7 september 2013

Derbytriumfen! Kämpatriumfen! Taktiktriumfen! Mönsterås-Blomstermåla 2-1

Kamp om bollen.

Totalt sett bör det gynna GIF som faktiskt vinner. Jag brukar konstigt nog få rätt.

Just så skrev jag i försnacket inför derbyt mellan Mönsterås och Blomstermåla där jag tippade 2-1 till Mönsterås. Givetvis slutade matchen just 2-1 till Mönsterås. Jag brukar konstigt nog få rätt.

Hjärtats och hjärnans seger
Mönsterås var helt uträknade inför derbyt mot serieledarna Blomstermåla. Men så började det röda GIF-hjärtat slå. Och 11 tigerhjärtan på jakt mot 11 zebror på lojt eftermiddagsbete. Ja, det kunde bara sluta på ett sätt.  Men det var inte bara hjärtats seger, utan även hjärnans - en taktisk triumf.

De här lagen känner ju varandra utan och innan och jag kan riktigt se framför mig hur Blomstermåla inför matchen satt och snackade hur de skulle ta hand om Mönsterås långbollar på den ensamme Martin Lindqvist på topp. Långa bollar på Lindqvist – lika förutsägbart som Roland Åkesson som kommunalråd, säkrare än Kalle Anka på julafton.
Undrar vad de tänkte när matchen började och de fick se Lindqvist ute på högerkanten och istället Idris och Ako Eliassi som centrala offensiva krafter. Av spelet att döma under första halvlek så var man absolut inte förberedda på detta. GIF kom plötsligt med full fart på båda kanterna, varierade med spel via Eliassipojkarna och hotade flera gånger ett skakat Blomstermålaförsvar.

Rivstart
Redan första minuten kom Idris Eliassi helt fri med målvakten men sköt i fart över. Mönsterås fortsatte med piggt varierat spel och efter en fint slagen frispark av Johan Lagström damp bollen ner hos Martin Lindqvist som kunde placera in 1-0 efter 5 minuter. En rivstart på derbyt.

Halvleken fortgår
Bara ett par minuter senare var det ytterst nära 2-0. Blomstermåla kom så sakteliga in i matchen och lagen bytte några chanser med varandra, men skott och nickar gick antingen utanför eller räddades ganska enkelt av målvakterna. Blomstermåla hade kanske lite mer bollinnehav, men Mönsterås hade de hetaste chanserna. 1-0 till Mönsterås i halvtid var rättvist.

Nära 2-0
Blomstermåla gör sällan två dåliga halvlekar, så jag var beredd på en rejäl anstormning i andra halvlek. Men till en början var det Mönsterås som skapade den farligaste chansen. Hemmalaget kom i en snabb omställning på vänsterkanten där Idris till slut slog en perfekt passning in i straffområdet mot en mötande Martin Lindqvist, men bollen gick just över. En superchans.

Ledningen utökas
Blomstermåla började sedan rulla boll och etablerade ett visst tryck, men hemmalaget försvarade sig bra samtidigt som Blomstermåla saknade precision i avsluten. Men det kändes som om serieledarna höll på att jobba ihop till en kvittering. Men med 11 minuter kvar av matchen stack Mönsterås upp i ett riktigt fint anfall som avslutades genom att Ako Eliassi fick bollen och sköt ett skott som letade sig in under målvakten. 2-0.

Dramatisk avslutning
Bortalaget gav dock inte upp utan fortsatte trumma på. Och med 7 minuter kvar av matchen fick man en straff. Fram klev Kim Borgebäck som inte brukar göra något misstag. Reducerat till 1-2 med 6 minuter kvar. Och nu blev det dramatiskt. Blomstermåla tog sig fram farligt ett par gånger, men precisionen var inte den bästa idag, utan Mönsterås kunde hålla undan och ta en fantastiskt skön derbyseger.

Så mycket mer finns väl inte att tillägga just nu. Alla spelarna skötte sig exemplariskt. Alla stöttade varandra just som det ska vara i en helgjuten arbetsinsats. Och det var inte bara en fysisk kämpainsats. Periodvis var även spelet trevligt. Och så den där taktiska förändringen som gav ny fart och vitalitet i anfallsspelet. Det där oväntade schackdraget som ställer hela partiet på ända.


Dagens startelva: Mathias Stenfelt, Hadi Mustafai, Johan Nyström, Martin Johansson, Manfred Löfström, Denis Halilkanovic, Erik Olsson, Johan Lagström, Martin Lindqvist, Ako Eliassi, Idris Eliassi Sarzali. Inbytta: Mariwan Waissi, Tobias Jonsson, Sabbah Mustafai, David Olsson.


 

Besök gärna Tomas Jonssons sida med fantastiska bilder från matchen.

Referat från Blomstermålas tränare Kling.

Inga kommentarer: