29 september 2013

DIV 2 NÄSTA FÖR MÖNSTERÅSDAMERNA!!!!!!!!!!

Det vinnande laget som har gjort en fantastisk säsong.

Drygt 300 fotbollsvänner hade sökt sig till IP i Mönsterås för att se GIF:s damer försöka vinna över Åseda och ta steget upp i division 2. Men Åseda bjöd länge hårt motstånd och gjorde allt för att få festen inställd. Efter en hel del dramatik så kunde Mönsteråsdamerna gå ifrån, vinna med 7-2 och säkra seriesegern efter en imponerande säsong.

Tidigt ledningsmål
Inför matchen hade jag varnat lite för Åseda och deras fina statistik i bortamatcherna. Och bortalaget började piggt med respektlöst anfallsspel. Ändå var det Mönsterås som fick en smakstart. I den fjärde minuten hann Magdalena Svensson före målvakten och fick iväg en ganska långsamt rullande boll som ändå gick in i målet innan målvakten hann tillbaka. 1-0.

Ledningen utökas
Åseda fortsatte dock rulla boll bra och matchen var jämn spelmässigt när Mönsterås satte full fart i en kontring där Linda Almqvist avslutade med ett skott över målvakten. Och plötsligt var det 2-0. Kanske inte helt logiskt, men GIF utnyttjade Åsedas anfallsvilja och högg som kobror när tillfälle gavs.

Sakta men säkert jobbade sig Mönsterås in i matchen och några minuter senare sköt Linda Almqvist i stolpen. I den 23:e minuten kontrade Mönsterås snabbt igen. Moa fick in bollen i straffområdet där Johanna Lewandowski påpassligt höll sig framme och i kamp med målvakten petade in 3-0.

Det blir nervöst
Men just som det såg ut som att GIF skulle ta över matchen helt, så lyckades Åseda reducera till 1-3 efter en hörna. Bortalaget fick nu energi och satte press. Bara fyra minuter senare reducerade man till 2-3 på en fint slagen frispark. Plötsligt var det nerv i matchen igen och Mönsterås verkade tagna av stundens allvar.

Viktigt mål
Andra halvlek började lite svajigt. Visst skapade Mönsterås en del chanser, men Åseda vann många närkamper och skapade också en del farligheter. Matchen stod och vägde och under några minuter var Mönsterås rejält pressade. Men så tjugo minuter in i halvleken så gjorde Johanna Lewandowski det så viktiga 4-2 målet.

Målen kommer
Det vore en överdrift att säga att matchen var avgjord där, för Åseda gav aldrig upp. Men Mönsterås skapade allt mer och i den 78:e minuten gjorde Linda Almqvist? ett fint inspel i straffområdet till Magdalena Svensson som säkert placerade in 5-2. Nu kändes matchen definitivt avgjord och två minuter senare kom Moa Persson loss på högerkanten och sköt distinkt in 6-2.  Med bara någon minut kvar av matchen så avslutades målskyttet av Ronja Svensson som gjorde 7-2.

När domaren blåste av matchen utbröt stort jubel och efter att lagen tackat varandra vidtog ett festligt efterspel med champagne och glädjescener. 

Välförtjänt serieseger
När jag pratade med Mönsterås nye tränare Erik Jonsson inför säsongen så var han ödmjuk och låg lite lågt. Det talades om att många unga tjejer skulle slussas in i laget. Media tippade definitivt inte Mönsterås i toppen. 

Mot den bakgrunden framstår seriesegern som särskilt rolig och välförtjänt. Lagledningen har på ett klokt sätt slussat in de yngre tjejerna och skapat en bra mix med de i sammanhanget mer rutinerade. Jag tror aldrig jag har sett GIF spela bättre än i år. Redan i våras när man förlorade två matcher mot Vimmerby och Hjorted/Totebo så ansåg jag att GIF ändå spelade bäst.

Lokal idrottsbragd
Men efter de två olyckliga förlusterna så såg det mörkt ut vad gällde möjligheterna att vinna serien. GIF låg sex poäng efter Hjorted/Totebo när höstsäsongen började. Men GIF gav aldrig upp, utan började ösa in mål mot de lite svagare lagen. Ibland körde man rena tokoffensiven, med bara ett par spelare synliga i backlinjen. Allt för att få en bra målskillnad. Och när så Hjorted/Totebo förlorade mot Vimmerby så tändes hoppet. Plötsligt var GIF i det läget att om man vann de tre återstående matcherna så skulle man vinna serien. Först avfärdades Vimmerby (med flera div 2-spelare) med 5-0. I seriefinalen slog man Hjorted/Totebo med 6-1. Och så idag ett starkt Åseda med 7-2. Att efter de två förlusterna i våras aldrig ge upp utan systematiskt ösa på och ta seger efter seger för att till slut spurta förbi är inget mindre än en lokal idrottsbragd. 

Skytteligan vanns av Moa Persson, 21 mål. Magdalena Svensson kom trea (17 mål) och Johanna Lewandowski femma (15 mål).

Dagens lag: Anna-Lena Adolfsson, Elin Eriksson, Olivia Johansson, Lina Anderberg, Johanna Hjalmarsson, Ebba Körge, Lina Agebörn, Lina Rydhage, Magdalena Svensson, Moa Persson, Ebba Svensson, Ronja Svensson, Linda Almqvist, Emelie Lindblad, Johanna Lewandowski. Övriga som enligt hemsidan spelat A-lagsmatch i år: Lisa Johansson, Moa Holmberg, Laila Eliassi, Elma Thunberg, Sara Olsson, Ida Strömblad, Julia Bäckström, Louise Stenfelt, Nelly Corneteg. Övriga i truppen enligt hemsidan: Anna Nilsson, Linnea Grandell, Hilda Andersson/Bergqvist, Diana Engström, Matilda Karlsson, Emelie Swalling, Mathilda Johansson Lorentzon, Alma Lindgren, Nellie Åsen, Lisa Gunnarsson, Senada Bajramovic.

Tränare: Erik Jonsson. Ass. Tränare: Göran Persson. Lagledare: Magnus Corneteg. Lagledare: Leif Svensson. Fixare: Annelie Berglin. Övrigt: Roland Lewandowski.

Mönsteråsbloggen säger stort grattis!

Jag råkade givetvis stå i vägen när damerna skulle tacka publiken. Tur att man är så socialt inkompetent att man inte har vett att gå åt sidan.

Tränare Erik Jonsson blev dränkt i Champagne. Det är väl tränare som han som kvällspressen brukar kalla succétränare. Här med all rätt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Stort GRATTIS till alla spelare, tränare mfl :)

Nicke Grozdanovski sa...

Ett stort grattis