22 september 2013

Tennissiffror när Mönsterås vann seriefinalen

Så var det då dags för seriefinal mellan Hjorted/Totebo och Mönsterås – seriens två i särklass bästa lag. H/T hade 7 raka segrar hemma, men Mönsterås hade gått starkt i höst och vann senast mot Vimmerby med 5-0. Det var upplagt för en högdramatisk final.

Det fanns dom som trodde att matchen i matchen mellan skyttedrottningarna Felicia Arvidsson (H/T) och Moa Persson (MGoIF) skulle bli avgörande. Själv valde jag att inför matchen lyfta fram att Mönsterås har flera spelare som kan göra mål. Och helt fel ute var jag väl inte, för idag klev flera målskyttar fram och avgjorde tillställningen.

Hög intensitet
Ganska mycket folk hade letat sig till Tollevi i Totebo och även Mönsterås hade en tillrest klack. Inte ens det envetna strilregnet kunde förstöra känslan av seriefinal. Matchen började med hög intensitet och H/T kom med tyngd och energi i anfallen. Mönsterås höll spelet väl uppe och kom i några snabba anfall, men det var viss fördel för hemmalaget i matchinledningen. Efter en kvart var det så när att H/T hade tagit ledningen. En spelare fick på ett kanonskott som Mönsterås målvakt Anna-Lena Adolfsson fick fingertopparna på så att bollen gick i ribbans underkant och studsade ner precis framför mållinjen.

Mönsterås tar ledningen
Bara ett par minuter senare kom Mönsterås i ett anfall där det till slut uppstod en tilltrasslad situation i straffområdet. Där höll sig Linda Almqvist påpassligt framme och satte 1-0 för Mönsterås.

Nära kvittering
Spelet böljade sedan fram och tillbaka. H/T kändes lite tyngre, men Mönsterås lite snabbare. I den 27:e minuten kom H/T:s skyttedrottning Felicia Arvidsson loss på högerkanten, tog sig förbi målvakten och slog bollen mot mål, men stolpen var i vägen.

Ledningen utökas
Mönsterås hade en del farliga omställningar, men kvitteringen började hänga i luften. Fast med 7 minuter kvar av halvleken fick Lina Agebjörn på ett riktigt bra skott som letade sig in i nät. 2-0.

Reducering
Minuten senare vann H/T boll på mittplan, varefter Felicia Arvidsson kom loss ännu en gång på högerkanten där hon fick på ett fint inlägg som togs emot av Mirell von Schantz som välvårdat sköt in reduceringen – 1-2, vilket också blev halvtidsresultatet efter en jämn och välspelad första halvlek.

I pausen var jag lite orolig för att H/T med sin tyngd skulle mala sönder GIF i andra halvlek. Det bästa vore om GIF kunde göra ett tredje mål ganska tidigt.

Mönsterås tar över
Och GIF satte full fart direkt och började skapa chanser. Det dröjde 11 minuter innan Magdalena Svensson hann först på en boll och iskallt lobbade över målvakten. 3-1.

Direkt därefter hade H/T några chanser men Anna-Lena i Mönsteråsmålet gjorde ett par avgörande ingripanden. Men annars var det mest Mönsterås nu. I den 63:e minuten var det Lina Agebjörn som för andra gången fick på ett bra skott som letade sig in i mål. Och med 4-1 kändes matchen avgjord. Men Mönsterås backade egentligen aldrig hem, utan fortsatte gå framåt. Med 13 minuter kvar satte Magdalena Svensson 5-1. Tio minuter senare avslutades målkavalkaden genom ett fint solonummer av Olivia Johansson som sprang 35 meter i sidled innan hon till slut drog till med vänstern med ett kanonskott som gick direkt i mål.

Slutord
Det är lite svårt att finna orden för en slutanalys av en sån här match. Att vinna seriefinalen med 6-1 fanns inte på kartan. Damerna gjorde en fantastisk insats. Man ska nämligen inte låta sig luras av de stora segersiffrorna. Motståndarna var riktigt bra. Definitivt det bästa lag jag har sett GIF möta i år. Och det ger segern ett högre värde. Mönsterås behöll fokus hela matchen. Koncentrerat försvarsspel kombinerades med snabbhet framåt. Mönsterås lyckades göra just det man är bäst på även när det gällde som mest. Och att flera kan göra mål i GIF visade sig bli en av flera avgörande faktorer. Vår skyttedrottning Moa Persson gjorde inga mål idag, men gjorde en utmärkt match ändå. Hon drog nämligen på sig full bevakning från H/T, vilket gav andra GIF-spelare ytor och chanser.

Mönsterås går i och med segern upp i serieledning på samma poäng som H/T, men med mycket bättre målskillnad. Vid seger mot Åseda i sista matchen hemma nästa söndag så spelar damerna i tvåan nästa säsong. Kan vara läge att redan nu planera in den matchen. Men den matchen återkommer jag till senare i veckan. Ikväll får man njuta av denna underbara seger. Dagens laguppställning enligt SmFF: Anna-Lena Adolfsson, Elin Eriksson, Lisa Johansson, Olivia Johansson, Lina Anderberg, Johanna Hjalmarsson, Ebba Körge, Lina Agebjörn, Lina Rydhage, Magdalena Svensson, Moa Persson, Ebba Svensson, Ronja Svensson, Linda Almqvist, Johanna Lewandowski, Ebba Kjellberg. Tränare: Erik Jonsson.

En del av den tillresta Mönsteråsklacken som gjorde allt för att stötta sitt lag. Hög huliganfaktor? Nja, den extrainsatta vaktkonstapeln hade en lugn eftermiddag. Själv blev jag bjuden på en fantastiskt god hallonpaj och kaffe, vilket uppskattades mycket.