4 september 2013

Förlust i Fågelfors


Förlust med 1-4 mot Fågelfors.
Det ville sig inte alls för GIF mot Fågelfors. Vinsten senast mot Hultsfred kan nog tyvärr inte ses som ett trendbrott, utan mer som en knapp seger mot ett formsvagt bottenlag. Fågelfors vann nämligen tisdagens match med 4-1 och det var i underkant.
Första halvlek
Matchens fem första minuter var ändå relativt jämna. Men så blev det en miss i markeringen vid straffområdets gräns och Fågelfors kunde genom Johan Rannemalm skjuta in 1-0 efter 6 minuter. GIF fortsatte dock hyfsat piggt några minuter innan Fågelfors tog över allt mer av spelet. Snabba fyndiga anfall med bra passningsspel ställde till oreda och Mönsterås hängde inte med. I den 25:e minuten kom andra målet. En snygg nick mot Johan Rannemalm som sprang sig helt fri. Ensam med målvakten gjordes inget misstag. 2-0.

Sedan började domaren blåsa sönder matchen och som alla vet så skapar det bara mer irritation, även om man inte på något sätt kan ta med domaren i denna förlustanalys. När så Sebastian Karlsson fick sitt andra gula kort och orsakade en straff så var det förstås mer eller mindre kört. 3-0 genom Tobias Nilsson.
Andra halvlek
I andra halvlek så fortsatte Fågelfors spela fint och ganska snart kom 4-0 av Tobias Pettersson. Sedan spelade Mönsterås upp sig och visade lite attityd. Särskilt Ako Eliassi visade vägen. Och det blev också han som fick göra 1-4 med ca halvtimmen kvar. GIF försökte sedan och var nära ett par gånger, men även Fågelfors hade chanser. Som helhet en svag insats, men 1-1 i andra halvlek med 10 man är ju ändå något.

Efterord
Den här matchen gled helt enkelt ifrån GIF efter det tidiga baklängesmålet, samtidigt som Fågelfors spelade bra. Att GIF plötsligt släpper in 4 mål är förstås ingen tillfällighet. Även om det var kollektivet som underpresterade, så kan man se delförklaringar. Ingen av de vanliga mittbackarna spelade och som jag ser det bygger man framgång bakifrån med kontinuitet.
Ersättarna är inte sämre spelare om man ser dem enskilt, men det handlar ju om att vara samspelta på de positionerna och det hade de förstås inte en chans att vara. Ako har ju exempelvis inte spelat match på ett par månader och måste då gå in och ta ansvar som mittback när han borde vara jäkligt spelsugen på att lira skiten ur motståndarna på mitten, vilket han också visade när han flyttades upp. Och Martin J som ju i normala fall är en utmärkt ytterback gjorde vad han kunde, men hade förstås i den bästa av världar spelat just ytterback.

Men med rätt stöd från resten av kollektivet så kunde det ändå ha slutat annorlunda. Nu bestod det stödet mest av att sätta krokben på Fågelforsspelare, och det är inte optimalt. Så ingen skugga över dem som kämpade på ovana positioner. Det vore djupt orättvist. Alla får ta ansvar för förlusten. Alla får ta ansvar för framtiden.
Nu blir det en utmaning för tränarna att hålla ihop det här säsongen ut, rädda äran och försöka ordna en fin mittenplacering. Avslutar man säsongen snyggt, så har man något positivt att ta med sig när man bygger vidare för nästa år.

Egentligen hade jag inte tänkt försöka gissa varför höstsäsongen hittills har blivit så radikalt annorlunda jämfört med vårsäsongen. Jag behärskar inte det. Men givetvis funderar man, även om det är banala amatörtankar. Kanske tog de snöpliga förlusterna mot Blomstermåla och IFK Oskarshamn, med mål i matchernas sista sparkar, hårdare än jag trodde. Spelarna är ju inte mer än människor och psykologi är kanske viktigare än jag vill tro. Jag är knäckt en kväll och lite sur dan därpå, sen skiter jag i det. På en del går det kanske djupare. Att man dessutom tvingats ändra en hel del i backlinjen sedan sommaren kan kanske också påverka stabiliteten. Ändå har GIF släppt in minst mål i hela serien. GIF verkar också ha en tendens att vara som bäst när man antingen har kniven mot strupen i prekära lägen eller så länge man har häng på toppen. Allt det där kan spela in, men frågan är om man ändå inte ska titta på vad det är som händer under sommaruppehållen. Vi är nu inne på fjärde året i rad med en radikalt sämre höst än vår.
2010 tog GIF 13 p på våren och 7 på hösten. 2011 var det 15 respektive 7. 2012 var det 31 respektive 19. I år är det hittills 23 respektive 4 (med 6 omgångar spelade av höstsäsongen. Här hade man 18 p efter 6 omg av vårsäsongen). Så vad är det som händer på sommaruppehållet?

Och varför verkar en och annan spelare försvinna under säsongens lopp? När man bygger lag underifrån som GIF, helt riktigt, gör, så är det viktigt att alla i möjligaste mån fortsätter hela säsongen. Annars blir det ingen utveckling. Hoppas GIF kan fortsätta som man gör nu med en bra balans mellan egenfostrade och ett och annat klokt nyförvärv. Sedan är det ju alltid en fråga om vilken ambitionsnivå man har som förening, respektive spelare, liksom vad som är möjligt och rimligt med tanke på familjeliv, arbeten, studier etc. Kanske är det enda rimliga där vi är nu. Div 4 ibland. Div 5 ibland. Vissa år dramatik i botten, andra i toppen. Eller så har man en högre målsättning, men då måste man också göra klart vad det kräver. Kanske gör man det redan, men inför varje säsong borde man ta ett snack med varje spelare enskilt och fråga om ambitionsnivå och vad den spelaren är beredd att göra under kommande säsong. Målsättning? Jobb? Semester, festivaler under pågående spelsäsong? Andra idrotter samtidigt? Etc etc. Och så får man försöka snickra ihop det med föreningens målsättning. Egentligen ska en förening aldrig behöva tigga och be för att få en spelare att spela eller stanna. Det ska vara en ära att få spela för föreningen.

Att köpa ihop lag bara för att man har pengar (kanske pga danser) håller ju inte på lång sikt. Sådana lag brukar åka hiss ner i sexan efter några år när det visade sig att det inte fanns någon egen bas att stå på. Kom också att tänka på allt klagande på att Kalmar FF "bara" ligger i mitten av allsvenskan. Åter igen orealistiska förväntningar. Kalmar FF borde sett till stadens storlek spela i superettan eller div 1.

Hur ska GIF nu avsluta säsongen? Ska man satsa än mer på långbollar mot den evigt löpande Martin Lindqvist? Han springer ju inte sämre nu än i våras. Kanske det, men då måste man få bättre precision och spelet blir väldigt lättläst. Alternativet är att försöka variera sig mer och få lite fart på kanterna igen. Vart tog Alfred Ekwall vägen? Honom vill jag ha tillbaka på högerkanten. Och så vill jag alltid ha Martin Johansson på en evig ytterbacksposition, men det är väl jobbet som hindrar honom ibland. Och nu hoppas jag Ako får spela på mitten. Laget behöver lite teknisk kvalitet där så att bollen kommer framåt. Sätter man honom framför bjässarna så borde en miss från Ako gå att reda ut. Förbjud honom att spela horisontellt. Hur det än blir med spelare på olika positioner så får man fortsätta kämpa. Ska man förlora ska man se till att göra det mot bättre lag, och inte utan blod, svett och tårar.
Nästa match väntar Blomstermåla. Ok, Martin Nilsson tror jag är borta. Men lek i övrigt med följande tanke. En backlinje med Martin Johansson, Johan Nyström, David Olsson, Hadi Mustafai. På mitten är Sebastian tyvärr avstängd, men ändå har vi ju Johan Lagström, Ako, Idris, Erik Olsson och Denis som kärntrupp, som dessutom kan bytas med Manfred med fina foten och alerte Tobias . Hade gärna sett Alfred Ekwall där också som kan springa kant. Vilket gäng! Och så Lindkvist eller Lindkvist/ Idris på topp. Det går väl inte att skylla på så mycket om det blir förlust mot BIK med en sådan uppställning. Tycker vi har alla möjligheter att ställa en superstartelva på benen på lördag. Att vinna ett derby skulle faktiskt rädda hela höstsäsongen. Nästan.

Inga kommentarer: