6 oktober 2013

Okoncentration fällde GIF, men fin säsong


Här skulle det ha varit ett foto, men det var inte bara GIF som var okoncentrerade idag. Jag glömde faktiskt fota.

Mönsterås förlorade säsongens sista match hemma mot Trekanten med 1-2. Förlusten kan helt skrivas upp på kontot okoncentration. Aldrig att man hade förlorat den här matchen om det varit skarpt läge. Samtidigt var det ett bra tillfälle att öva sig på att fokusera, men det gick lite si och så med det. Om GIF hade satt fler av alla sina chanser så hade man vunnit. Men ok, jag har viss förståelse för att man inte riskerar liv och lem i en match som inte gäller placeringar. Men jag ogillar förstås att behöva rapportera en onödig förlust. Desto roligare att ändå få skriva om en bra säsong.

Mönsterås borde ha haft ledningen med ett par tre mål efter första halvlek, men man slarvade i de sista momenten. Samtidigt slarvades det en del bakåt så att Trekanten kunde ta ledningen i den 24:e minuten. Ett inlägg utmed marken där en helt omarkerad! Stefan Maksimovic kunde stöta in ledningsmålet. Mönsterås fortsatte att bränna chanser, men i den 38:e minuten kunde man kvittera då Manfred slog ett fint inlägg som Ako nickade in.

I andra halvlek stuvade Mönsterås om lite och gav ett par yngre talanger chansen. Efter tio minuter fick Trekanten en billig straff som Maksimovic slog in. Mönsterås hade sedan ett antal tillfällen att kvittera, men bollen gick inte in. Trekanten stack upp ibland och hade väl kunnat få in någon boll till de också. Men sett till hela matchen så borde Mönsterås ha vunnit med ett par mål. Fast Trekanten var effektivare idag.

Nog om detta. Säsongen kan summeras. Att som nykomling ta en tredjeplats är förstås imponerande. Före säsongen gissade jag på en sjätteplats och OT tippade en niondeplats. GIF har ännu en gång knäppt expertisen på näsan. 

Som helhet en mycket fin säsong och det finns all anledning att vara stolt. Kom ihåg att Blomstermåla kom fyra som nykomling förra året, för att i år ta hem serien. Särskilt imponerande är att GIF släppte in minst mål av alla lag tillsammans med IFK Oskarshamn. Tror det är ganska ovanligt att nykomlingar släpper in minst mål. Om det var något jag kände en viss oro för inför säsongen så var det just försvaret. Inte för att spelarna var dåliga, men de var inte så rutinerade och lite för snälla förra året då man släppte in för många mål i vissa matcher mot svagt motstånd.  Men här har det verkligen blivit tuffare och färre misstag. Givetvis har de också fått hjälp av de mer defensivt inriktade mittfältarna. Men suveränt jobbat och ändå med utvecklingspotential. Offensivt har det också sett bra ut i många matcher, men det är förstås viktigt att Martin Lindqvist får hjälp av flera som kan göra mål.

Laget lyckades dessutom ta sig ur den svacka man gick in i efter sommaruppehållet.

Ska man nu kunna upprepa succén nästa säsong så handlar det om att bygga vidare på det man har, bredda truppen och öka konkurrensen än mer samtidigt som man behåller lagkänslan. Eftersom det var fjärde året i rad som laget får en svacka efter sommaruppehållet så kan man ju titta på det också. Men när man kommer trea som nykomling och betänker lagets utvecklingspotential så kan man bara se positivt på framtiden.

Jag återkommer snart med en mer genomtänkt summering av säsongen. Nu vidtar som vanligt några månader som jag helst skippar. Men eftersom det är förändringar på gång så lär jag rapportera om det när jag får grönt ljus. Jag har lovat att inte skriva om det än, så då får det bli så. Annars så är väl min huvudsakliga känsla att GIF just nu är ett lag som man vill vara kvar i eller gå till. Bra säsong, bra stämning och bra träningsmöjligheter. Känner mig hyfsat lugn.

För egen del ska jag fundera lite på hur det blir nästa säsong. Det beror lite på hälsa, tid och energi. Det finns andra format som kanske kan prövas. Är lite osäker just nu. Någon form av bevakning hoppas jag det ska kunna bli.

Nån undrade varför jag inte gör fler intervjuer med tränare och spelare efter matcherna. Det är en befogad fråga som jag ska svara på. De få gånger jag har pratat med tränare och spelare så har jag alltid blivit välvilligt bemött, så det finns absolut ingenting där som påverkar. Det är väl helt enkelt så att jag 1. Inte är journalist. 2. Jag är lite blyg och tycker helt enkelt inte om att tränga mig på. Särskilt inte efter matcher med så många känslor i rörelse. 3. För att jag i någon mån ska kunna fortsätta skriva fritt. Givetvis hoppas jag slippa skriva något som får tränare och spelare att gå i taket, men vid enstaka tillfällen kan det förstås bli så.

Återkommer även med inlägg där jag sammanfattar tipstävlingen och utser vinnare.

2 kommentarer:

Erik Staaf sa...

Du är inte intresserad av att följa handbollen?

Det finns inte så mycket nyheter om den!

Jonny sa...

Hej Erik! Jag driver bloggen ideellt och hinner därför inte bevaka alla sporter som jag skulle vilja. Det är mest tidsbrist. Skulle gärna gå på mer handboll och innebandy. Jag ska kolla handbollsschemat och se om jag kan pricka in några matcher denna säsong och också rapportera hur det går i serierna. Tack för att du väckte tanken!