24 september 2013

Inte involverad - egna bokprojekt


Någon frågade när nästa årgång av Stranda kommer. Jag har inget med den anrika gamla tidskriften att göra, men den bör rimligtvis komma ut i början av nästa år innan årsmötet som brukar vara i mars. Personen som frågade tyckte det var underligt att jag som historiker inte var involverad i utgivningen eftersom jag jobbar för föreningen. Jo, det är flera som har sagt det till mig. Än bättre vore att säga det till redaktionskommittén. För jag har gjort vad jag kan i den saken. Känns olustigt om folk tror att jag inte vill, så därför tänker jag berätta hur det är.

Jag har erbjudit mina tjänster – både till förra årgången och denna, men inte blivit anlitad (även om jag indirekt låg bakom att Viktor Lund medverkade förra gången). Jag har inte ens fått svar. Möjligtvis får jag med en artikel som jag skrivit ihop med en äldre man, men för detta krävdes styrelsebeslut. Om sedan redaktionskommittén verkligen tar med den vet jag inte. Spelar ingen större roll för mig, men det vore synd om den äldre mannen om de inte tar med den.

En kamrat till mig hade blivit ombedd att skriva om 1800-talets Mönsterås. Han ville då ha med mig som medförfattare till artikeln, men då var inte redaktionskommittén intresserad längre. De vill alltså inte ha med mig att göra. Man får väl utgå ifrån att de anser att det är för tidskriftens bästa. Orkar inte bry mig när det är på den nivån.

Jag har andra kanaler för att kommunicera historia. Men givetvis är det trist att bli osynliggjord när man vet att man hade kunnat göra en insats och föra in Stranda i modern tid. Jag känner till flera forskare med nya rön om bygdens historia som jag gärna skulle se i Stranda så att den även återspeglar forskningsfronten. 

Nog om detta. Tänker inte slösa mer energi på det. Jag brinner för historia och har ingen prestige. Spelar ingen roll i vilket forum det kommer allmänheten till del. Jag har ju några egna bokprojekt på gång och måste nu bestämma ordningen som de skall avslutas på. Jag skulle så innerligt önska att jag fick mer tid, men ska man sköta hem och dessutom hinna gå promenader, så blir det inte så mycket tid över. Det är så mycket jag vill ge ut och som ligger halvfärdigt:

- En deckare.
- Brott och straff i Stranda härad 1600-1850.
- En byhistorik
- En längre artikelserie om Kråkerum
- En mindre skrift om mormor och morfar
- Bok om tvillingdetektiverna
- Ett projekt om Kaninbacken.

Dags att samla tankarna och återerövra tiden.

3 kommentarer:

Eje sa...

Ja det är rätt så märkligt att du inte får delta i det redaktionella arbetet med din kompetens. Men man kan bara spekulera i skälen ofta anser sig vara nokk eller vara revirtänkande. I modern team- lagutveckling tar man vara på de kompetenser som finns inom räckhåll.

Anonym sa...

Det behöver inte ligga något konspiratoriskt eller prestigebundet tänkade bakom. Det kan faktiskt vara så att föreningen tycker att du når ut med din forskning och kunskap via t.ex. din blogg. Man kanske vill visa upp att det finns fler engagerade personer i föreningen som besitter kunskaper om hembygden. Jag är på intet sätt insatt i frågan men det kan mycket väl finnas ett rationellt resonemang bakom deras ställningstagande.

Jonny sa...

1. För det första tycker jag inte om att du använder ordet "konspiratoriskt". Det insinuerar att jag skulle vara psykiskt instabil och ha tendenser att förvränga sanningen. Ett vanligt knep för att försöka ringakta och nedvärdera den som utsätts för mobbning. Utan att gå in på hela den historien så är det det jag har blivit, precis som de som jobbade där 2000, av samma person dessutom. Så, på samma sätt som du inte skulle använda ordet konspiratoriskt till en som blivit slagen eller våldtagen, så vill jag inte behöva läsa sådant om mig, då jag vet vad jag utsatts för.
2. Även i övrigt har du fel. Personen ifråga har sagt att hen inte vill samarbeta med mig. Således är det strikt personliga skäl och revirtänkande. 3.De tänkbara skäl du anger stämmer inte. Fick en gång en fråga om jag ville guida mer, men då tackade jag nej med hänvisning just till det du säger. Jag ville att flera skulle vara engagerade, även om jag säkert skulle ha klarat det bra. 4. När det gäller tidskriften så vet dom att jag vill hjälpa till, men inte att skriva i första hand som du verkar tro. Det handlar givetvis om det redaktionella arbetet, att förbättra utseendet, att hitta skribenter vid forskningsfronten etc. Det är dessutom inte brukligt att utestänga människor av de skäl du anger. Hoppas du själv ser vilket svepskäl det är. Det är ju just toppstyrningen jag skulle vilja få bort. 5. Vad så gäller den mobbning jag utsatts för, så kan jag just nu inte skriva mer om den, men den dag jag slutar där så har jag så mycket helt sjuka saker att berätta som man inte tror kan finnas. Även för 13 år sedan förekom mobbning och omtalades även i lokalpressen. Men en dag ska sanningen fram.