9 september 2013

Mönsterås har avgörandet i egna händer

Tyvärr krånglar Blogger just nu, så att texterna är svåra att läsa med underlig layout. Flera har detta problem, så jag kan bara hoppas att man rättar till det man ställt till.

Avgörandet i egna händer
Efter att Vimmerby B vunnit gårdagens match mot serieledarna Hjorted/Totebo med 2-0, så har nu Mönsteråsdamerna avgörandet i egna händer. Vinner Mönsterås de 3 sista matcherna så vinner man troligen serien. Vinner man inte dessa matcher så vinner man med största sannolikhet inte serien. Skulle Mönsterås mot förmodan inte vinna någon av sina tre sista matcher, så är risken stor att man även missar kvalet. Ganska glasklara förutsättningar. Och spännande.

Att Vimmerby nu vann över Hjorted/Totebo kan man förstås ha synpunkter på. Vimmerby toppade nämligen med de tillåtna 5 A-lagsspelarna, precis som man gjorde mot Mönsterås i våras. Det där är något jag principiellt starkt ogillar, även om det just denna gång råkade gynna GIF.
Mönsterås jagar med bättre målskillnad
Läget inför de tre sista omgångarna är att Mönsterås jagar tre poäng efter Hjorted/Totebo. Men eftersom de lagen ska mötas så kan GIF komma ifatt om man vinner den matchen. Mönsterås har dessutom 20 mål i bättre målskillnad. Och även om serien är ojämn och ett bra lag ibland kan vinna med 10 mål mot ett sämre, så ska det förstås mycket till för att ta in.

De avslutande matcherna
Men nu handlar det inte bara om att slå Hjorted/Totebo. Mönsterås har ett tufft avslutningsschema. Först väntar Vimmerby B hemma på söndag. Och Vimmerby B brukar alltså ibland toppa sitt lag med A-lagsspelare och deras A-lag toppar division 2. Återstår att se hur deras trupp ser ut på söndag när de kommer till Mönsterås. Eftersom deras A-lag spelar på lördagen, så kanske det innebär att söndagens trupp håller mer normal div 3 standard. Vi får hoppas på det. Risken är annars att Vimmerby B, 7 poäng efter Mönsterås, satsar allt på ett kort de tre sista matcherna. Om A-laget tar hem div 2, så har ju B-laget rätt att kvala till div 2. För att man skall lyckas krävs dock att man vinner sina tre sista matcher, samtidigt som Mönsterås bara får ta en poäng. Det verkar ju ganska osannolikt, men man vet ju inte hur Vimmerby resonerar. Vimmerby har trots allt vunnit 5 matcher i rad och då inte släppt in ett enda mål.
Om Mönsterås vinner över Vimmerby på söndag, så väntar i så fall en äkta seriefinal mot Hjorted/Totebo borta den 22 september. I den sista matchen väntar Åseda hemma och Åseda har gått bra sista tiden och vunnit 4 av 5 matcher, så det laget får inte underskattas.

Hur som helst. Mönsterås har nu fått chansen att avgöra i egen kraft. Lyckas man så var man seriens bästa lag. Går det inte så får man försöka klara kvalplatsen. Men nu har man fått den där vittringen på seriesegern. Vet i tusan om man inte tar hem det här nu. Så som laget har spelat sista tiden så borde chanserna vara väldigt goda.
Hjorted/Totebo, 36 p, +34, har kvar att möta:
Åseda (borta), Mönsterås (hemma), Tjust (borta)

Kommentar: I normala fall ska H/T slå Åseda och Tjust, men osvuret är bäst. Åseda spelar bra just nu och vann senast över Holsby med 4-0. Tjust är väldigt ojämna, men kan blixtra till ibland. Stor sannolikhet att matchen mot Mönsterås blir helt avgörande.
Mönsterås, 33 p, +54, har kvar att möta:
Vimmerby B (hemma), Hjorted/Totebo (borta), Åseda (hemma)

Kommentar (se ovan)
Vimmerby B, 26 p, +20, har kvar att möta:
Mönsterås (borta), Tjust (hemma), Södra vi /Rumskulla (borta)
Kommentar: Har svårt att se hur Vimmerby skulle kunna förlora poäng mot Tjust och Södra vi/Rumskulla, men Mönsterås borta blir förstås en svår match.

2 kommentarer:

Max Torstensson sa...

När ska du skaffa dig en riktig blogg med egen domän som du kan styra över själv?

Jonny sa...

Jag vet inte, Max. Jag är inte insatt i det. Har visserligen haft en egen domän tidigare för några hemsidor, men lagt ned dem nu. Det handlar om tid, ambitionsnivå och pengar. Nån ska väl köra på så här också. Blir ju lite kult till slut.