27 september 2013

Delad poäng i chansrikt toppmöte

Nej, några dugliga foton blev det inte i strålkastarljuset i Oskarshamn. Men det var en trevlig match som slutade 1-1.
Trevlig match
I dagens lokalpress kan man läsa om ”inget skönspel”, att det inte var så många chanser och mest 90 minuters kamp, så jag får väl fundera på om jag verkligen var på samma match. För gårdagens match mellan IFK Oskarshamn och Mönsterås var en av de trevligaste jag sett i år med många fina anfall, åtskilliga chanser, dramatik och tekniska finesser. Däremot inte så många hetsiga närkamper. Jag njöt i 90 minuter.

Mönsterås gav verkligen IFK Oskarshamn en match och gjorde allt för att utmana om den positiva kvalplatsen. Matchen slutade 1-1 och IFKO säkrade därmed kvalplatsen. Men Mönsterås skall ha all heder av sin insats. IFKO har många dugliga spelare, men en stjärna. GIF har ett helgjutet lag.

Första halvlek
Matchen började med böljande spel där båda lagen försökte spela offensivt. IFKO kom fram i ett par bra skottlägen och Mönsterås var nära att spela sig igenom några gånger. IFKO har ju sin skyttekung Amar Zubcevic och han kom förstås fram några gånger, men skotten gick antingen utanför eller räddades fint av Mathias Stenfelt i målet. Men även Mönsterås hade sina lägen. Nämnas kan en frispark just utanför straffområdet. Ytterst nära ett ledningsmål var det när Mönsterås kom i en snabb omställning med fint samspel mellan Erik Olsson och Idris Eliassi. I sista momentet hade Idris öppet mål, men bollen kom snabbt och lite obalans gjorde att den gick just utanför stolpen.

Första halvlek såg ut att sluta 0-0 när IFKO fick en sen hörna där bollen på något konstigt sätt letade sig in. Lite snopet blev det 1-0 till hemmalaget. Tid: 45:40. Tungt förstås.

Kvitteringen
Mönsterås började andra halvlek piggt och gjorde allt för att vända på matchen. Det gav vissa ytor för IFKO som inledningsvis hade ett par tre bra chanser, men Stenfelt i målet gjorde några kvalificerade räddningar. Men i den 59:e minuten fick GIF utdelning. Johan Lagström slog en hörna som gick direkt in i mål, och så var det kvitterat.

GIF-press
Ett par minuter senare träffade IFKO ribban, men annars var det mest Mönsterås nu som bjöd på riktigt fina anfall. Eliassipojkarna trixade och Lindqvist och Erik Olsson löpte. Jag tror att GIF gick ner på en trebackslinje också för att öka pressen. Bland de lägen som skapades kan nämnas en nick från Idris som gick just utanför och en frispark som letade sig förbi alla spelare och som var ytterst nära att gå in.

Men IFKO lyckades hålla undan och säkra kvalplatsen. Det var positiv fotboll, bra passningsspel, en hel del chanser och spelare som bjöd på sig själva. Stenfelt i målet briljerade idag. Erik Olsson var bättre än någonsin. Idris blir bara bättre och bättre. Ako är en utmärkt tekniker. Lindqvist är utmärkt även på högerkanten. Försvarsspelet i stort sett stabilt. IFKO förlitar sig mycket på att Amar Zubcevic ska sätta sina chanser. Mönsterås kändes mer som ett helgjutet lag. Och att som nykomling spela 1-1 borta mot IFKO i kamp om en positiv kvalplats...då lyfter jag på hatten!