12 oktober 2013

Människan är inte rationell


Forskarna blir mer och mer säkra på att det är människan som orsakat de klimatförändringar man kunnat mäta de senaste årtiondena. Visst  - man kan alltid hitta några enstaka få forskare som tvivlar, men långt över 90% av forskarvärlden står relativt enig. Ändå vidtas inga radikala åtgärder. Vi fortsätter spy ut ämnen som påverkar vår planet negativt. Inte rationellt.

Samma fenomen kan skönjas vad gäller läxor – ett hett debattämne i Sverige just nu. Alla stora undersökningar av vikt visar att läxor på de lägre nivåerna (låg- och mellanstadiet) inte gynnar elevernas studieresultat. Tvärtom så visar exempelvis en stor undersökning att läxor hamnar först på 94:e plats när man ska värdera de faktorer som gynnar studierna. En annan internationell undersökning, TIMMS, visade på en direkt negativ korrelation mellan läxmängd och skolresultat. Ändå fortsätter de flesta skolor att ge läxor även på de lägre nivåerna. Underligt då skolan är ålagd att bygga på vetenskaplig grund. Det finns alltså andra orsaker till läxorna – kanske föräldrakrav eller ren moralism och ”arbetslinje”. Men rationellt är det inte.

Fler exempel på människans brist på rationalitet skulle kunna ges. För egen del har jag undrat varför jag under så många år har ätit så mycket snacks, när det inte gynnar min hälsa. Inte särskilt rationellt och nu har jag genomfört en förändring. Redan efter tre dagar har min vikt rasat från 120,3 till 118,6 kg. Och då har jag ändå inte kunnat börja promenera än pga infektion nånstans i huvudet eller i örat. Det är en kamp när godissuget kommer. Jag är så van att ta en kanelbulle eller en chipspåse i det läget. Nu äter jag äpplen och bananer, vilket ju är sundare, men inte ger samma mättnadskänsla eller tillfredsställelse i hjärnan. Fast det gäller att tänka på det stora målet - att gå ner i vikt för bättre hälsa. Har man målet klart för sig, så klarar man det.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ditt "sötsug" har nog i alla en rationell förklaring. Under 100-tusentals år har våra förfäder kämpat mot svälten. Vi har utvecklat en smak som passar med vad som är energirikt. Helt enkelt därför att det gynnade vår överlevnad. Idag har vi mer föda än vi behöver och smaken blir helt enkelt kontraproduktiv.

Anders

Unknown sa...

Kolla kostdoktorn.se mycket bra sida och person!

Jonny sa...

Anders: Ah, det har du säkert rätt i!

Max: Tack för tipset!