2 september 2013

Mönsterås överlägset mot Hult - nu väntar avgörande matcher

Mönsterås vann med 5-0 över IFK Hult.
Hult var ett lag från nedre halvan som skulle klaras av innan de sista avgörande matcherna mot lite svårare motstånd tar vid. Men Hult ledde med 1-0 i halvtid i senaste matchen mot serieledarna Hjorted/Totebo, vilket antydde att det kanske inte skulle bli så enkelt trots allt. Men Mönsterås var överlägset och vann med 5-0.
Farligt i nästan varje anfall
Mönsterås tog kommandot direkt och skapade första friläget efter 30 sekunder. För att sedan göra en lång historia kort, så spelade GIF ut Hult efter noter. Efter 20 minuter hade GIF haft 5 frilägen/öppet mål-situationer utan att få in bollen. Spelet var utmärkt, men det gick troll i bollen. Hults målvakt var också bra ska ärligen sägas.

Trots att det blev lite frustrerat så skulle målen komma. I den 26:e minuten snappade Johanna Lewandowski upp en retur efter fint förarbete av Linda Almqvist och satte 1-0. GIF fortsatte dominera och skapade farligheter i nästan varje anfall. Med 4 minuter kvar av halvleken rundade Moa Persson målvakten och gjorde 2-0, vilket också blev halvtidsresultatet. Det tredubbla hade kanske varit mer logiskt efter bortåt 10 frilägen.
Tre mål till
Andra halvlek började lite mer lojt, samtidigt som Hult förbättrade sitt försvarsspel ett snäpp, men GIF hade full kontroll. Efter 60 minuters spel gjorde Moa en bra rusch och avancerade mot straffområdet där hon snyggt sköt 3-0. Sedan följde 4-0 av Lewandowski på volley i den 77:e minuten. Eftersom jag hade tippat 5-0 så var det bonustrevligt att Sara Olsson gjorde just femte målet i matchens sista sekunder.
IFK Hult kämpade hela matchen och bäst i deras lag var målvakten Charlotte Gunnarsson och nr 4 (det står två styck nr 4 i deras laguppställning).

Mönsterås gjorde ännu en gedigen laginsats med fint spel. Allra bäst idag – Lina Agebjörn och Magdalena Svensson. Den förstnämnda vann mycket yta och fördelade bollarna fint, medan den sistnämnda kom fram mycket fint på sin kant. Och så gjorde Sara Olsson sitt första mål i seriespel för A-laget (i alla fall för i år). Noterbart i övrigt att Moa Persson leder skytteligan och att GIF har tre spelare bland de sex bästa. Tycker inte man ska ta alla missar idag för hårt. Det är ändå bra att man skapar lägena och springer rätt. Viktigare att ha med sig bra självförtroende in i de sista matcherna. Man får väl nöta avslut helt enkelt. Det blir ju särskilt viktigt mot de bättre lagen.
Avgörandet stundar
Nu går serien in i ett avgörande skede. För GIF återstår tre matcher, medan Hjorted/Totebo och Vimmerby har fyra matcher kvar. I skrivande stund har GIF 3 poäng upp till H/T och 10 poäng ner till Vimmerby B.
Mönsterås står över nästa omgång. Men då möts Vimmerby och Hjorted/Totebo i en match som är en nyckelmatch även för Mönsterås. Om serietrean Vimmerby skulle vinna där, så har Mönsterås allt i egna händer. Vinner då GIF sina tre avslutande matcher mot Vimmerby, Hjorted/Totebo och Åseda så har man goda chanser att ta hem serien eftersom man har mycket bättre målskillnad än H/T. Skulle H/T vinna över Vimmerby så har GIF ännu chans att ta hem serien, men då måste H/T förlora både mot Mönsterås och mot antingen Åseda eller Tjust, vilket inte verkar helt sannolikt.

Vinner H/T över Vimmerby så har Mönsterås säkrat minst kval. Då ligger Mönsterås 10 p före Vimmerby när det återstår 9 poäng att spela om. Vinner Vimmerby så har Mönsterås 7 p ner till Vimmerby med tre omgångar kvar.  Då räcker det med en seger till så är minst kval säkrat.
Vad ska man då önska? Seger för Vimmerby eller Hjorted/Totebo? Vinner H/T så har ju GIF minst kval att se fram emot. Men, jag hoppas ändå att Vimmerby vinner och skapar lite slutdramatik. Jag ser hellre att GIF har chans att ta hem serien än att kvalplatsen är helt säkrad.

Läs även IFK Hults referat där de klagar på att Mönsteråsdamerna var fula i munnen och körde med pikar. Själv satt jag på läktaren och hörde tyvärr ingenting eller på vilken nivå det var. Matchen såg snäll ut. Domaren har uppenbarligen inte heller dragit i något gult kort. Inom herrfotbollen har jag ofta hört små ironiska efterslängar, men sällan grova saker. Ofta med glimten i ögat. Fair play eller inte kan förstås diskuteras. Men just här hörde jag som sagt inget och kommenterar därmed inte vidare. Om jag ska säga något allmänt så är det väl att jag personligen (och jag representerar inte GIF) ibland kan tycka att damfotboll försöker hålla sig på en något för snäll nivå. Jag förmodar att alla föreningar försöker lära barn och ungdomar hyfs och vett från vaggan, men personligen tycker jag lite småretningar med hjärtat på rätta stället ingår i det psykologiska spelet, men det får givetvis inte vara grova eller direkt förolämpande saker. Och här är det ju dessutom ganska unga spelare, så man får väl ta det lite lugnt. Men om nån av tjejerna i Hult blev sårade så får väl den skyldige be om förlåtelse. Kan ju inte vara så svårt. Sånt där ska man ju annars lösa innan man åker hem. När man tar varandra i hand efter match så symboliserar det att allt är bra.