som ungdomar behöver + att det kostar pengar att ta buss nej, nej, nej..centralt ska fritidsgård ligga/Ci@